Hyppää sisältöön

Lahti miettii 50 vuotta täyttävän jäähallin tulevaisuutta – uusi monitoimihalli mukana keskustelussa

Kaupunki teettää selvityksen Urheilukeskuksen liikuntapaikkojen kehittämisestä. Monitoimihallin rakentaminen on vaihtoehto nykyisen jäähallin uudistamiselle.

Lahden jäähalli lähikuvassa ulkoa päin. Harmaa iso rakennus, ympärillä metsää ja parkkipaikalla autoja.
Lahden jäähalli on muun muassa jääkiekkoilijoiden, ringetenpelaajien ja taitoluistelijoiden käytössä. Kuva: Petri Niemi / Yle
Petri Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden jäähalli alkaa lähivuosina olla ainakin mittavan peruskorjauksen ja uudistamisen tarpeessa. Jäähalli täyttää 50 vuotta tammikuussa 2023.

– Paikat vähän repsottavat, ja ylläpito alkaa maksaa yhä enemmän. Tulevaisuutta olisi mietittävä nopealla aikataululla, sanoo Lahden jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Miika Laakso.

Yksi jäähallin käyttäjistä on jääkiekon liigajoukkue Pelicans.

– Tärkein eli jää on hyvässä kunnossa. Aikojen alussa kyseessä oli katettu tekojäärata, mutta hallia on rakennettu vaiheittain. 50 vuotta näkyy rakentamisessa ja suuri saneeraus on edessä, arvioi Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.

Runsaat 5 300 katsojaa vetävään halliin on tehty halliremontti vuonna 2010. Viime keväänä yksi katsomolohkoista muutettiin seisomakatsomoksi.

– Olemme puhuneet uudistustarpeista yli kaksi vuotta eli siitä asti, kun hallin enemmistöomistus siirtyi meille, eli Spatiumille.

Spatium Toimitilat Oy on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö.

Lahden jäähalli oy:n toimitusjohtaja Miika Laakso katsoo kameraan. Mies kuvattuna Lahden jäähallin aitiossa.
Lahden jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Miika Laakso sanoo, että jäähallin käyttöaste on yli 80 prosenttia. Loppuaika menee lähinnä huoltotaukoihin. Kuva: Petri Niemi / Yle

Uusi jäähalli ja uimahalli yhteen?

Lahti teettää selvityksen koko Urheilukeskuksen alueen kehittämisestä. Tässä selvityksessä tutkitaan myös jäähallin kohtaloa.

– Perusvaihtoehtoja on kaksi: kunnostetaan nykyinen tai rakennetaan uusi monitoimihalli, jossa voi harrastaa jääkiekon lisäksi muitakin lajeja, sanoo Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Selvitystyö alkaa syksyllä ja valmistunee ensi kevääksi.

– Jos päädyttäisiin monitoimihalliin, niin se vaatisi myös (kaupungin) ulkopuolista rahoitusta.

Alhon mukaan monitoimivaihtoehdossa myös rakentamispaikkaa pitäisi pohtia tarkkaan. Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen muistuttaa, että energian raju hinnannousu tuo harkintaan uusia ulottuvuuksia.

– Nyt kannattaa miettiä tulevaa 50:tä vuotta, että kiinteät kulut pystytään minimoimaan teknisillä ratkaisuilla.

Pöyhösen mukaan kyse on esimerkiksi energiatehokkaista ratkaisuista ja hukkalämmön talteenotosta.

Lahden jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Miika Laakso ja Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen miettimässä nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita. Petri Niemi haastattelee

Pohdittavaksi saattaa tulla myös jäähallin ja uimahallin yhdistäminen samaan monitoimitilaan.

– Ainakin jotkut asiantuntijat ovat esittäneet, että jäähallin ja uimahallin niputtaminen yhteen voisi olla energiataloudellisesti hyvä ratkaisu, toteaa kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Lahden nykyisessä jäähallissa pääosa sähköstä menee jääntekoon ja ylläpitoon. Hallin heinäkuun sähkölasku oli yli 50 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna heinäkuussa.

Poliitikot ratkaisevat marssijärjestyksen

Lahdella on lähivuosina edessään monia liikuntatilainvestointeja. Kisapuiston lisäksi kaupunki kaipaa 50-metrisen altaan sisältävää uimahallia keskustaan.

– Poliitikkojen tehtävä on laittaa investoinnit tärkeysjärjestykseen ja tehdä aikataulu, muistuttaa kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Alhon mielestä jäähallikysymys on ratkaistava vielä 2020-luvun aikana.

– On tärkeää, että tietäisimme jäähalliratkaisun ja sen aikataulun mahdollisimman tarkasti. Sitten voimme suunnitella ylläpitoa ja muita korjauksia sen mukaisesti, arvioi Lahden jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Miika Laakso.

Lue myös:

Jäähallien sähkölaskut nousseet pilviin –yksityiset halliyhtiöt korottavat jo käyttäjämaksuja Itä-Suomessa

Jäähalleilla seurataan huolestuneina sähkönhinnan nousua, kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja: "Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä mitään"

Suosittelemme sinulle