Hyppää sisältöön

Suomi on yksi japanilaisten päämatkailukohteista tulevaisuudessa – japanilaisia kiinnostavat revontulet ja suomalainen design

Japanin matkailualan liitto on nimennyt Suomen yhdeksi päämatkailukohteeksi. Lapissa ei odoteta vielä tänä talvena japanilaismatkailijoiden ryntäystä Finnairin vähentyneiden lentovuorojen ja pandemian vuoksi.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
Japanilaiset tekevät ahkerasti ostoksia ja käyttävät paljon palveluita, kertoo rovaniemeläisen Hotel Santa Clausin hotellinjohtaja Susanne Hulbekkmo. Kuva: Anni Tolppi / Yle
Anni Tolppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on perinteisesti ollut japanilaisten suosituin matkakohde Pohjoismaissa yöpymisillä mitattuna. Huippuvuosia olivat 2017 ja 2019, jolloin yöpymisiä rekisteröitiin yli 225 000. Pandemia kuitenkin hiljensi japanilaisten matkailun.

Nyt piristystä on taas näkyvissä, kun Japanin matkailualan liitto nimesi Suomen yhdeksi päämatkailukohteeksi. Se tarkoittaa sitä, että matkanjärjestäjät haluavat vain Suomeen keskittyviä matkoja, kun aikaisemmin Japanista suosittiin kiertomatkoja Eurooppaan, ja Suomi oli yksi kohde muiden joukossa.

Mitään nopeaa pyrähdystä ei kuitenkaan ole näkyvissä, sanoo hotellinjohtaja Susanne Hulbekkmo Santa's Hotel -ketjusta.

– Japani on ollut meille merkittävä kohdemarkkina Rovaniemellä ja Saariselällä, mutta nyt lentorajoitukset, Finnairin merkittävästi vähentyneet lentovuorot ja Japanin edelleen tiukat koronarajoitukset näyttävät estävän markkinoiden palautumisen ensi talvisesonkiin, Hulbekkmo sanoo.

Lapilla on paljon tarjottavaa japanilaismatkailijoille. Kulttuuri, elämäntapa, puhdas luonto ja hyvä palvelu ovat valtteja. Työ vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä,

– Japanilaiset erityisesti arvostavat pitkiä asiakassuhteita. Mekin olemme tehneet yhteistyötä Japaniin jo 20 vuoden ajan.

Tavoitteena on matkailusesongin pidentäminen

Japanilaiset rakastavat revontulia ja Lapissa toivotaan matkailusesongin alkavan jo syksyllä. Iltojen pimentyessä revontulien näkeminen helpottuu. Lappi kiehtoo myös puhtaudellaan.

– Suomi on japanilaisten silmissä myös turvallinen maa matkustaa, ja he ovat erityisen kiinostuneita luontoarvoista. Lapissa on maailman puhtainta ilmaa ja metsiä, joissa voi vaikka marjastaa, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Tietysti myös porot ja joulupukki kiinnostavat.

Matkailun ennustettavuus on vielä aika vaikeaa pandemian ja Ukrainan sodan vuoksi, mutta Japanin markkinat ovat avautumassa, Kärkkäinen arvioi.

– Kiina on edelleen suljettu maa matkailun näkökulmasta. Siellä pandemiarajoitukset ovat kovia, mutta Japani on avautumassa. Suomeen on myös suorat lentoyhteydet, joka varmasti vaikuttaa positiivisesti.

Ensi talvena Lapin matkailussa odotetaan asiakkaita muun muassa Keski-Euroopasta ja Kaakkois-Aasiasta. Singapore, Indonesia ja Thaimaa ovat muun muassa kasvavia maita.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Suomen puhdas ilma on elämys ja matkailuvaltti, joka houkutti japanilaisturistin Kuusamoon: "Kuin olisin kulkenut haltiametsässä"

Lapin talvimatkailu nousi jo koronaa edeltäneelle tasolle – ainoastaan aasialaiset matkailijat ovat puuttuneet

Suosittelemme sinulle