Hyppää sisältöön

Sadat saavat ehtoollisen samasta lusikasta, jota ei pestä välissä – arkkipiispa: On tuhat tapaa saada korona, lusikka ei voi olla ratkaiseva

Perinteiseen käytäntöön palaaminen nähtiin piispainkokouksessa oikeaksi, sillä koko muu ortodoksinen maailma noudattaa sitä. Koronapandemian aikana ehtoollisen jakamisessa käytettiin kertakäyttölusikoita hygieniasyistä.

Ortodoksinen ehtoolliskalusto.
Ortodoksiseen ehtoolliseen kuuluu kuvassa olevat ehtoollismalja, suun pyyhkimiseen tarkoitettu liina, diskos eli lautanen ja lusikka, jolla ehtoollisviini jaetaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Rosa Lehtokari

Ortodoksien ehtoolliskäytännöt ovat muuttuneet, kun ehtoollista on alettu taas jakamaan perinteiseen tapaan yhteisestä lusikasta.

Koronapandemian ajan ehtoollisviiniä on tarjoiltu poltettavista kertakäyttölusikoista. Siirtyminen takaisin yhteiseen lusikkaan, jota ei pestä käyttäjiensä välillä, on herättänyt ortodoksiyhteisössä keskustelua puolesta ja vastaan.

Ortodoksinen julkaisu Aamun koitto kirjoittaa jutussaan (siirryt toiseen palveluun), että sosiaalisessa mediassa osa kirkkokansasta uhkaa jättäytyä pois jumalanpalveluksista tai ehtoolliselta nyt, kun perinteinen yhteislusikka otetaan taas käyttöön.

Ihmetystä aiheuttaa se, voiko lusikassa olla hygieniariski. Koronapandemia on laantunut, mutta lusikan välityksellä virukset voivat levitä tehokkaasti.

– Tietysti sitä [hygieniariskiä] voi vaikkapa ihmetelläkin, mutta maailman sivu on näin tehty, eikä missään milloinkaan ole osoitettu mitään ongelmaa, ei missään vaiheessa, kertoo Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, Helsingin ja Suomen arkkipiispa Leo Ylelle.

Arkkipiispan mukaan ihmetystä aiheutti koronapandemian alussa toisaalta myös kertakäyttölusikoihin siirtyminen.

Arkkipiispa Leo tummanpunaista taustaa vasten.
Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo kannattaa siirtymistä takaisin yhteiseen ehtoollislusikkaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Ortodoksinen ehtoollislusikka.
Tällä lusikalla jaetaan ortodoksinen ehtoollinen kaikille, jotka osallistuvat ehtoolliseen. Sitä ei puhdisteta yksittäisten osallistujien välillä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

"Ei pitäisi tulla yllätyksenä"

Yhden ehtoollisen aikana samasta lusikasta voidaan tarjoilla viiniä jopa sadoille ortodokseille kerralla. Arkkipiispa Leo kertoo, että ehtoollistapahtumien välillä lusikka kuitenkin pestään.

– On varmasti tuhat tapaa saada korona, eli ehtoollislusikka ei mitenkään voi olla ratkaiseva, hän sanoo.

Hän mainitsee, että vanhaan tuttuun perinteeseen palaaminen ei pitäisi tulla ortodokseille yllätyksenä. Hän myös kummastelee, miksi Yle tekee aiheesta jutun.

– Jotenkin minä ajattelen näin, että se tuntuu minusta hassulta, että kovin konkreettisesti yhdestä lusikasta tehdään juttua, arkkipiispa kertoo haastattelussa.

Piispainkokous teki päätöksen vanhaan perinteeseen palaamisesta 24. elokuuta. Se päätyi ratkaisuun yksimielisesti.

Päätös koskee koko Suomen ortodoksista kirkkoa, ja siksi myös muun muassa Helsingin ortodoksista seurakuntaa.

– Nyt on nähty oikeaksi palata perinteiseen käytäntöön, koska koko ortodoksinen maailmakin on siinä, arkkipiispa perustelee päätöstä.

Suosittelemme sinulle