Hyppää sisältöön

Asiantuntija Susanna Tapanin poisjäännistä: "Jotkut asiat eivät katso kelloa, mutta moni olisi voinut tehdä erilaisia valintoja"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen tähtihyökkääjä Susanna Tapani jätti väliin MM-kisaottelun ystävänsä häiden vuoksi. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen arvioi, että Tapani kehitti itselleen vaikean tilanteen.

Susanna Tapani MM-ottelussa Kanadaa vastaan.
Susanna Tapani ei ollut Suomen kokoonpanossa MM-ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Tomi Hänninen
Henri Pitkänen,
Aino Paloniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisleijonien hyökkääjä Susanna Tapani puuttui kokoonpanosta lauantaina MM-turnauksen ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Suomen Jääkiekkoliitosta ilmoitettiin poisjäännin syyn olevan henkilökohtainen. Ottelun jälkeen kävi ilmi, että Tapani, 29, oli matkustanut pelipäivänä ystävänsä häihin Suomeen.

Yle Urheilun asiantuntijan Topi Nättisen ajatukset ovat kulkeneet tapauksen suhteen laidasta laitaan. Maailmassa on jääkiekkoa ja MM-kisoja tärkeämpiä asioita ja Nättisestä on tärkeää, että pelaajien siviilielämässä tapahtuu muutakin. Huipputasolla urheileminen vaatii kuitenkin omat panostuksensa.

– Huippu-urheilu on omasta historiasta ja omasta vinkkelistä peilaten sellaista, että siihen sitoudutaan. Varsinkin joukkueurheilussa tietyt raamit tulevat ulkoa käsin, ja jos niihin ei ole valmis sitoutumaan, voi tilanteesta tulla vaikea. En ole muodostanut ihan lopullista mielipidettä, mutta kyllä Susanna Tapani vaikean tilanteen itselleen kehitti, Nättinen sanoi.

Joukkue ei ole koskaan jokaisesta asiasta samaa mieltä

Nättisellä on takanaan ammattilaisura jääkiekkoilijana ja taskussaan muun muassa nuorten MM-kulta vuodelta 2014. Nättinen ei näe mahdollisena, että joku pelaajista olisi esimerkiksi tuolloin ilmoittanut päävalmentaja Karri Kivelle jäävänsä pois vastaavan kaltaisesta syystä.

– Ei varmasti. Oman kokemuksen perusteella hautajaiset ja esimerkiksi läheisten sairauksiin, onnettomuuksiin ja kuolemiin liittyvät asiat sekä tietysti lasten syntymät ovat sellaisia tilanteita, joissa on saatu lupa lähteä kesken kisojen tai pelimatkojen.

– Häät ovat nähdäkseni vapaavalintainen ajankohta. Jotkut asiat, niin haasteet kuin ilosetkin asiat, eivät katso kelloa, mutta moni olisi voinut tehdä erilaisia valintoja.

Nättinen ei myöskään usko, että muu kultajoukkue olisi sulattanut vastaavan poisjäännin helpolla. Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kertoi ottelun jälkeen, että koko joukkue on päätöksen takana. Nättinen ei usko, että yksittäinen joukkue on koskaan kaikista asioista samaa mieltä.

– Se on sula mahdottomuus. Tiettyihin asioihin joukkueurheilussa täytyy sitoutua, ja se onkin hieman paradoksaalista, että muu joukkue on sitoutunut yhden ihmisen päätökseen, kun yleensä se menee toisinpäin.

Nättinen korostaa, että kaikki joukkueet tekevät sopimuksia keskenään. Ulkopuoliset eivät välttämättä saa koskaan tietää, mitä kukakin on ajatellut tai mitä joukkue on päättänyt. Se ei välttämättä myöskään muille kuulu.

– En sano, että joukkue ja kopin asiat olisivat pyhiä, mutta kaiken ei tarvitse tulla ulos. Jos joukkue on päättänyt, että tämä on ok, sitten se on ok, vaikka se ei jollekin niin olisikaan.

-
Päävalmentaja Juuso Toivola kertoi, että joukkue oli tapauksessa päätöksen takana. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen MM-turnaus jatkuu huomenna Japania vastaan. Toivola kertoi Yhdysvallat-ottelun jälkeen, että Tapani on mukana seuraavassa ottelussa Japania vastaan. Turnauksen kannalta tilanne ei ole Suomen kannalta helppo. Nättinen arvelee, että tapaus on jakanut joukkueen useampaan eri leiriin.

– Siellä joudutaan vastaamaan medialle ties minkälaisiin kysymyksiin, kaikkia kiinnostaa väärät asiat. Se vie energiaa joukkueen sisältä oikeista arvoista pois.

– Hyvällä suorituksella tapauksen voi laannuttaa, mutta jos tulos jää laihaksi, veikkaan, että myrsky vesilasissa vaan kiihtyy, Nättinen pohtii.

"Arvostus pitäisi ansaita kentällä"

Joukkueen parista poistumista voidaan pitää kyseenalaisena myös koronaviruksen vuoksi. Koronatilanne on edelleen vaikea ja sairastapauksista uutisoitiin muun muassa yleisurheilun EM-kisojen jälkeen.

Lisäksi Susanna Tapani kuuluu niihin Naisleijoniin, jotka saivat opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron urheilija-apurahan. Viimeksi summa myönnettiin suomalaishyökkääjälle kesäkuussa.

Nättinen ei tuomitse Tapania apurahoituksen vuoksi ja tietää, että hän on tehnyt valtavasti töitä suomalaisen jääkiekon eteen. Asiantuntija pohtii kuitenkin, mihin tilanne tulee mahdollisesti johtamaan.

– Vaikea tätä on kääntää hänelle hyödylliseksi asiaksi. Suhde valtion rahoihin ja verotukseen on aika tiukka, ja jos joku saa yhteisestä potista rahaa, että voi edustaa maatamme, eikä sitten sitä teekään.

Nättinen kokee, ettei kukaan apurahaurheilija ole velkaa suomalaisille veronmaksajille. Hänestä olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla mielipiteitä urheilijoilta, jotka ovat harjoitelleet kovaa, mutta jääneet ilman apurahaa tai maajoukkuepaikkaa. Tapaus ei myöskään Nättisen mukaan lisää naisjääkiekon arvostusta.

– Arvostuksen kerääminen ulkourheilullisesti tai sen menettäminen ovat kaksi eri asiaa. Arvostus pitäisi ansaita kentällä, ja tällainen ei ainakaan helpota arvostuksen keräämistä kentällä.

– Jos on varaa jättää paras pelaaja pois yhdestä tärkeimmistä peleistä, mitä se kertoo kulttuurista tulosta kohtaan?

Yle seuraa MM-kisoja tässä artikkelissa.

Lue myös:

Yhdysvallat tyrmäsi Naisleijonat – hyökkääjä Susanna Tapani sai vapautuksen MM-ottelusta ystävänsä häiden vuoksi: "Se on henkilökohtainen asia"

Kommentti: Naisleijonien valmentaja ja tähtipelaaja tekivät häpeällisen ratkaisun

Kommentti: Naisleijonien valmentaja ja tähtipelaaja tekivät häpeällisen ratkaisun

Suosittelemme