Hyppää sisältöön

Ruskamatkailuun odotetaan kasvua – nuoret matkailijat ovat löytäneet ruskan pyöräilyreitit, väriloistoa etsitään myös uudella sovelluksella

Lapin tunturikeskuksissa odotetaan vilkasta ruskasesonkia. Korona on muuttanut perinteisesti vanhempaa ikäluokkaa kiinnostavan ruska-ajan myös nuorille houkuttelevaksi.

Ruskan keltaisena hehkuva tunturin rinne tyynen järvenselän takana, etualalla keltaisia lehtiä pajupensaassa.
Ruska kiinnostaa myös nuoria matkailijoita. Kuvassa ruskan väriloistoa Utsjoelta viime vuoden syyskuulta. Kuva: Sara Kelemeny / Yle
Anni Tolppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapissa odotukset ovat korkealla parin viikon päästä alkavan ruskakauden osalta.

Saariselän ja Inarin alueella varauksia on tehty ahkerasti ja tulossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita. Ulkomaisia matkailjoita houkutellaan myös revontulilla, kertoo Lapland Northin markkinointijohtaja Hanna Kouri.

Levillä varauksia on tehty jopa enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

–Viime vuonna ruska veti Leville noin 18 000 matkailijaa. Nyt odotetaan, että heitä tulee noin 20 000, arvioi Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

Leviltä todetaan että korana-aika lisäsi nuorten kotimaan matkailua ja heitä näkyy nyt tunturissa myös ruska-aikaan entistä enemmän. Sama on huomattu myös Ylläksellä, sanoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas.

– Nuoret matkailijat haluavat kokea ruskan värit tunturissa pyöräillen ja liikkuen. He ovat nyt selkeästi uudempi asiakasryhmä.

Ylläksellä odotetaan, että koronan takia pois jääneet ryhmämatkailijat palaavat tänä syksynä.

– Korona vei meiltä bussilasteittain ryhmämatkailijoita, mutta nyt odotamme heitä takaisin, Vehmas sanoo.

Ruskasesonkiin luo jonkun verran epävarmuutta yleinen elinkustannusten kasvu ja kova polttoaineen hinta.

– Se saattaa vaikuttaa sillä tavoin, että kynnys reissuun lähtemiseen ehkä nousee. Tosin polttoaineen hinta on tullut alaspäin, toteaa Satu Pesonen.

Ruskavahti auttaa löytämään hienoimman ruskan.

Verkosta löytyy nyt uusi, Visit Finlandin julkaisema Ruskavahti-palvelu, joka kertoo missä ja milloin ruska on kauneimmillaan Suomessa.

Palvelu hyödyntää Suomen tiekamera-aineistoa jonka avulla ruskatilannetta ennustetaan. Tulokset viedään kartta-näkymään. Näin saadaan tietoa ruskan vaiheista aina Hangosta Enontekiölle saakka.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 27.8. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Ruskan punainen kertoo kasvin stressistä ja 4 muuta faktaa syksyn kauneimmasta luonnonilmiöstä, joita et ehkä vielä tiennyt

30.8. klo 6.47 lisätty Hanna Kourin nimi.

Suosittelemme sinulle