Hyppää sisältöön

Arki pyörii pallon ympärillä

Oona Seveniuksen, 18, kova työ jalkapallon eteen kantaa hedelmää. HJK:n hyökkääjä on iskenyt 20 pelaamassaan ottelussa 15 maalia ja on sarjan maalipörssissä kolmantena.

Yle näyttää jalkapallon Kansallisen liigan huipennuksen kanavillaan. Seuraava ottelu on lauantaina 24.9. kello 17.00 pelattava HJK–PK-35 Vantaa.

Hän ryöstää pelivälineen takaisin joukkueelleen, pujottaa sen vastustajan jalkojen välistä ja kiihdyttää vauhdilla kohti maalia. Kolme vastustajaa juoksee rinnalla ja katselee, kuinka oikeajalkainen klubihyökkääjä laukoo vasemmalla jalallaan pallon verkkoon, kotiyleisön riemuksi jo toista kertaa illan aikana.

Vasta 18-vuotias taituri saapuu ottelun jälkeen televisiokameroiden eteen hyväntuulisesti nauraen – jo kolmatta kertaa lähetyksen aikana.

Jalkapallon seuraajille HJK:n nuoren hyökkääjän nimi oli viime vuosina tullut tutuksi, mutta toukokuisen perjantain jälkeen muutama muukin tiesi, kuka on Oona Sevenius.

Oona Sevenius iski huhtikuussa kaksi maalia Hongan verkkoon.

Vuonna 2009 Suomessa pelattiin jalkapallon EM-kisoja. Linda Sällströmin ja Annica Sjölundin maalit eivät riittäneet puolivälierässä, jossa lopulta hopeaa napannut Englanti pudotti Suomen Turussa reilun 7 000 katsojan edessä 3–2-voitolla.

Samana vuonna Rajamäen Kehityksen riveissä jalkapallon aloitti muuan Oona Sevenius. Laji imaisi mukanaan heti.

– Varmaan viisivuotiaana tiesin haluavani jalkapalloilijaksi. Eiköhän kaikista ystäväkirjoistakin löydy, että haaveammattini on jalkapalloilija, Sevenius nauraa.

Konkarivalmentaja Pauliina Miettinen kuuli nuoresta Seveniuksesta ensimmäisen kerran muutama vuosi myöhemmin. Kaksikko tapasi, kun Sevenius oli vasta 13-vuotias.

– Hän oli sama pelaaja, mutta pienempi versio. Hyvin määrätietoinen. Olin kuullut Oonasta, että hän on todella erityinen. Kun tapasin hänet, tajusin, että tämä tyttö menee urallaan pitkälle.

Miettinen valmensi tuolloin nurmijärveläistä NJS:ää. Pian tapaamisen jälkeen hän nosti niin ikään Nurmijärvellä asuvan Seveniuksen mukaan naisten harjoitusryhmään.

– Hänellä oli jo nuorena tavoitteet korkealla ja hän tekee määrätietoisesti ja kurinalaisesti työtä sinne. Hän veti treeneissä aina täysillä. Futis menee aina edelle, hän varmaan nukkuukin pallon kanssa!

Oona Seveniuksen ja Pauliina Miettisen yhteistyö on jatkunut NJS-aikojen jälkeenkin. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Sevenius saapuu Pirkkolan urheilupuistoon jättimäisen pallokassin kanssa. Vaikka Miettisen ja Seveniuksen aika NJS:ssä päättyi 2019, on yhteistyö jatkunut aina näihin päiviin asti tiiviinä.

– Asumme lähekkäin, muutaman kilometrin päässä. Rajamäellä on hienot olosuhteet. Olen luvannut auttaa Oonaa ja autan niin kauan kuin henki pihisee. Haluan, että hänestä tulee huippupelaaja meidän maajoukkueeseemme.

Siitä Sevenius ei ole enää kaukana.

Debyytti 16-vuotiaana

Liigassa nuori hyökkääjä debytoi PK-35 Vantaan riveissä kaudella 2020, vain 16-vuotiaana, Kansallisen liigan nuorimpana pelaajana. Debyyttikaudella maaleja syntyi kuudessatoista ottelussa kolme, mutta viime kaudella jo kolmetoista. Nyt maaleja on kasassa viisitoista, kun jäljellä on kolme ottelua.

– Minulla on ollut nousujohteisia kausia. Lisäksi ympärilläni on hyviä pelaajia. Haluan ajatella, että hyvä vire on tulosta kovasta työnteosta. Paljon treeniä, Sevenius luettelee syitä onnistumisiin.

PK-35 Vantaa sai jäädä kahden kauden jälkeen, kun Sevenius vaihtoi vantaalaisseuran Klubin nuttuun.

– HJK oli minulle paras ratkaisu kehityksen kannalta. Halusin käydä prosessin uudelleen, millaista on tulla uuteen joukkueeseen, koska tavoitteenani on mennä ulkomaille ja joudun tekemään sen siellä. On helpompaa tottua ensin Suomessa uuteen valmennukseen ja peli-identiteettiin. Uskon, että eri joukkueet pystyvät antamaan eri asioita pelaajille, Sevenius avaa päätöstään.

Vielä viime kaudella Oona Sevenius pelasi PK-35 Vantaassa. Kuva: All Over Press

HJK-luotsi Jonne Kunnas kuvailee suojattiaan oppimishaluiseksi pelaajaksi, joka haluaa saada kaiken mahdollisen informaation kehittyäkseen.

– Hän pyrkii viemään niitä asioita myös eteenpäin ja se on yksi syy, miksi hän kehittyy pelaajana. Pelaajana Oona on pallon kanssa tosi vahva, hyvä kuljettamaan, hyvä tekemään itselleen tilaa ja tuomaan joukkueelleen etua kuljetuksilla ja ohituksilla. Hän on toisaalta hyvä viimeistelemään, liikkumaan boksiin ja hänellä on hyvä työmoraali puolustussuuntaan.

