Hyppää sisältöön

Melatoniinin suosio kasvaa, mutta väärinkäytettynä se voi jopa pitkittää uniongelmia

Joissakin tapauksissa melatoniinista voi olla apua myös lasten ja nuorten nukahtamisvaikeuksiin, mutta lääkäri kehottaa ottamaan muut keinot käyttöön ensin.

Lääkepillereitä pöydällä.
Melatoniinia myydään lääkkeinä ja ravintolisinä. Still-kuva: Tiina Jensen, videokuvaus: Seppo Ahava, editointi: Patrik Molander / Yle.
Ulla Malminen

Melatoniinituotteista on tullut monien tuntema apukeino nukahtamiseen. Erilaisia tuotteita myydään sekä apteekeissa, kaupoissa että netissä.

Tarkkaa tietoa lasten ja nuorten melatoniinin käytön yleisyydestä ei ole saatavilla, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin lastenpsykiatrian erikoislääkäri Juulia Paavonen uskoo, että melatoniinin käyttö on kasvanut myös alaikäisten keskuudessa.

– Se voi johtua siitä, että nukkumisesta ja sen merkityksestä on puhuttu paljon. Myös melatoniinin saatavuus on lisääntynyt. Tietoisuus on kasvanut siitä, että se saattaa olla avuksi. Se on voinut madaltaa melatoniinin käyttökynnystä jopa liikaa.

Paavonen vastaa lasten unihäiriöiden hoidosta Husissa. Hän suosittelee lasten unettomuuden hoitoon ensisijaisesti käyttäytymisterapeuttisia keinoja eli arkisia kotikonsteja, jotka tiedetään hyviksi parantamaan unen laatua.

Kotona voi kokeilla näitä keinoja:

  • Unirytmi tulisi pitää säännöllisenä. Arkipäivien ja viikonlopun välillä nukkumaanmeno- ja heräämisaikaa ei kannata venyttää yli tunnilla
  • Säännöllisesti toistuvat samanlaiset iltarutiinit auttavat nukahtamaan
  • Ei läksyjä, ruutuaikaa, jännittäviä pelejä tai muuta vireystilaa nostavaa puuhaa ennen nukkumaanmenoa
  • Valon vaihtelut ylläpitävät unirytmiä. Illalla pitäisi olla hämärää ja aamulla riittävästi valaistusta päällä

"Liiallista kännykän käyttöä ei voi hoitaa melatoniinilla"

Jos lapsen unettomuus pitkittyy ja kotikonstit eivät riitä, voi hakea apua esimerkiksi terveyskeskuksesta tai kouluterveydenhuollosta. Tarvittaessa ammattilainen voi suositella melatoniinia oikein annosteltuna.

Paavosen mukaan mitään valmistetta ei kuitenkaan pitäisi käyttää uniongelmiin ilman muita toimenpiteitä. Vaikka terveydenhuollon ammattilainen suosittelisi lapselle melatoniinia, myös muut nukahtamista tukevat asiat pitäisi laittaa kuntoon.

– Työssäni näen semmoista, että melatoniinin käyttö on aloitettu suoraan ilman muita hoidollisia toimenpiteitä. Esimerkiksi liiallista kännykän käyttöä ei voi hoitaa melatoniinilla.

Aikuisten tapaan myös lasten unirytmi on yksilöllinen. Toiset ovat aamuvirkkuja, kun taas toiset ovat pirteämpiä iltaisin.

– Se täytyy yksilöllisesti räätälöidä, mikä on sopiva unirytmi lapselle, huomioiden myös hänen unen tarpeensa.

Nukahtamisen lääke
Husin lastenpsykiatrian erikoislääkäri Juulia Paavonen suhtautuu hyvin varautuneesti pienten lasten melatoniinin käyttöön. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Kehon oma hormonituotanto voi häiriintyä

Melatoniinia esiintyy myös luontaisesti ihmisen kehossa. Se on hormoni, jota käpylisäke erittää erityisesti yöaikaan, ja se auttaa nukahtamaan iltaisin. Siksi se tunnetaan myös nimellä pimeän hormoni.

Väärinkäytettynä ulkoisesti nautittu melatoniini voi häiritä käpylisäkkeen omaa melatoniinituotantoa, jolloin melatoniinituotteesta tuleekin syy uniongelmiin.

– Jos sitä otetaan liian paljon tai liian myöhään, jopa keskellä yötä, melatoniinipitoisuus saattaa jäädä liian korkeaksi aamulla. Silloin se voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia iltaisin ja heikentää unenlaatua pitkällä tähtäimellä, Paavonen sanoo.

Toisinaan hän on kohdannut työssään lapsia, joiden univaikeudet ovat pitkittyneet melatoniinin vääränlaisen käytön vuoksi.

– Sellaisia tapauksia tulee aika ajoin vastaan, joissa melatoniinia on käytetty liian suuria määriä, epäsäännöllisesti tai liian myöhään suhteessa omaan unirytmiin. Silloin vääränlainen melatoniinin käyttötapa on ylläpitänyt lapsen univaikeutta.

Alle kouluikäisten melatoniinin käyttöön Paavonen suhtautuu hyvin varautuneesti.

