Hyppää sisältöön

Helsingissä on baareja, joissa kännykkä tai kuvaaminen on kokonaan kielletty: "Haluamme olla salainen paikka, josta ei jää todisteita"

Kännykkään kyllästyneille ihmisille löytyy jo omia baareja. Helsingissä ainakin kaksi cocktailbaaria on ottanut rajoitukset käyttöön. Yökerhomaailma miettii vielä, mitä tekee.

Helsingistä löytyy baareja, joissa kännykkä tai kuvaaminen on kielletty. Videossa Jami Järvinen ja Minna Kettunen.
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Ainakin kaksi cocktailbaaria Helsingin keskustassa on rajoittanut asiakkaidensa kännykän käyttöä.

Kännykättömyys tai kuvauskielto kuuluu kummankin paikan liikeideaan.

Toinen, Trillby & Chadwick, imitoi kieltolain aikaista 1920–1930-lukujen maailmaa, joten kuvauskielto on ravintolapäällikkö Alexander Bidgoodin mukaan perusteltu. Kieltolain aikana ei ollut kännyköitä, joilla ottaa kuvia.

– Uskon, että osa tulee meille ei kuvia -politiikan takia. Ihmiset tulevat, koska se on mielenkiintoista, Bidgood sanoo.

Erilaisia valmiita cocktaileja Chihuahua Julep cocktailbaarin tiskillä.
Pari helsinkiläistä cocktailbaaria on rajoittanut kännykän käyttöä tiloissaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kännykän käyttö ravintoloissa puhuttaa

Viime aikoina baareissa ja yökerhoissa otetuista kuvista on puhuttu paljon pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlintakuvien yhteydessä. Yksi esillä olleista videoista näyttää siltä, että se on otettu salaa helsinkiläisessä yökerhossa.

Ylen haastattelemissa kahdessa baarissa salaa ei voi kuvata ketään, sillä kuvaaminen on kielletty.

Chihuahua Julep -nimisessä cocktailbaarissa kielto on viety äärimmilleen: kännykkää ei saa käyttää ollenkaan.

Yle ei myöskään päässyt kuvaamaan juttua illalla, kun paikassa on asiakkaita. Kuvaus- ja kännykkäkielto on ehdoton. Ravintolassa on kaappi, johon kännykkänsä voi baarissa istumisen ajaksi laittaa. Jos vahingossa tai salaa vaivihkaa yrittää katsoa puhelimestaan jotain, henkilökunta tulee ja huomauttaa asiasta.

– Yritimme ensin suositusta, mutta se ei onnistunut. Ihmiset tulivat lukemaan uutisia kännykästään. Oli pakko kieltää kännykän käyttö kokonaan, sanoo ravintoloitsija Minna Kettunen.

Kännykänlatauslaatikoston yhdessä lokerossa näkyy kännykkä.
Helsinkiläisessä coctailbaarissa on kaappi, johon kännykän voi laittaa lepäämään baarissa olon ajaksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Chihuahua Julepista löytyy paperilehtiä, ja jos jotain pitää tietää tai tarvitsee apua, kysyä voi henkilökunnalta tai vieressä istuvalta seurueelta.

– Jos tarvitsee vaikka tietää bussin aikataulu, sen voi kysyä meiltä. Asiakas voi istua paikallaan, me käymme netistä baarin ulkopuolella katsomassa. Olemme täällä asiakkaita varten, Kettunen sanoo.

Minna Kettunen ja Jami Järvinen, Chihuahua Julep cocktailbaarin omistajat.
Ravintoloitsijat Minna Kettunen ja Jami Järvinen kiersivät Berliinin baareja ennen oman baarinsa avaamista. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Rajoitukset pitävät tunnelmaa yllä

Kuten Trillby & Chadwick, myös Chihuahua Julepissa ideana on, että kännykättömyys pitää tunnelmaa yllä.

Kummassakin paikassa on vanhahtava klassinen sisustus, ja kumpaankin voi olla jopa vaikea löytää. Toinen on niin sanottu salakapakka, toinen säännöstelee asiakkaansa ovella, jotta paikat riittävät kaikille sisällä olijoille.

Vanhoja huonekaluja cocktailbaari Chihuahua Julepissa.
Chihuahua Julepissa on arvokas sisustus. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Sisälle ei kumpaankaan pääse ennen kuin henkilökunta tulee avaamaan lukitun ulko-oven. Ensin sisääntulijan vain täytyy löytää ovikello ulko-oven pielestä. Sisällä odottaa rauhallinen tunnelma, jota eivät kännykän selailu ja ruudun sininen valo riko.

Kettunen kertoo, että henkilökunta saa jatkuvasti hyvää palautetta.

– Meillä käy isompiakin porukoita, polttariporukoita, työporukoita, joissa kaikki eivät tunne toisiaan. He sanovat aina, että tutustuivat toisiinsa paremmin, kun puhelimet olivat poissa.

Myös pariskunnat ovat Kettusen mukaan löytäneet paikan. He tulevat kahdestaan ilman lapsia.

Kännykänlatauslaatikosto cocktailbaari Chihuahua Julepissa.
Chihuahua Julepissa isokin porukka saa kännykkänsä takavarikkoon. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Molemmissa paikoissa käy ravintoloitsijoiden mukaan tavallisten, rennosti pukeutuneiden paikallisten ja turistien lisäksi julkkiksia sekä ihmisiä puvuissa ja hyvin pukeutuneina.

– Sellaiset tärkeää työtä tekevät ihmiset, jotka työnsä takia joutuvat pitämään puhelinta 24/7 auki, ovat olleet tyytyväisiä tähän paikkaan, Kettunen sanoo.

