Hyppää sisältöön

Vihreät nostaa ilmastopolitiikan kynnyskysymykseksi seuraavaan hallitukseen menolle – puheenjohtaja Ohisalo: "Nyt on väärä hetki tehdä energiapolitiikassa u-käännöstä"

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa. Ohisalon mukaan seuraava hallitus ei saisi purkaa ilmastotoimia.

Ohisalo pitää puheen vihreiden kesäkokouksessa
Ohisalo pitää puheen vihreiden kesäkokouksessa

Vihreiden puheenjohtaja sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo otti kantaa seuraavien hallitusneuvotteluiden kynnyskysymyksiin puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa.

Ohisalon mukaan seuraava hallitus ei saa perua tällä hallituskaudella tehtyjä ilmastoimia.

– Voin sanoa sen suoraan, tämä on vihreille kynnyskysymys: ilmastotoimien tekemistä on jatkettava tulevalla hallituskaudella, Ohisalo sanoi puheessaan.

Ohisalo myös linjasi, että puolueen tavoitteena on menestyä ensi eduskuntavaaleissa niin hyvin, että tällaista hallituspohjaa ei pääse syntymään.

– Vihreät ei tule olemaan sellaisessa hallituksessa, jossa ilmastotoimia lähdetään jarruttamaan tai peruuttamaan.

Ohisalo piikitteli paitsi oppositiopuolueita mutta myös hallituskumppaneita erilaisista ajatuksista seuraavista ilmastotoimista.

– Nyt on aivan väärä hetki painaa jarrua tai tehdä energiapolitiikassa u-käännöstä menneisyyteen. Jostain syystä monessa puolueessa sitä silti väläytellään: oppositiossa ilmastotoimien lykkäämistä on vaadittu jo pitkään, mutta nyt myös SDP:n eduskuntaryhmä haluaisi lisätä fossiilisia päästöoikeuksia.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi demarien kesäkokouksessa, että päästöoikeuksia pitäisi lisätä energianhinnan laskemiseksi ensi talveksi.

"Nyt on fossiilienergian kriisi"

Ohisalon mukaan kovaksi äityneen inflaation taustalla on useita syitä, mutta erityisesti vihreiden puheenjohtaja alleviivasi "halvan fossiilienergian loppumisen" merkitystä yhtälössä.

– Tämä pitäisi päättäjien tunnustaa tämän huoneen ulkopuolellakin. Kyseessä ei ole vain energiakriisi, vaan fossiilienergian kriisi.

Ohisalo linjasi puheessaan toimia, joilla voitaisiin helpottaa pienituloisia kasvavien energialaskujen kanssa. Keinoiksi hän esitteli muun muassa joukkoliikenteen arvonlisäveron puolittamisen, energiarahan pienituloisille, sosiaalietuuksien ylimääräisen indeksikorotuksen ja tuen antamista ruoka-avun jakamiseen.

Puheenjohtajan mukaan ainoa kestävä tapa päästä "fossiilienergian kriisissä" eteenpäin on panostaa vihreään siirtymään. Ohisalo palasi ajatukseensa siitä, että hallituksen pitäisi tukea ihmisiä erilaisten energiaremonttien tekemisessä takauksien kautta.

Hallitus päättää asiasta ensi viikon budjettiriihessä ja useat puolueet ovat ilmaisseet esitykselle tuen.

Voit keskustella aiheesta 26.8.2022 kello 23 asti.

Oikaisu 25.8.2022 kello 12:36: Maria Ohisalon ministerin tittelin korjattu.

Lue lisää:

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: Pääministerillä on vihreiden luottamus

Vanhempainvapaalta ministeriksi palaava Maria Ohisalo vaatii pikaista irtautumista sotaisten hallintojen energiasta

Ympäristöministeriksi nimitetty Maria Ohisalo: "Meidän tulee sitoutua suojelemaan kaikki jäljellä olevat vanhat metsät"

Suosittelemme sinulle