Hyppää sisältöön

Kuopiolaisnuoret tekivät elokuvan kouluterveyskyselystä – pinnan alla on paljon pahoinvointia, joka ei näy aikuisille

Elokuvan teemoja ovat kiusaaminen, mielenterveysongelmat ja seksuaalinen häirintä.

Nuorten tekemässä lyhytelokuvassa käsitellään vakavia aiheita.
Nuorten tekemässä lyhytelokuvassa käsitellään vakavia aiheita.
Marianne Mattila

Kuopiossa julkistettiin nuorten tekemä Sisimpäni – Within me -niminen lyhytelokuva, joka on toteutettu viime vuosien kouluterveyskyselyistä nousseista teemoista. Elokuvan tarinat tuovat esille kiusaamista, mielenterveysongelmia ja seksuaalista häirintää.

Elokuvassa käytetään tarkoituksella valtakunnallisia tuloksia, koska sen halutaan herättävän nuoria ja nuorten lähipiiriä ympäri Suomen. Elokuva on myös tekstitetty englanniksi, jotta se tavoittaa ne nuoret, jotka eivät puhu suomea.

Lyhyelokuvan toteuttivat Kuopion nuorisovaltuuston jäsenet yhdessä kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden ammattilaisten kanssa.

Helmi Hankonen näytteli elokuvassa ilopilleriä, nuorta opiskelijaa, joka haluaa olla kaikille kiltti ja näyttää kaikille, että elämä on kunnossa. Taustalla on kuitenkin kodin alkoholiongelma. Hankonen näki elokuvan julkistamisen yhteydessä ensimmäistä kertaa.

– Tekijänä ajattelin, että vautsi, me tehtiin tuo. Katsojana se avasi uuden näkymän näihin asioihin, joita käsittelimme, vaikka tiesin niistä etukäteen, hän kuvailee.

Nuorten ikävät kokemukset jäävät usein piiloon aikuisilta

Janette Enwald halusi mukaan projektiin, koska sai tilaisuuden näyttää muille nuorille, kuinka paljon maailmassa on sellaisia nuoria, jotka kärsivät esimerkiksi mielenterveysongelmista, yksinäisyydestä ja kiusaamisesta.

– Haluan auttaa muita ja koen, että onnistuimme myös tässä. Saimme videon aikaan yhdessä ryhmänä, ja olen tyytyväinen siihen, millainen siitä tuli, Enwald sanoo.

Kouluterveyskyselyissä nousee esiin rankkoja teemoja.

– On aika pelottavaa, kun moni nuori joutuu kärsimään tällaisista asioista, hän toteaa.

Nuori nainen istuu tyhjässä elokuvateatterisalissa.
Janette Enwald toivoo, että elokuvan katsovat nuoret osaisivat sen jälkeen eläytyä paremmin toisen asemaan. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Enwald näyttelee elokuvassa kiusaajaa. Kokemus oli jännittävä.

– Jouduin esittämään jotain, mitä todellakaan en ole. Kiusaamaan toista ja esittämään myös todella surullista, hän kertoo

Aatos Karttunen vastasi lyhytelokuvan kuvaamisesta. Elokuvassa tuodaan myös esille, kuinka paljon tapahtuu asioita, jotka jäävät aikuisilta pimentoon.

– Ohikulkija ei välttämättä huomaa, mitä kouluissa ja nuorten arjessa tapahtuu. Karttunen kertoo.

Hän näkee itsekin, kuinka paljon nuorilla on ahdistuneisuutta ja mielenterveysongelmia. Myös avun saaminen on ruuhkautunut.

Karttunen uskoo kuitenkin, että asioista kertominen ja valistaminen parantavat tilannetta.

Vasemmalla paneelin vetäjä seisoo lavalla, jolla istuu neljä panelistia.
Julkistamistilaisuuden keskustelupaneelissa osallistujat listasivat keiden kaikkien kannattaisi nähdä elokuva. Yksi idea on näyttää se koulujen aamunavauksena. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Nettipoliisi Daniel: alastonkuvilla kiristäminen yleistyy jälleen

Kuopiossa kouluterveyskyselyssä on noussut esiin lukiolaistyttöjen lisääntynyt ahdistuneisuus, kertoo elokuvan julkistamistilaisuudessa mukana ollut Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja. Lukioikäiset tytöt käyttävät myös alkoholia enemmän kuin aikaisemmin. Tuoreen lukiobarometrin mukaan valtaosa lukiolaisista pitää opiskelua raskaana ja vain harva tuntee aamuisin opiskeluintoa.

– Myös seksuaalinen ahdistelu on menossa huonoon suuntaa ja kiusaaminen on tapetilla jatkuvasti, Vähäsarja kertoo.

Tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jossa lyhytelokuvan teemoista olivat puhumassa koulukuraattori ja kaupunginvaltuutettu Kaisa Kantele, nettipoliisi Daniel Kalejaiye, Aapo Holopainen Kuopion nuorisovaltuustosta sekä Helmi Hankonen.

Kalejaiye kertoi näkevänsä elokuvassa esille tulleita asioita työssään ja somessa jatkuvasti. Välillä esiin nousee hyvin ikäviä ilmiöitä.

Esimerkiksi valokuvilla kiristäminen on yleistynyt myös Kuopiossa kuluvan vuoden aikana. Tilanne alkaa yleensä siitä, että nuorelle entuudestaan tuntematon ihminen lisää hänet kaverikseen Snapchatissa. Pian nuori saa tuntemattomalta alastonkuvan ja pyynnön lähettää alastonkuvan itsestään.

– Kun nuori lähettää kuvan, häntä aletaan kiristää, Kalejaiye kertoo.

Kiristäjä uhkaa julkaista kuvan esimerkiksi Instagramissa ellei nuori maksa hänelle rahaa tai lähetä lisää alastonkuvia itsestään.

31.8.2022 klo 16.43 Lisätty linkki elokuvaan: Sisimpäni – Within me (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Lukiolaisbarometri puhuu karua kieltä opiskelijoiden jaksamisesta: valtaosa pitää opiskelua raskaana, ja ystävystyminen on monelle hankalaa

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Suosittelemme sinulle