Hän ihmettelee vain yhtä asiaa: miksi ihmiset tarvitsevat jonkun toisen rajoittamaan heitä, jotta puhelin tulee laitettua pois?

Kännykkäkieltoja on muuallakin maailmassa

Samanlaisia kännykän käyttöä rajoittavia baareja on Bidgoodin ja Kettusen mukaan ainakin Yhdysvalloissa ja Euroopassa sekä Aasian eri maissa.

He tietävät, että cocktailbaareissa ja joissain englantilaisissa pubeissa kännykän käytön rajoittaminen on yleistä. Se kuuluu ravintolan tyyliin: haluun korostaa vanhaa.

Näin on myös Helsingissä. Paikat pistävät vastaan nykymaailman standardeille.

– Haluamme olla salainen paikka, josta ei jää todisteita, että olet ollut siellä, Trillby & Chadwickin Alexander Bidgood sanoo.

Sama sanoo Chihuahua Julepin Minna Kettunen.

– Sen sijaan, että aikasi menisi baarissa siihen, että otat kuvia juomista ja ruoasta ja ehdit syödä niitä vasta kun ne ovat kylmiä ja juomat pilalla, meillä nautitaan juomista ja seurasta sosiaalisen median sijaan.

Euroopassa jotkin yökerhot rajoittavat puhelimen käyttöä

Euroopasta löytyy baarien lisäksi myös yökerhoja, joissa on ainakin osin kännykkäkielto, ainakin Saksassa ja Britanniassa.

Muun muassa Berliinin tunnettu teknoklubi Berghain on kieltänyt kuvaamisen.

Kännykkäkielto näissä paikoissa perustuu alalla toimivien mukaan siihen, että kävijät saavat tanssia rauhassa, eivätkä he myöskään häiritse paikalla olevaa dj:tä jatkuvalla kuvaamisella tai salamavaloilla.

Suomessa ei tiettävästi vielä ole yhtään vastaavaa kuvaus- tai kännykkävapaata yökerhoa.

Yökerhoja ympäri Suomen pyörittävän NPG:n ravintolatoimenjohtaja Teemu Pilsari sanoo, ettei ole kuullut puhettakaan vastaavista paikoista.

– Ei ole tullut mieleenkään. Me tavallaan toivomme, että ihmiset kuvaavat ravintoloissamme ja ovat aktiivisia somessa. On meidän etumme, että he kertovat, missä ovat ja missä on ollut hauskaa, Pilsari kertoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä englantilaisten ja saksalaisten ajatuksen yökerhojen kännykkäkiellon takana, mutta näkevänsä hyvin epätodennäköisenä sen, että sama tulisi Suomeen.

– Sen vahtiminen olisi aivan mahdotonta.

Myös toisen ison yökerhoja Suomessa pyörittävän tahon, NOHO Partnersin ravintolaryhmän johtaja Pekka Tyynilä sanoo, ettei ole kuullut, että Suomessa missään suunniteltaisiin vastaavaa.

Tyynilä pohtii kuitenkin, että se voisi olla mahdollista, jos ravintola kieltäisi kuvaamisen omissa järjestyssäännöissään samalla tavalla kuin määrittelee ikärajansa. Hän ei kuitenkaan usko, että mikään ravintola voisi kieltää kännyköitä kokonaan.

Tyynilän mukaan tällä hetkellä normaali käytäntö ravintoloissa on, että kuvaamiseen reagoidaan kuten mihin tahansa häiritsevään käyttäytymiseen. Ongelma ei ole hänen mukaansa iso, ja asia riippuu aina kustakin asiakkaasta.

– Jos asiakas kokee toisen asiakkaan käytöksen häiritseväksi, siitä tulee kertoa henkilökunnalle.

Tyynilä sanoo samaa kuin Pilsari: jos asiakkaat kuvaavat heidän ravintoloissaan, siitä on vain hyötyä.

– Kun ihmiset kuvaavat itseään ja ystäviään, se on myös osa markkinointia.

Jami Järvinen ravistelee kahta sheikkeriä baaritiskin takana.
Jami Järvinen on ollut ravintola-alalla jo 30 vuotta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Cocktailbaarit luottavat suusta suuhun -mainontaan

Helsinkiläisissä cocktailbaareissa markkinointi on päinvastaista. Liikkeet eivät mainosta missään, vaan uskovat, että suusta suuhun, kaverilta kaverille kulkeva viesti riittää. Toistaiseksi se on riittänyt.

Trillby & Chadwickistä kerrotaan, että heillä käy myös sosiaalisen median vaikuttajia – ihmisiä, jotka tekevät työkseen päivityksiä sosiaaliseen mediaan ja saavat siitä rahaa mainosten kautta.

– Eivät hekään ole valittaneet, että ei saa kuvata. He ymmärtävät, että salaisuus on osa tätä konseptia, Bidgood sanoo.

Myös Chihuahua Julepissa luotetaan, että sana vain leviää. Joskus on lisäksi tehty jotain tempauksia.

– Olemme lähettäneet välillä postikortteja sekä vieneet herkkukoreja ja karkkia naapurustoon yhteistyökumppaneillemme, Kettunen kertoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Pääministeri Sanna Marinin huumetestissä ei todettu huumausaineita

Marinin bilevideo voi lisätä kiinnostusta politiikkaan, arvioi tutkija – "Hänen nuorille seuraajilleen tämä ei välttämättä ole kovin kauheaa"

Suosittelemme