Hyppää sisältöön

Uusi elokuva kertoo entisen kiekkotähden rajuista päihdevuosista – Marko Jantunen: "Hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan"

Laitapuolen hyökkääjä kuvaa Marko Jantusen elämää päihderiippuvuuden kourissa ennen hoitoon pääsyä vuonna 2015. Raitistunut päätähti haluaa nyt olla luomassa toimivampaa hoitopolkua muille riippuvaisille.

Näyttelijä Severi Saarinen  ja Marko Jantunen seisoo Laitapuolen hyökkääjä elokuvajulisteen edessä.
Aleksi Mäkelän ohjaama Laitapuolen hyökkääjä pohjautuu lahtelaisen jääkiekkoilijan Marko Jantusen (oik.) elämään. Kutsuvierasnäytännössä Lahden Sibeliustalolla oli keskiviikkona myös näyttelijä Severi Saarinen. Kuvaus ja editointi: Janne Nykänen / Yle
Jarno Kajova

Entinen jääkiekkoilija ja nykyinen päihdetyöntekijä Marko Jantunen tunnistetaan kotikaupungissa Lahdessa edelleen menestyneenä jääkiekkoilijana.

On myös toinen puoli.

Jotkut saattavat muistaa hänet päihderiippuvaisena, joka hortoili kaupungin kaduilla vailla asuntoa. Nykyään Jantunen työskentelee päihdetyössä paikallisella Avominne-klinikalla. Elämän polku on ollut vaiherikas.

Marko "Jarna" Jantusen elämän tummemmista vuosista on nyt tehty elokuva. Aleksi Mäkelän ohjaaman Laitapuolen hyökkääjän ensi-ilta on perjantaina.

– Olen halunnut aukaista nämä haavat, koska kysymys ei ole nyt minusta tai siitä, että minusta on nyt tehty elokuva. Haluan, että tässä tärkeää on asia, sanoo Jantunen.

“Sä lähdet helvettiin täältä nyt”

Päihderiippuvaisista puhuttaessa esille nousee usein riippuvuuden mahdollistaminen. Mahdollistaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että läheinen paikkailee päihderiippuvaisen mokia tai katsoo läpi sormien hänen töppäilyjään. Usein kaverit ja omaiset jatkavat rahan lainaamista. Ymmärtämättä, että vääränlainen apu vie sairastunutta yhä syvemmälle ongelmiin.

Jantunen on kiitollinen ex-vaimolleen, että tämä heitti hänet aikoinaan ulos yhteisestä kodista.

– Saria mä kiitän siitä, että hän pelasti meidän lapset tältä hulluudelta. Se löi luukut kiinni, että sä lähdet helvettiin täältä nyt. Lasten edessä ei käytetä päihteitä. Se saattoi pelastaa myös minut, entinen jääkiekkotähti sanoo.

Päihderiippuvuus on sairaus

Päihdetyön parissa uuden uran luonut Jantunen kertoo, että riippuvuuteen sairastunut kieltää oman sairautensa hyvin pitkään. Auttaja puhuu usein ihmiselle, joka ei usko olevansa riippuvainen. Oma tila kielletään niin kauan kuin on mahdollista.

– Meidän pitää ymmärtää, millaiselle ihmiselle puhumme. Päihde on kaapannut ihmisen. Kaiken ajattelun, tunteet ja kaiken muun. Päihde ohjaa sitä. Se ei näe päihteiden käytössä mitään ongelmia.

Ex-jääkiekkoilija, päihdetyöntekijä Marko Jantunen Lahden torin laidassa aurinkoisena kesäpäivänä.
Marko Jantunen toivoo, että hänen elämänsä näyttäminen valkokankaalla tuo lisää ymmärrystä. Hän haluaisi, että elokuva voisi olla osa riippuvuuksia ja päihdetyötä koskevaa keskustelua. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Suurin osa päihderiippuvuuteen sairastuneista ihmisistä on työelämässä. Myös Marko Jantusen sairaus puhkesi pelaajauran aikana. Oli poissaoloja töistä ja päihteiden vaikutuksen alaisena pelaamista. Vuonna 2006 kiekkosankari sai päihteiden käytön takia potkut Jokereista.

Ongelmista huolimatta menestyksekäs ura jatkui Lahden Pelicansissa vuoteen 2010.

On opeteltava uusi elämäntapa

Pelaajauran aikana Marko Jantusta yritettiin auttaa huonolla menestyksellä. Hän kertoo, että keinoja jäi vielä käyttämättä, vaikka tarjolla oli esimerkiksi keskusteluapua, antabus-lääkitys ja psykologin vastaanotto.

– Olisin tarvinnut hyvän, toipumiskeskeisen hoidon. Hoidossa on tärkeää oikea-aikaisuus ja pitkäkestoisuus, että saavutetaan se elämäntapamuutos.

Tulokselliseen hoitoon kuuluu Jantusen mielestä intensiivijakso ja pitkä jatkohoito.

– Se on uuden elämäntavan opettelua. Täytyy saada ymmärrystä ja tietoa. On tultava toistoja niin, että siitä uudesta tulee automaatio. Tämä ei vielä tuolloin toteutunut minun kohdallani.

Jantunen alleviivaa, ettei arvostele mitään tahoa. Päinvastoin. Hän on kiitollinen kaikesta saamastaan avusta.

– Kaikki ovat tehneet parhaansa, päämäärä on ollut sama kaikilla. Mikään ei mennyt silloin pieleen, mutta apu ei vain ollut riittävää.

Tietoa ja ymmärrystä puuttui, pohtii Marko Jantunen. Niitä hän haluaa olla lisäämässä nykyisessä työssään. Hän toivoo, että työpaikoilla panostettaisiin hoitoonohjaukseen. Hoitoonohjauksen ja hoitopolun suunnittelussa pitäisi Jantusen mukaan konsultoida päihdealan ammattilaisia.

Päihderiippuvuus tulisi ymmärtää sairautena siinä missä muutkin sairaudet.

Oma elämä revitään auki elokuvassa

Elokuvassa nähtävä Jantusen kujanjuoksu päihteiden keskellä jatkui vuoteen 2015. Silloin ystävä vei hänet hoitoon Riihimäen Avominne-klinikalle, jossa päihdetyö perustuu Minnesota-filosofiaan.

Nyt raadolliset vuodet huumeiden ja alkoholin kurimuksessa ovat päätyneet valkokankaalle. Elokuvan ensi-illan kynnyksellä päätähti on juossut haastattelusta toiseen. Marko Jantunen kertoo, että tämänkin haastattelun jälkeen hän aikoo suunnata rentouttavalle lenkille ennen illan kutsuvierasnäytäntöä.

– Pitää käydä vielä rullaluistelemassa sauvojen kanssa ennen iltaa. On vähän hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan.

Marko Jantusen elämään perustuva elokuva Laitapuolen hyökkääjä on ensi-illassa 26.8.2022.

Suosittelemme sinulle