– Erityisesti tässä ikäryhmässä on hyvin tärkeää miettiä unettomuuden taustatekijöitä ja pyrkiä ensisijaisesti puuttumaan niihin. Vasta sitten tarkoin harkituissa tapauksissa voi miettiä melatoniinia lisätueksi unettomuuden hoitoon.

Joskus melatoniinin käyttö on kuitenkin perusteltua lapselle, jos lääkäri niin suosittelee.

– Melatoniini on hyvä apu silloin, kun unirytmi on huomattavasti viivästynyt. Sen avulla voidaan nopeuttaa hoitovasteen saamista ja tehostaa käyttäytymisterapeuttista hoitoa.

Jos lapsi tai nuori käyttää melatoniinia, kannattaa huomioida nämä asiat:

  • Melatoniinia tulisi ottaa aina samaan aikaan iltaisin
  • Sen antamisaika kannattaa miettiä tarkoin, jotta se tukee lapsen nukahtamista oikein
  • Vaikuttava annos on yksilöllinen, mutta sen tulisi olla mahdollisimman pieni
  • Liian suuri annos ei auta nukahtamaan paremmin kuin oikein annosteltu määrä
  • Pitkäaikaiseen käyttöön ei melatoniinia ei yleensä suositella

Pitkäaikaisen käytön vaikutusta lapsiin on tutkittu vain vähän

Alle kaksi milligrammaa melatoniinia sisältävät tuotteet ovat ravintolisiä, joita saa apteekkien lisäksi myös tavallisista kaupoista ja netistä. Verkkokaupassa markkinoidaan esimerkiksi seitsemän vuotta täyttäneille junioreille 0,5 milligramman vahvuista tuotetta.

Helsingin keskustan Yliopiston Apteekin johtava proviisori Mikaela Pammo kuitenkin painottaa, että heillä myydään lapsille melatoniinituotteita ainoastaan lääkärin määräyksellä. Niitä on yhden ja viiden milligramman vahvuisina.

– Olemme tarkkoja melatoniinituotteiden suhteen, koska sen pitkäaikaista käyttöä lapsilla on tutkittu vasta hyvin vähän.

Aikuiset voivat kuitenkin ostaa itsehoitotuotteita ja ravintolisiä apteekista myös ilman reseptiä. Miten apteekisssa tiedetään, kenen suuhun melatoniini lopulta päätyy?

– Meillä suositellaan asiakkaan tarpeen mukaan se valmiste, joka siihen tilanteeseen sopii. Jos aikuinen kertoo olevansa hankkimassa melatoniinivalmistetta lapselle, kehotamme kääntymään lääkärin puoleen tilanteen kartoittamiseksi, Pammo sanoo.

Husin Juulia Paavonen uskoo, että toisinaan aikuisille tarkoitettuja tuotteita voidaan antaa kodeissa myös alaikäisille.

– Kyllä sitä todennäköisesti tapahtuu. Melatoniinia löytyy ihan käsikaupasta marketeista ja myös apteekeista. Ei semmoista valvontaa ole mahdollista ylläpitää.

Yhdysvalloissa melatoniinimyrkytysten määrä on noussut

ABC News (siirryt toiseen palveluun) kertoi tänä kesänä, että melatoniinin myynnin kasvaessa Yhdysvaltojen myrkytyskeskuksiin on tullut kymmeniä tuhansia puheluja, jotka ovat koskeneet lasten ottamia liian suuria melatoniinimääriä.

Usein kyseessä on ollut pikkulapsi, joka on tahattomasti syönyt liikaa valmisteita, joita ei ole säilytetty asianmukaisesti kotona lasten ulottumattomissa. Esimerkiksi nallekarkin näköiset valmisteet voivat houkuttaa lapsia syömään niitä kerralla liikaa.

Vaikka monet ihmiset kestävät melatoniinia hyvin, jotkut yliannostuksen saaneet lapset ovat tarvinneet sairaalahoitoa.

Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön alainen organisaatio Centers for Disease Control and Prevention (CDC) huomauttaa niin ikään kesällä julkaisemassaan raportissa, (siirryt toiseen palveluun) että vanhempia tulisi valistaa melatoniinin turvallisesta säilytyksestä ja käytöstä.

Suomessa Husin valtakunnalliseen myrkytystietokeskukseen tulee noin 150–180 puhelua vuositasolla melatoniiniin liittyen. Noin viidennes niistä koskee alle viisivuotiaita lapsia.

– Puheluissamme ei ole käynyt ilmi, että melatoniini olisi aiheuttanut merkittäviä myrkytysoireita lapsille tai aikuisillekaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että melatoniinia pitää säilyttää kuin lääkettä, toteaa myrkytystietokeskuksen johtaja Tuomas Lilius.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 31.8.2022 kello 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Nuoretkin hakevat apua nukkumiseen melatoniinista, eikä sen käytöstä vaikuta olevan haittaa – uniprofessori muuttaisi silti mieluummin arkea: "Terve ihminen ei tarvitse melatoniinia"

Suurin osa ravintolisien käyttäjistä syö niitä turhaan

Suosittelemme sinulle