Hyppää sisältöön

Pirkanmaan pelastuslaitos alensi kymmenien työntekijöiden kuukausipalkkaa 100 eurolla: syynä puutteellinen suoja koronavirusta vastaan

Yhtään Pirkanmaan pelastuslaitoksen työntekijää ei ole joutunut kokonaan pois töistä puutteellisen tautisuojan vuoksi.

Koronavirus aiheuttaa edelleen tavallista enemmän sairauspoissaoloja Pirkanmaan pelastuslaitoksella. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pirkanmaan pelastuslaitos on alentanut kuukausipalkkaa sadalla eurolla sellaisilta työntekijöiltä, joilta puuttuu lain velvoittama suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Pelastuslaitos perustelee palkanalennusta sillä, että näiden työntekijöiden työnkuva on muuttunut. He ovat voineet jatkaa työntekoa, mutta eivät osallistu ensivaste- ja ensihoitotehtäviin. Noissa tehtävissä pitää lain mukaan olla rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun, laboratoriossa varmistetun taudin antama suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Jos työntekijä ei voi lääketieteellisistä syistä ottaa rokotetta, hän voi osoittaa suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan todistuksella koronatestin negatiivisesta tuloksesta. Testi pitää tehdä enintään 72 tuntia ennen työvuoroon saapumista.

Jos työntekijä ei täytä lain edellytyksiä, työnantajan pitää tarjota hänelle muuta työtä. Jos mitään sopivaa työtä ei ole tarjolla tai jos työntekijä ei suostu tarjottua työtä vastaanottamaan, työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa siltä ajalta, kun työntekijä ei voi töitä tehdä.

Koronapandemiasta johtuvat rajoitukset sosiaali- ja terveysalan työnteolle määritellään tartuntatautilain väliaikaisessa pykälässä 48 a. Pykälä tuli voimaan vuoden 2022 alussa ja on voimassa vuoden loppuun saakka.

Palkanalennus koskee noin kolmeakymmentä työntekijää

Palkanalennus koskee runsasta viittä prosenttia Pirkanmaan pelastuslaitoksen työntekijöistä. Vs. pelastusjohtaja Matti Isotalo sanoo, että pelastuslaitoksen tavoitteena on ollut turvata lakisääteiset toiminnot ja löytää vaihtoehtoja niille henkilöille, joilla syystä tai toisesta ei tautisuoja ole kunnossa.

Isotalo pitää hyvänä sitä, että keneltäkään työntekijöistä ei ole jouduttu pidättämään koko palkkaa.

– Löysimme hyvin rajallisen, noin 30 henkilöä koskevan vaihtoehdon, jossa pystytään toteuttamaan normaaleja palomiehen muita töitä kuin tartuntatautilain kattamia ensivaste- ja ensihoitotehtäviä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on yhteensä 550 työntekijää.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva on tehnyt pelastuslaitoksen käytännöistä valtuustokyselyn maanantain kyselytunnille Tampereella.

Vs. pelastusjohtaja Matti Isotalon mukaan työntekijöiden työnkuvan muutokset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet pelastuslaitoksen kykyyn hoitaa ensivaste- ja ensihoitotehtäviä.

Isotalo sanoo, että selvästi enemmän pelastuslaitoksen toimintaan vaikuttaa se, että koronavirus aiheuttaa edelleen tavallista enemmän sairauspoissaoloja.

– Tämä aiheuttaa meille työnjohdollisia järjestelyitä, ylitöitä ja henkilöstön siirtelyä toimipisteestä toiseen. Meillä on siihen mekanismit ja olemme toistaiseksi pärjänneet kohtuullisesti sairauspoissaolojen kanssa.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta lauantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Menetän työni, jos en ota rokotetta, sanoo koronan sairastanut hoitaja – pakkorokotepykälä on voimassa vuoden loppuun, jatkosta ei ole päätöksiä

24-vuotias rokotekriittinen hoitaja on ilman työtä koska ei suostu piikille: “En näyttäisi koronapassia, vaikka olisin ottanut viisi piikkiä”

Työnantaja kysyi, onko Tommy Oksalla rokotuksia, ja tämä vastasi ei – 31-vuotiaan palomiehen ura voi katketa koronaan

Suosittelemme sinulle