Hyppää sisältöön

Jo kymmenet suomalaisyritykset ovat siirtämässä tuotantonsa yöaikaan, koska sähkö on päivällä niin kallista

Ensi talven sähkön huippuhinnat ovat johtamassa siihen, että osa yrityksistä siirtää tuotantoa iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin sähkö on halvempaa.

sähkölinja
Monessa yrityksessä lasketaan parhaillaan, että kannattaako yötyöhön siirtyminen, jolloin sähkö on edullisempaa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähkönmyyntiyhtiö Väre käy keskusteluja kymmenen asiakasyrityksen kanssa tuotannon siirtämisestä pois kalleimmilta tunneilta. Uusia pyyntöjä yhtiö saa päivittäin. Koko maassa kymmenet yritykset miettivät yötyön tuomia säästöjä.

– Viime yönä sähkö maksoi noin sentin tunnilta, hintaero voi olla jopa satakertainen päivähintaan verrattuna, sanoo Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Halvan yösähkön tuomia säästöjä tutkitaan erityisesti pienessä ja keskisuuressa teollisuudessa, jossa tähän asti on työskennelty pääasiassa päivisin. Muutos vaatii neuvotteluja myös työntekijöiden kanssa, koska merkittävä osa työntekijöistä siirtyisi tekemään ilta- ja yötyötä.

Suurin hyöty yötyöstä tulisikin paljon sähköä kuluttaville yrityksille, joiden tuotantorakenne mahdollistaa tuotannon siirtämisen.

– Yrityksiä, joiden prosessi on joustava ja joiden tuotannon yösiirtoon ei liity erityisempiä kiinteitä kustannuksia tai vaikeita hallinnollisia asetuksia.

Sellaisia ovat esimerkiksi monet kasvipuutarhat tai konepajat, joissa hyödynnetään paljon automaatiota, eli käytännössä robotit tekevät työtä.

Juha Keski-Karhu laskee, että esimerkiksi 500 megawattituntia vuodessa kuluttavalle pienyritykselle säästö sähkölaskussa voi olla 50 000 euroa. Suuremmissa asiakasyrityksissä kulutus voi olla vuodessa useita gigawattitunteja, jolloin säästö lasketaan jo miljoonissa euroissa.

Ensimmäisenä yötyöhön siirtyvät yritykset, joissa hyödynnetään paljon automaatiota, eli käytännössä robotit tekevät työtä
Sähkönmyyntiyhtiö Väre saa päivittäin yhteydenottoja yrityksiltä, jotka etsivät keinoja alentaa sähkölaskua siirtämällä tuotantoa ilta- ja yöaikaan. Haastateltavana Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Hintojen ennakoiminen vaikeaa

Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu kertoo, että yötyöhön siirtymistä harkitseville yrityksille on toimitettu historiatietoja sähkön kulutus- ja hintavaihteluista. Tulevaa hintavaihtelua on kuitenkin mahdoton ennustaa. Muuttuva kysynnän ja tarjonnan tasapaino vaikuttaa sähkön hintaan.

– Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että voimakas yö- ja päiväsähkön hintojen vaihtelu ja jopa viikon sisäinen vaihtelu on kiihtymässä.

Keski-Karhu ennakoi, että tuulisähkön lisääntyminen ja Olkiluoto 3-ydinvoimalan käynnistyminen todennäköisesti takaavat, että erittäin halpoja tunteja on tulevana talvena aiempaa enemmän. Toisaalta sähkö on poikkeuksellisen kallista silloin, kun uusiutuvan energian ja ydinsähkön tuotanto eivät riitä kattamaan kysyntää.

– Tuolloin sähkön hintataso tulee fossiilisista polttoaineista, käytännössä Itä- ja Keski-Euroopan kaasu- ja hiilisähkön tuotantokustannuksista, ja ne ovat olleet räjähdyksenomaisessa nousussa viime aikoina.

Metsä Tissue kertoi viime viikolla joutuvansa supistamaan tuotantoa korkeiden energiahintojen takia. Väreen salkunhoitaja Risto Kinnunen arvioi, että moni muukin yritys saattaa joutua rajoittamaan tuotantoa, mikäli tuotantoa ei voida siirtää edullisimmille yön tunneille.

Aukioloaikoja saatetaan joutua rajoittamaan myös esimerkiksi joissakin kylpylöissä tai jäähalleissa.

Sähkön futuurihintojen on ennakoitu olevan korkeimmillaan joulukuussa. Futuurihinta on markkinoiden ennakkoarvio tasosta, jolle sähkön spot-hinta eli sähkön vuorokausimarkkinahinta asettuu.

Kulutuksen siirtyminen yöhön laskee myös päiväsähkön hintaa

Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu muistuttaa, että sähkönkäytön lisääntyminen yöllä tasapainottaa päivä- ja yösähkön kulutuseroa, mikä näkyy alentuvana sähkön hintana.

– Jos sähköä käytetään järkevästi, spot-hintavaihtelu vähenee, jolloin futuurien hintataso laskee ja samalla futuureihin liittyvät vakuusvaateet markkinoilla laskevat. Tämä tasapainottaa markkinaa ja tekee sähköstä edullisempaa.

Sähköyhtiöt hyötyvätkin asiakkaiden yösähkön käytön lisääntymisestä pientyvinä rahoituskustannuksina, kun sähköpörssissä vaadittavien vakuuksien maksamiseen ei tarvita yhtä paljon pääomia.

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Mistä sähkön myyntihinta muodostuu? Mikä sähkön hintaa nostaa? Aiheesta keskusteltiin Politiikkaradiossa 17. elokuuta 2022.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta 30.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Tukkusähkön hinta jatkuu ennätyskalliina – sähkönmyyntiyhtiö Väre kannustaa kaikkia suomalaisia vähentämään kulutusta huipputunneilla

Energia-asiantuntijan mukaan Fortum ei ole vakuusongelmiensa kanssa yksin: Pitää hankkia rahoitusta hyvinkin lyhyellä, tuntien varoitusajalla

Vessapaperista voi pian olla pulaa ja hinta nousee, varoittaa tuotantoaan supistava Metsä Tissue

"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä

Suosittelemme