Hyppää sisältöön

Iso purjevene karahti kivikkoon neitsytmatkallaan – nyt merivartiosto haluaa sen ylös: "Ympäristöriski pitää poistaa"

Kivikossa jumissa oleva vene on edelleen ulkoisesti koossa. Sen pitäisi helpottaa nostotyötä.

Kokematon purjehtia haaksirikkoutui Kotkan edustalle purjeveneellä. Purjevene makaa kivikossa.
Yksin purjehtinut mies ajautui haaksirikkon neitsytmatkalla Kotkan edustalla. Miehelle ei aiheutut vahinkoa tapahtuneesta. Kuva: Rajavartiolaitos
Linnea Pitkänen

Kotkan edustalla viime viikonloppuna haaksirikkoutunut purjevene nostetaan kivikosta loppuviikosta.

– Me tuomme tässä loppuviikon aikana vähän järeämpää kalustoa paikalle ja poistamme veneen, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Purjevene ajautui kivikkoon neitsytmatkallaan. Mies oli ollut liikkeellä ilman kunnollista merikarttaa tai perusteellista purjehduskokemusta. Viikonloppuna sääolosuhteet olivat vaativat.

Alle kymmenmetrinen vene on Hirven mukaan edelleen ulkoisesti koossa. Se helpottaa nostotyötä.

– Veneen loppukunnon näkee ennen poistoa. Purjevene tietysti merenkäynnissä ja merenliikkeessä elää rantaa vasten, ja ennen pitkäähän se hajoaa. Se on ehkä helpompi poistaa sieltä kokonaisena kuin palasina, kertoo Hirvi.

Merivartioston tehtävänä on huolehtia ympäristöriskin aiheuttavan veneen poistamisesta. Vielä ei ole tiedossa, jääkö nostamisesta aiheutuvat kulut lopulta purjeveneen omistajan vai merivartioston harteille.

– Kyllä se niin on joka tapauksessa, että ympäristöriski pitää poistaa riippumatta siitä, kuka sen lopulta maksaa, sanoo Hirvi.

Lue lisää:

Sama purjehtija työllisti merivartiostoa pitkin rannikkoa – nyt vene on jumissa kivikossa: "Taidot ja joskus asenne eivät ole kohdallaan"

Suosittelemme sinulle