Hyppää sisältöön

Norjan sähkönvientirajoituksilla ei olisi vaikutuksia Suomeen, vakuuttaa Norjan valtiovarainministeri Vedum

Parhaillaan Suomessa vierailulla olevan Norjan valtiovarainministerin mukaan Suomen ja Norjan sähkökauppa jatkuu normaalisti.

Suomessa vierailulla oleva Norjan valtiovarainministeri Trygve Slagsvold Vedum kertoo, että sähkönvientiä Suomeen ei tarvitse rajoittaa ensi talvena. Vedum on Suomessa kollegansa Annika Saarikon vieraana. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sai torstaina norjalaiselta kollegaltaan Trygve Slagsvold Vedumilta huojentavia uutisia Suomen ensi talven sähkönsaannista.

Norjan aikeet vähentää sähkönvientiä muihin maihin ovat tyrmistyttäneet Suomessa. Rajoitukset voisivat nostaa sähkön hintaa entisestään myös Suomessa.

Norjan keskustan puheenjohtajana toimiva Vedum kertoo, ettei Suomen tarvitse olla huolissaan sähkönsaannista Norjasta.

Suomeen ja Ruotsiin tuodaan vesivoimalla tuotettua sähköä pääosin Norjan pohjoisosasta, jossa vesivarannot ovat erittäin hyvällä tasolla.

– Vientiä Suomeen ei siis tarvitse rajoittaa, koska tilanne on siellä hyvä. Mahdollisilla rajoituksilla ei ole vaikutusta Suomen ja Norjan sähkökauppaan, Vedum kertoo.

Sen sijaan Norjan eteläosassa vesivarannot ovat matalalla ja sähkönhinta noussut. Huoltovarmuuden takia Norjassa keskustellaan nyt sähkönviennin rajoittamisesta tältä alueelta.

Norjassa energiantuotantojärjestelmä on jaettu kahteen alueeseen, kun Suomessa on vain yksi koko maan kattava alue.

– Ongelmat veden ja sähkön riittävyydestä koskevat nyt ennen kaikkea Etelä-Norjaa. Keskustelu Vedumin kanssa on ollut huojentava. Tuontirajoitukset vesivoimalla tuotetusta sähköstä tulevana kylmänä talvena eivät välttämättä koske Suomea, koska ongelmat painottuvat etelän erilliseen energiajärjestelmään, sanoo Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Vedumin mukaan Norjalla on etelässä Saksan ja Iso-Britannian kanssa yhteyskaapelit, joilla viedään ja tuodaan sähköä maiden välillä.

– Meidän on huolehdittava etelässä siitä, että meillä riittää vettä omaan sähköntuotantoon myös ensi keväänä. Että tehtaamme ja sairaalamme pysyvät toiminnassa myös ensi huhti-toukokuussa, perustelee Vedum.

Norjan keskustan eduskuntaryhmä ja muita edustajia on Suomen keskustan vieraana Helsingissä torstaina eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestettävässä seminaarissa.

Lue lisää:

Energiansäästökampanja käynnistyy lokakuussa teemalla "Astetta alemmas" – lämpötilaa kylmemmäksi, suihkut lyhyemmiksi, kaasujalkaa kevyemmäksi

Suomessa tyrmistyttiin Norjan kaavailemasta sähkösäännöstelystä, nostaisi hintoja entisestään – "Huippuhinnoilla rikastuneelta Norjalta itsekäs teko"

Keskusta ajaa korotettua työtulovähennystä yli 60-vuotiaille, Saarikko vaatii Norjalta selityksiä sähkön viennistä

Lintilä Norjan aikeesta vähentää sähkönvientiä: "Pelaisi Putinin pussiin" – aikoo keskustella Norjan energiaministerin kanssa

Suosittelemme sinulle