Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien käytetyn materiaalin huutokauppa Tervolassa tuotti noin 450 000 euroa

Päivän aikana kaupaksi menneestä materiaalista saatu tuotto menee lyhentämättömänä Puolustusvoimille.

Pitkä rivi telakuorma-autoja isolla asfalttipihalla.
Telakuorma-autoja oli huudettavana noin 30 kappaletta. Kuva: Heikki Välimäki / Millog oy
Jenni Mehtonen

Tervolassa lauantaina järjestetty Puolustusvoimien käytetyn materiaalin huutokauppa tuotti noin 450 000 euroa. Huutokaupassa oli myytävänä esimerkiksi telakuorma-autoja, mönkijöitä, moottorikelkkoja, perävaunuja, kontteja, lämpöpuhaltimia, työkaluja sekä laitteita. Mukana oli myös monen havittelemia sotilaspolkupyöriä, maastopukuja sekä sarka-asuja. Huutokaupattava materiaali myydään käyttökunnostaan riippumatta romuna.

Sotilasvärein maalattuja peräkärryjä isolla asfalttipihalla.
Huudettavana oli monenlaista kalustoa. Kuva: Heikki Välimäki / Millog oy

Huutokaupan tuotto menee lyhentämättömänä Puolustusvoimille. Huutokaupan puolustusvoimille toteutti Millog Oy.

Tervolan huutokaupassa meklarina toiminut jälkikäsittelypäällikkö Heikki Välimäki Millog Oy:stä kertoo, että huutokauppa sujui perinteisin menoin hyvällä fiiliksellä ja paikalla oli iloinen tunnelma.

– Ilma suosi, millä on aina suuri merkitys ulkoilmatapahtumassa, vuodesta -79 asti huutokauppoja vetänyt Välimäki kertoo.

Kuvassa on vanha telakuorma-auto.
Puolustusvoimat oli irrottanut ajoneuvoista teloja ja jättänyt ne omaan käyttöönsä. Kuva: Heikki Välimäki / Millog oy

Välimäki kertoo, että tapahtumassa käyvät pääasiassa samat ihmiset, jotka tietävät, mitä ovat ostamassa. Hänen mukaansa jotkut ostajat käyttävät huutamaansa kalustoa varaosina tai kunnostavat ja jälleenmyyvät sitä. Esimerkiksi telakuorma-autoja oli myynnissä kolmisenkymmentä ja ne menivät muutamalle henkilölle.

Lauantaina erilaisia moottoriajoneuvoja oli huudettavana noin 60 kappaletta. Kaikkiaan huudettavia kohteita oli noin 300.

Huutokauppakokemusta jo vuosikymmenten ajan hankkinut Välimäki kertoo, että kaikki materiaali menee tyypillisesti kaupaksi ja mitään jää harvemmin myymättä.

Armeijan maastokuvioitu perävaunu, jossa savupiipullinen koppi eli sähkövoimakone.
Huudettavana oli myös Valmetin sähkövoimakone, joka oli viimeisiä kyseisiä yksilöitä. Vastaavia laitteita on myyty kymmenen vuoden aikana useita. Kuva: Heikki Välimäki / Millog oy

Välimäen mukaan kaikki Tervolassa huudettavaksi asetettu materiaali saatiin myytyä. Välimäki kertoo, että Puolustusvoimien materiaalikauppoja on järjestetty vuodesta 1944 asti ja Tervolassa säännöllisemmin vuodesta 2005 alkaen.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle