Hyppää sisältöön

Suomesta Japanin matkailun yksi pääkohteista – muumit ja sauna vetävät Tampereelle

Japanin matkailualan liitto on valinnut Suomen yhdeksi pääkaukokohteeksi. Suomalainen luontoa lähellä oleva elämäntapa sekä sauna, design ja mölkky ovat nyt suosiossa.

Viisikerroksinen Muumi-Talo on Muumimuseon helmi. Sen ovat rakentaneet Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola ja Tove Jansson.
Tampereen Muumimuseo on jo vuosia ollut yksi japanilaismatkailijoiden ykköskohteista Suomessa. Viisikerroksinen Muumi-Talo on museon helmi. Sen ovat rakentaneet Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola ja Tove Jansson. Kuva: Muumimuseo
Mikko Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanin matkailualan liitto on valinnut Suomen yhdeksi pääkaukokohteeksi. Kiertomatkojen sijaan japanilaiset tulevat lähivuosina matkustamaan pääkohteenaan Suomeen.

Ulkomaille matkustavat japanilaiset etsivät nyt nähtävyyksien lisäksi elämyksiä. Suomi on perinteisesti ollut Pohjoismaiden ykkönen japanilaisten matkailussa yöpymisillä mitattuna. Erityisesti talvikaudella Suomi on Pohjoismaiden markkinajohtaja.

Aikaisemmin Japanista suosittiin kiertomatkoja Eurooppaan, joiden yksi kohteista Suomi oli. Nyt matkanjärjestäjät haluavat matkatuotteita, jotka keskittyvät vain Suomeen.

Kiertomatkakohteesta pääkohteeksi muuttuminen on Visit Finlandin mukaan erittäin positiivinen asia. Se tarkoittaa enemmän majoitusöitä sekä matkailutuloja matkailijaa kohden.

Suomalainen elämäntapa houkuttaa

Suomen medianäkyvyys Japanissa on korkea. Se johtuu maailman onnellisimman maan tittelistä ja Japanissa valitsevasta saunabuumista.

Kiinnostus Suomea kohtaan kasvaa muutenkin, yhtenä todisteena matkailuaiheiset hakukonehaut. Japanilaiset tekivät toiseksi eniten internethakuja Suomesta yhdysvaltalaisten jälkeen vuoden toisella neljänneksellä.

– Suomessa japanilaisia kiinnostaa ennen kaikkea luonto, kaupunkiloma ja suomalainen elämäntapa kuten sauna, design sekä kahvi- ja kahvilakulttuuri. Revontulet ovat japanilaisten keskuudessa erittäin suosittu nähtävyys. Joulupukki ja porot ovat Lapin kilpailuvaltteja, kertoo Visit Finlandin Japanin markkinavastaava Tarja Koivisto.

Tampereen valtteina saunat ja Muumimuseo

Parhaillaan Suomessa vierailee korkea-arvoinen delegaatio tutustumassa matkailutarjontaan. Lauantaina he tutustuvat Tampereeseen, joka on nimennyt itsensä maailman saunapääkaupungiksi.

– Japanilaiset ovat hyvin löytäneet omat paikkansa lauteilta, sekä Rajaportilla että Rauhaniemestä ja tietenkin esimerkiksi Kuuma kaupungin keskustassa vetää hyvin, kertoo Visit Tampereen asiakkuusvastaava Mari Saloniemi.

Uusi hittituote voi hyvinkin olla supisuomalainen pihapeli Mölkky, joka ihastuttaa Japanissa. Pienet koivukeilat näkyvät muun muassa televisiosarjoissa, ja on kehitetty jopa mölkky-joogaa.

– Ne on pieniä asioita, jotenkin hämmentäviä meidän näkökulmasta, joista japanilaiset matkailijat kiinnostuvat. Ehkä se on yleinen fiilis, elämäntapa. Suomalaiset ovat kuitenkin vielä lähellä luontoa, Saloniemi arvelee.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme