Hyppää sisältöön

Vanhan pahvikuivaamon suojelupäätös kumoutui Kuusankoskella – purkuluvan myöntäminen pysyy edelleen Kouvolan kaupungin käsissä

Ympäristöministeriö katsoo, ettei entisen pahvikuivaamon suojelu muodosta niin tärkeää yleistä etua, että kohde tulisi suojella rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Kymintehtaan vanhassa teollisuusmiljöössä sijaitsevassa pahvikuivaamossa ei ole ollut toimintaa enää aikoihin. Kuva: Kouvolan kaupunkisuunnittelu / Rurik Wasastjerna

Ympäristöministeriö on kumonnut Kuusankoskella sijaitsevan vanhan pahvikuivaamon suojelupäätöksen.

Kemira Chemicals oy valitti ympäristöministeriölle Kaakkois-Suomen ely-keskuksen aikaisemmin tekemästä suojelupäätöksestä. Ympäristöministeriön päätös kumoaa suojelupäätöksen.

Kuivaamo sijaitsee tehdasalueella asemakaava-alueella, jonne yleisöllä ei ole pääsyä.

Ympäristöministeriö katsoo päätöksessään, ettei entisen pahvikuivaamon suojelu muodosta niin tärkeää yleistä etua, että kohde tulisi suojella rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain nojalla asemakaavoituksen keinoin ja kunnan päätöksellä.

Purkulupaa ei ole vielä

Suojelupäätöksen kumoutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vanha pahvikuivaamo voitaisiin purkaa. Lopullisen purkuluvan myöntää Kouvolan kaupunki, joka on jo kerran kieltänyt rakennuksen purkamisen.

Kaupungin mukaan rakennus on valtakunnallisesti merkittävä varhaisen puunjalostusteollisuuden esimerkki ja kuuluu oleellisesti Kuusankosken teollisuusmaisemaan.

Kymintehtaan vanhassa teollisuusmiljöössä sijaitseva, vuonna 1886 rakennettu kuivaamo on päässyt huonoon kuntoon, koska sitä ei ole hoidettu. Kemira haluaisi purkaa rakennuksen, sillä sen mukaan rakennuksen kunnostaminen turvallisesti ja kulttuurihistoriallinen arvo säilyttäen vaatisi kohtuuttoman paljon.

Lue lisää:

Paperikauppias suunnitteli erikoisen tehdashallin, joka on nyt sortumisvaarassa – historiallisen rakennuksen purkamisesta syntyi kiista

Suosittelemme sinulle