Hyppää sisältöön

Uransa päättävä Serena Williams on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista – mutta myös paljon enemmän

Serena Williamsin ura päättyi mahdollisesti US Openiin. Ensimmäisen Grand Slam -turnausvoittonsa Williams otti jo vuonna 1999.

Serena Williams Yhdysvaltain avoimissa 2022.
Serena Williamsin turnaus Yhdysvaltain avoimissa päättyi kolmannelle kierrokselle. Hän oli tunteikkaana ottelun jälkeen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyskuussa 41 vuotta täyttävän Serena Williamsin uskomaton ura päättyi mahdollisesti US Openin 3. kierrokseen tappioon Australian Ajla Tomljanovicille lukemin 5–7, 7–6 (7–4), 1–6.

Raikuvat suosionsoitukset kotiyleisöltään saanut tennistähti kiitteli pelin jälkeen tunteikkaassa puheessaan muun muassa siskoaan Venus Williamsia, joka on tehnyt myös komean uran tenniksen parissa.

– En olisi Serena, jos ei olisi Venusta, hän kyynelehti kenttähaastattelussa.

Serena Williams kertoo tunteistaan US Openin lehdistötilaisuudessa

Williams on kertonut, että hänen uransa päättyy tämän kauden jälkeen. Hän on kuitenkin puhunut epämääräisesti viimeisen ottelunsa ajankohdasta.

Yhdysvaltalaismediat uskovat, että kyseinen ottelu oli tennistähden viimeinen, mutta Williams itse ei antanut kenttähaastattelussa tai ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa selkeää vastausta siitä, oliko kyseinen ottelu varmasti hänen viimeisensä.

Williams on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista, monien mielestä kaikkien aikojen naispelaaja, joidenkin mielestä kaikkien aikojen pelaaja sukupuolesta riippumatta. Hänen historiallinen merkityksensä on kuitenkin paljon suurempi kuin vain voitetut turnaukset.

Williams on muuttanut tennistä monella tavalla yhdessä sisarensa Venuksen kanssa. He toivat kentille 1990-luvun loppupuolella uutta, entistä kovempaa lyöntivoimaa, johon muiden pelaajien piti vastata. Se on vienyt naisten tennistä isoin askelin eteenpäin.

Venus ja Serena Williams vuonna 1999
Venus ja Serena Williams vuonna 1999. Kuva: Getty Images

Williamsin sisarukset tunnettiin alunperin nimenomaan voimakkaista lyönneistään, mutta Serena on varsinkin myöhemmin urallaan tullut tunnetuksi myös puolustuspelistään ja hurjasta taistelutahdostaan. Tärkeimmät aseet olivat kuitenkin aina vahvat peruslyönnit ja ehkä naistenniksen historian paras syöttö.

Tennislegenda, 18 Grand Slam -turnausta voittanut Chris Evert on todennut, että Williams on muuttanut myös sitä, miten naispelaajat käyttäytyvät kentällä.

– Nykyään on ok olla raivokas ja intohimoinen ja äänekäs kentällä, totesi Evert, joka omina pelivuosinaan 1970- ja 80-luvuilla oli itse rauhallisuus.

WIlliamsin sisarukset ovat olleet tärkeitä roolimalleja ja esikuvia köyhistä oloista lähteneinä tummaihoisina urheilijoina, jotka ovat yltäneet suureen menestykseen. Se on iso osa Serenan perintöä.

Williams on kiinnostunut monista tenniksen ulkopuolisista asioista. Hänellä on oma vaatesuunnitteluyritys ja häneltä on tulossa lastenkirja. Williams on sijoittanut yli 60 startup-yritykseen Serena Ventures -yhtiönsä kautta.

Williamsin uralle on toki mahtunut myös negatiivista julkisuutta. Viime vuosilta muistetaan ehkä parhaiten US Openin finaali 2018 Naomi Osakaa vastaan. Williams sai varoituksen, koska päätuomarin mukaan hänen valmentajansa antoi ohjeita. Williams ei sulattanut tuomiota, rikkoi mailansa, raivosi tuomarille ja solvasi tätä.

23 Grand Slam -turnausvoittoa ja 94 miljoonaa dollaria palkintorahaa

Ja sitten niitä numeroita.

Serena Williams on voittanut eniten kaksinpelin Grand Slam -turnauksia tenniksen avoimella aikakaudella, 23. Koko tennishistorian aikana Margaret Court on yhden edellä. Williamsin ura on ollut pitkä, vaikka erilaiset loukkaantumiset ja sairastumiset sekä lapsen syntymä ovat siirtäneet hänet aina välillä sivuun.

Reilun vuoden vanhempi Venus nousi ensin huipulle, mutta sisarusten isä Richard sanoi, että pikkusiskosta tulee vielä parempi. Ja niin kävi. Venus – joka ei ole vielä ilmoittanut lopettamisestaan – voitti Grand Slam -turnauksia "vain" seitsemän. Serena ehti jopa voittamaan ensimmäisensä ennen isosiskoaan, US Openissa 1999, jolloin hän oli 17-vuotias.

Serena Williams ja Wimbledonin voittolautanen.
Serena Williams Wimbledonin mestarina vuonna 2016. Kuva: Icon Sportswire via Getty Images

Vuosina 2002–2003 Williams teki ensimmäisen niin sanotun Serena Slamin, eli voitti kaikki neljä Grand Slam -turnausta peräkkäin, mutta ei samana vuonna. Toisen samanlaisen hän teki 2014–2015. Vuonna 2015 oikea kalenterivuoden Grand Slam oli lähellä, mutta se kariutui yllätystappioon italialaista Roberta Vinciä vastaan US Openin välierässä.

Olympiakultaa Williams voitti Lontoossa 2012. Kauden kahdeksan parhaan pelaajan päätösturnauksen hän voitti viisi kertaa. WTA-turnausvoittoja Williams keräsi kaikkiaan 73.

Tämän lisäksi tulevat saavutukset nelinpelissä, jota Williamsin sisarukset pelasivat yhdessä varsinkin uriensa alkupuolella ja uudestaan keskivaiheilla. He ovat pelanneet 14 nelinpelin Grand Slam -finaalia ja voittaneet ne kaikki. Heillä on myös kolme nelinpelin olympiakultaa. Venus ja Serena Williams pelasivat nelinpeliä myös tässä US Openissa.

Palkintorahaa Serena Williams ansaitsi yli 94 miljoonaa dollaria. Sponsoritulot ovat sitten asia erikseen, silloin puhutaan vielä isommista luvuista. Hän on maailman eniten ansainnut naisurheilija.

Serena on monen nykyisen huippupelaajan idoli. Moni heistä on syntynyt sen jälkeen, kun Serena voitti ensimmäisen slaminsä. Esimerkiksi vuonna 2001 syntynyt maailmanlistan ykkönen Iga Swiatek kertoi vielä muutama viikko sitten, että Serenan läheisyydessä hän unohtaa olevansa maailman ykkönen eikä ole vielä uskaltanut mennä tervehtimään tätä. Juuri US Openin alla se kuitenkin tapahtui.

Lue myös:

Emil Ruusuvuorelle tappio US Openin avauskierroksella – "Todella surkea esitys"

Suosittelemme