Tällä kaudella Sevenius on härnännyt vastustajia HJK:n paidassa. Kuva: Kalevi Hämäläinen / Kansallinen Liiga

Sevenius harjoittelee paitsi seurajoukkueen kanssa, myös paljon vapaa-ajallaan. Haastattelupäivä on viikon sisällä kolmas, kun Miettinen ja Sevenius tapaavat potkutekniikkaharjoittelun merkeissä.

– Vaikea sanoa tuntimäärää, mutta koko arki pyörii jalkapallon, treenaamisen ja palautumisen ympärillä. Se alkaa olla jo 24/7-työtä. Mitä pidemmälle futis menee, sitä enemmän pitää käyttää aikaa ja tehdä valintoja muusta.

Pirkkolaankin Sevenius on saapunut suoraan koulusta. Urheilulukiosta hänen on määrä valmistua tänä keväänä eli kolmessa vuodessa.

– Onneksi valitsin urheilukion, ei tämä muuten onnistuisi. Jos tuntuu, etten jaksa ja asiat eivät mene, kuten olen suunnitellut, venytän kolmeen ja puoleen vuoteen, Sevenius kertaa.

Oona Sevenius ja Pauliina Miettinen tarkastelevat Seveniuksen vetoja videolta. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Lapsuudenystävät ymmärtävät kiireisen jalkapalloilijan arkea ja porukalla nähdään silloin, kun ehditään. Myös perhe ja läheiset ovat olleet Seveniuksen tukena pienestä pitäen.

– Perheeltä on tullut selkeä viesti, että jos futis on se, mihin haluan panostaa, on ymmärrettävää, että kaikki osa-alueet eivät voi olla tapissaan. Jos valitsen treenit, palautumisen ja nukkumisen, joku arvosana saattaa kärsiä. Se on valinta, minkä olen tehnyt.

Nuori hyökkääjä ei kuitenkaan koe, että jäisi valintansa takia jostakin paitsi.

– Minulle on ollut aina niin selkeää, että futis on niin iso intohimo, että teen mielellään ratkaisuja sen eteen. Vaikeuksia tuottaa, että pidän kaikesta muustakin urheilusta. Pitäisi löytää lepopäivät. Mutta ihan hyvin on toistaiseksi mennyt, ei ole tuntunut mitenkään raskaalta.

Kurkistus ammattilaiselämään

Sevenius on päässyt kurkistamaan jo ammattilaisen arkeen. Hän harjoitteli viikon viime kauden jälkeen ruotsalaisen BK Häckenin mukana. Göteborgilaisseurassa pelaa monia Ruotsin nykyisiä ja entisiä maajoukkuepelaajia kuten Elin Rubensson, Jennifer Falk, Filippa Curmark ja sittemmin Chelseaan siirtynyt Johanna Rytting Kaneryd.

– Mahdollisuus tuli yllättäen, en ollut kauheasti perehtynyt. Vasta paikan päällä selvisi, miten kovaan seuraan pääsi treenaamaan. Siellä treeneissä taistellaan työpaikasta, ja se näkyi. Todella ammattimaista, Sevenius suitsuttaa.

– Eivät he tehneet erilaisia harjoituksia kuin mekään, mutta tempo, jolla asioita tehdään, on todella paljon kovempi. Se ehkä avasi silmiä. Koen, että kokemus oli tärkeä.

Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Kello alkaa lähestyä puolta neljää, ja Sevenius alkaa kerätä kamppeitaan. Joukkueharjoitukset Töölössä odottavat.

Kulkemista kouluun ja harjoituksiin Helsinkiin on helpottanut ajokortti, jonka Sevenius sai poikkeusluvalla 17-vuotiaana. Toistaiseksi Sevenius asuu vielä kotona Nurmijärvellä.

Tulevaisuudessa Seveniuksen matka lapsuudenkodista harjoituksiin on kuitenkin pidempi. Hän ei aristele kertoa tavoitteistaan ulkomailla: ensin Ruotsissa, myöhemmin ehkä Englannissa.

– Lähiaikoina ajatuksena on, että Ruotsi voisi olla hyvä seuraava askel. Mutta mikä on se tarkka aika... Täytyy keskittyä ensin tämä syksy ja alkaa miettimään. Jos pelaan hyvän loppukauden ja itse haluan lähteä, uskon, että minulla on mahdollisuus siihen.

Oona Sevenius ei ole laskenut, montako tuntia viettää viikossa pallon kanssa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Peliesitysten perusteella kiinnostusta uskoisi löytyvän monestakin suunnasta.

Osan papereissa Sevenius olisi ollut Helmareiden kokoonpanossa jo tänä syksynä, mutta HJK-hyökkääjän nimi löytyi vielä alle 19-vuotiaiden maajoukkueen listalta. Pikkuhelmarit valmistautui Portugalissa syksyn EM-karsintoihin, jotka alkavat Skotlannissa puolentoista viikon kuluttua.

– Keskityn niihin peleihin, mihin minut on valittu. En ole miettinyt hirveästi Helmareita, koska en tee pelaajavalintoja. Ehdottomasti tavoitteenani on päästä A-maajoukkueeseen, alle 19-vuotiaiden jälkeen suhteellisen nopeastikin.

Se hetki voi olla edessä hyvinkin pian.

Yle näyttää jalkapallon Kansallisen liigan huipennuksen kanavillaan. Seuraava ottelu on lauantaina 24.9. kello 17.00 pelattava HJK–PK-35 Vantaa.

Lue myös: