Hyppää sisältöön

Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanossa vierailleen valeperijättären toimia tutkivat nyt viranomaiset – kuka on "Anna de Rothschild"?

Yhdysvalloissa ja Kanadassa viranomaiset tutkivat Anna de Rothschildina esiintyneen naisen toimia. Entisen presidentin Mar-a-Lago-kartanossa useasti vierailleen naisen motiivit ovat yhä epäselviä.

Yhdysvaltain entisen presidentin kartano Mar-a-lago Floridassa.
Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanolla sijaitsee myös mm. golfkenttä ja -klubi. Kuva: AOP
Inka Haukka,
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan perijättärenä esiintyneestä ukrainalaisnaisesta, jolla on ollut myös pääsy entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lagon kartanoon Floridassa.

Tutkivan journalismin järjestön OCCRP:n ja Pittsburgh Gazette -lehden mukaan 33-vuotias ukrainalaisnainen vieraili useita kertoja Mar-a-Lagossa toukokuusta 2021 alkaen. Nainen on oikealta nimeltään Inna Yashchyshyn, mutta hän esiintyi Euroopan tunnetuimman pankkiirisuvun perijättärenä Anna de Rothschildina.

Naisesta on julkaistu myös kuva, jossa tämä poseeraa golfkentällä Trumpin kanssa toukokuussa 2021.

Kuka on "Anna de Rothschild"?

OCCRP:n ja Pittsburgh Gazetten tietojen mukaan Inna Yashchyshyn on venäjää puhuva siirtolainen, joka on syntynyt Ukrainassa. Vielä on epäselvää, koska Yashchyshyn on saapunut Yhdysvaltoihin, ja koska hän on alkanut käyttää Anna de Rothschild -nimeä.

Hänen isänsä tiedetään työskennelleen rekkakuskina. Vanhemmat asuvat Chicagon alueella, ja Inna Yashchyshyn taas on asunut myös Kanadan Montrealin sekä Floridan Miamin alueilla.

OCCRP:n ja Pittsburgh Gazetten mukaan Miamissa Yashchyshyn on johtanut United Hearts of Mercy -hyväntekeväisyysjärjestöä, jonka petollista rahankäyttöä nyt selvitetään. Hänet on yhdistetty myös useisiin muihin huijauksiin, ja hänen toimiaan tutkivat sekä Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI että Kanadan viranomaiset.

Yashchyshynin tarkempi tausta sekä hänen motiivinsa Mar-a-Lagoon hakeutumiseen ovat yhä epäselviä, OCCRP ja Pittsburgh Gazette raportoivat.

Turvallisuushuolet heräsivät

Paljastus on nyt herättänyt huolen siitä, kuinka helposti Mar-a-Lagoon on voinut päästä väärällä henkilöllisyystodistuksella.

Yashchyshynin tiedetään olleen Mar-a-Lagon vierailuillaan tekemisissä paitsi entisen presidentin ja tämän lähipiirin, myös esimerkiksi senaattori Lindsey Grahamin ja muiden keskeisten poliittisten vaikuttajien kanssa.

Naisen todellinen henkilöllisyys paljastui Trumpin lähipiirille vasta maaliskuussa 2022.

Lisää huolta on herättänyt myös FBI:n tuore paljastus siitä, että Trump säilytti kartanossaan lukuisia asiakirjoja, joissa oli erittäin salaiseksikin luokiteltua tietoa mm. Yhdysvaltain vakoojista.

Donald Trumpin presidenttiaikeita värittävät skandaalit – ydinasetiedot mukaan, FBI ovelle
Rikostutkinnoista huolimatta Donald Trumpin asema näyttää puolueessaan vahvalta, sanoo Ylen Washingtonin kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Kuva: Yle

Suosittelemme