Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset ovat löytäneet hyvin Joensuun ortodoksisen seurakunnan toiminnan pariin

Ukrainalaisilla on mahdollisuus tutustua Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan, osallistua jumalanpalveluksiin ja keskustella papin kanssa. Kohtaamiset kirkossa ovat tärkeitä Ukrainan sotapakolaisille.

Ikoneita taidemuseo Eemilin näyttelytilassa Lapinlahdella.
Joensuun ortodoksisella seurakunnalla on kaksi venäjää puhuvaa pappia, joista toinen osaa myös ukrainan kieltä. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Karina Huttunen

Sotaa paenneet ukrainalaiset ortodoksit ovat löytäneet hyvin Joensuun ortodoksisen seurakunnan toiminnan pariin. Pastori Aleksander Roszczenko arvioi, että on eri tilaisuuksissa ja kirkossa tavannut noin sata Ukrainasta paennutta. Joensuussa ja lähiseudulla ei ole yhtä paljoa ukrainalaisia pakolaisia kuin esimerkiksi Helsingissä, Tampereella tai Kuopiossa.

Joensuun ortodoksinen seurakunta tarjoaa ukrainalaisille mahdollisuuden tutustua kirkkoon, osallistua jumalanpalveluksiin ja saada hengellistä apua papilta. Seurakunnalla on kaksi venäjää taitavaa pappia, joista toinen puhuu myös ukrainaa. Pastori Roszczenkon mielestä on tärkeää sotaa vieraaseen maahan paenneille, että on tuttu kirkko sekä mahdollisuus tavata samaa kieltä puhuvia ja samoja asioita kokeneita ihmisiä.

– Tuttu kirkko ei korvaa rauhan aikaa eikä omaa kotia, mutta antaa toivoa, että täällä on hyviä ihmisiä auttamassa ja he ovat tervetulleita, Aleksander Roszczenko sanoo.

Jumalanpalvelusten ja muun hengellisen toiminnan lisäksi seurakunta on järjestänyt illanviettoja, joissa ukrainalaiset ovat päässeet viettämään yhdessä aikaa. Ukrainalaiset ovat olleet tervetulleita myös kaikkeen muuhun seurakunnan toimintaan, kuten kerhoihin.

Joensuun ortodoksinen seurakunta on varautunut auttamaan ukrainalaisia sotapakolaisia, jos heitä tulee lisää.

Suosittelemme sinulle