Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta metsärikoksesta ja avustuspetoksista pohjalaiselle metsänomistajalle

Metsärikosepäilyssä on kyse arvokkaan suoalueen turmelemisesta. Avustuspetosepäilyt koskevat nuoren metsän hoitoon myönnettyjä tukia.

Koivuntaimi hakkuuaikealla
Pohjalaismiehen metsänhoitoa puidaan Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Seinäjoella. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa on käsitelty tänään torstaina harvinaisia metsänhoitoon liittyviä rikosepäilyjä.

Syyttäjä vaatii eteläpohjalaismiehelle ehdollista vankeutta.

Rikosnimikkeinä ovat metsärikos ja avustuspetokset. Asianomistajana käräjillä on Suomen metsäkeskus.

Tärkeän suoalueen turmelemista

Metsärikoksessa miestä syytetään erityisen tärkeän suoympäristön turmelemisesta hakkuilla, ojan kaivuulla ja piennartien rakentamisella. Syytteessä todetaan, että epäilty omistaa metsäalueen neljän muun henkilön kanssa.

Syytteen mukaan suoalueessa on ollut kyse metsälaissa tarkoitetusta erityisen tärkeästä elinympäristöstä, joka on ollut ennen toimenpiteitä luonnontilainen tai luonnontilaisen kaltainen.

Syytteessä arvioidaan, että metsässä tehdyt toimet ovat vaikuttaneet suoelinympäristön luontaiseen vesitalouteen ja vaarantanut ympäristön ominaispiirteiden säilymistä.

Tuet myönnetty – työt tekemättä

Kahdessa eri avustuspetosepäilyssä epäilty on hakenut omistamilleen metsäalueille tukea nuoren metsän hoitoon, mutta jättänyt työt pääsääntöisesti tekemättä.

Isompi avustuspetosepäily koskee noin 50 hehtaarin aluetta. Metsäkeskus päätti myöntää hakijalle kohteesta yli 11 000 euron avustuksen. Pienempi metsäkohde oli reilun seitsemän hehtaarin laajuinen, ja Metsäkeskuksen rahoituspäätös oli reilut 1 600 euroa.

Epäilty on jättänyt rahoitushakemuksistaan Metsäkeskukselle myös toteutusilmoitukset. Tekemättä jätetyt hoitotyöt paljastuivat rahoituksen myöntäjälle tämän harkinnanvaraisissa maastotarkastuksissa.

Kansliatuomio annetaan perjantaina 2. syyskuuta.

Suosittelemme