Puolan ja Saksan viranomaiset eivät ole vieläkään löytäneet lopullista syytä Oder-rajajoen laajamittaisiin kalakuolemiin, vaikka tapausta on tutkittu jo viikkoja.
Joesta on nostettu satoja tonneja kuollutta kalaa heinä- ja elokuussa, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. (siirryt toiseen palveluun)
Kultalevän määrä räjähtänyt
Puolan viranomaiset ovat paikantaneet joen varrelta peräti 282 luvatonta jätevesiputkea, uutiskanava Euronews kertoo. (siirryt toiseen palveluun)
Mitään niistä ei ainakaan toistaiseksi ole osoitettu kalakuolemia aiheuttaneiden myrkkyjen lähteeksi. Viranomaiset tutkivat vielä noin 60 putkea tarkemmin.
Satelliittikuvat ovat sen sijaan paljastaneet, että joessa on ollut viime viikkoina tavallista suurempia määriä lehtivihreää, mikä viittaa puolestaan kultalevän runsaaseen esiintymiseen.
Kultalevä tuottaa myrkkyjä, jotka voivat tappaa kaloja. Se vähentää myös veden happipitoisuutta.
Vedestä on myös löytynyt tavallista suurempia määriä torjunta-aineita, ja se on ollut normaalia suolaisempaa.
Kemikaalikoktaili tai ketjureaktio
Saksan ympäristöministeriö uskoo, että kalakuolemat aiheutti useamman aineen yhdistelmä.
– Mikään näistä aineista ei ole tähänastisen tutkimuksemme mukaan yksin tappanut kaloja, ministeriön tiedottaja Andreas Kübler kertoi Euronewsin haastattelussa.
BBC:n mukaan jotkut tutkijat epäilevät puolestaan ketjureaktiota, jossa jokin saastuttava aine on lisännyt joen suolapitoisuutta, mikä on lisännyt levien määrää tappaviksi määriksi.
Euroopan ennätyksellisen kuuma ja kuiva on voinut pahentaa tilannetta entisestään, ja ilmastonmuutos on voimistanut helleaaltoja.
Kaloja voi kuolla myös jatkossa
Sekä Puolan että Saksan viranomaiset ovat myöntäneet virheitä tapauksen käsittelyssä. Ne reagoivat tilanteeseen hitaasti ja kiistelivät mittausten tuloksista.
BBC:n haastattelema puolalainen tutkija Andrzej Kapusta pelkää, että kalakuolemia tulee myös jatkossa, etenkin jos katastrofin syy jää pimentoon.
– Tarvitsemme tarkan ja verkossa toimivan tarkkailujärjestelmän, joka välittää tietoa viranomaisille nopeammin, Kapusta sanoo BBC:n mukaan.