Hyppää sisältöön

Afrikkalainen sikarutto voi levitä rekkakuskien eväsroskien mukana Suomeen, varoittaa Ruokavirasto – uhkaisi monen elantoa

Ruokavirasto on pystyttänyt afrikkalaisesta sikarutosta varoittavia kylttejä huoltoasemien rekkaparkeille ja teiden levikkeille.

Vildsvinsungar.
Afrikkalainen sikarutto kulkeutuu uusille alueille helposti sikojen ja villisikojen, niiden lihan tai niiden eritteellä saastuneiden tavaroiden mukana. Kuvituskuva. Kuva: EPA/Ptarick Pleul
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Afrikkalainen sikarutto voi levitä eväsroskien mukana, varoittaa Ruokavirasto. Niin voi käydä, jos villisiat pääsevät syömään tartunta-alueelta tulevia, virusta sisältäviä ruokia.

Ruokavirasto on siksi pystyttänyt afrikkalaisesta sikarutosta eli ASF-viruksesta varoittavia kylttejä huoltoasemien rekkaparkkeihin Etelä- ja Itä-Suomessa. Myöhemmin niitä pystytetään myös teiden levikkeille. Kylttejä on silloin yhteensä 70.

Kyltit on suunnattu erityisesti kansainvälisen raskaan ammattiliikenteen kuljettajille. Heitä kannustetaan laittamaan eväiden tähteet ja eväsroskat suljettavaan roska-astiaan, mikä vähentää afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä.

Ruokavirasto suosittelee, että sian tai villisian lihaa sisältäviä tuotteita ei tuoda lainkaan EU-maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa. EU:n ulkopuolelta Suomeen ei saa tuoda lainkaan liha- ja maitotuotteita.

Suomeen levitessään tauti uhkaisi Ruokaviraston mukaan monien elantoa ja aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille. Siitä kärsisi myös koko lihateollisuus kansainvälisen kaupan sekä eläinten hävittämisen ja tilojen saneerauksen vuoksi.

Taudin pitkät hypyt uusille alueille johtuvat ihmisistä

Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, joka ei tartu ihmisiin.

Tauti on vastatoimista huolimatta levinnyt nopeasti Euroopassa. Sen maahantulon torjunta on Ruokaviraston mukaan tärkeää, koska uudelle alueelle levinneen taudin hävittäminen on kallista ja hidasta.

Tautia esiintyy kymmenessä EU-maassa sekä muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Virus voi piillä lihatuotteissa, matkaeväiden käärepapereissa, ulkomailta tulleissa maatalouskoneissa ja rehussa. Se saattaa levitä myös ulkomaille suuntautuneen villisikajahdin saaliiden tai metsästysvälineiden kautta.

Luonnonvaraiset villisiat voivat myös levittää tartuntaa, mutta pitkät harppaukset uusille alueille ovat Ruokaviraston mukaan ihmisten aiheuttamia.

Lue lisää:

Kaksi kulkutautia ja inflaatio romahduttivat villisikatilojen määrän Suomessa – yrittäjä: "Vaikea sanoa, paljonko meitä jää jäljelle"

Suosittelemme