Hyppää sisältöön

Kuusi karhua kaadettu – karhunmetsästys on alkanut kaakossa maltillisesti

Helteinen elokuu vaikuttaa verkkaisesti alkaneeseen karhujahtiin. Karhunmetsästyksessä tärkeintä ovat riittävän kostea maasto sekä taitava koira.

Raja-Kymen suurpetometsästyksen aluejohtaja Teemu Kouhia ja karjalankarhukoira Viktor maastossa.
Raja-Kymen suurpetometsästyksen aluejohtaja Teemu Kouhia kertoo, että poikkeuksellisen helteinen elokuu näkyy myös karhujahdin verkkaisessa alkamisessa.
Elisa Paljakka

Kaakkois-Suomessa karhunmetsästys on alkanut verkkaisesti viime vuoteen verrattuna. Karhunmetsästyskausi alkoi 20. elokuuta.

Verkkaiseen tahtiin syynä on poikkeuksellisen lämmin ja kuiva elokuu. Onnistuakseen jäljestäminen vaatii tarpeeksi kosteat olosuhteet, jossa koira saa vainun karhusta.

Kaakkois-Suomen alueelleon myönnetty tänä vuonna 24 karhunkaatolupaa, joista tähän mennessä kuusi on käytetty. Viime vuonna tähän mennessä karhuja oli kaatunut jo 16. Viimeisin kaato tänä syksynä tapahtui sunnuntaina Rautjärven Miettilässä.

Raja-Kymen suurpetometsästyksen aluejohtaja Teemu Kouhian mukaan poikkeuksellisen kuiva keli on vaikuttanut kaatojen määrään.

– Aamukaste haihtuu näillä keleillä jo parissa tunnissa, jolloin hajujäljet katoavat nopeasti. Nyt sään viiletessä tilanne helpottuu. Uskon, että kaatojen määrä lähtee kyllä nousuun.

Riistaa ajavat koirat ylittävät toisinaan valtakunnan rajan

Oman erityispiirteensä Raja-Kymen alueen metsästykseen tuo Venäjän rajan läheisyys. Haapajärven metsästysseuran maja sijaitsee linnuntietä noin neljän kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Välillä riistaa ajavat koirat ylittävät rajan. Koira palaa tyypillisesti takaisin omia jälkiään pitkin, jolloin koiranomistaja menee koiraa vastaan mahdollisimman pitkälle. Toisinaan ajojahti jatkuu kuitenkin niin kauas, että metsästäjä joutuu tekemään ilmoituksen rajavartiolaitokselle. Tämän jälkeen koira yritetään ottaa kiinni Venäjän viranomaisten toimesta ja palautetaan omistajalleen raja-asemalla.

– Joka kerta koiran irti päästäessä käy mielessä, että jos se ylittää rajan. Emme ehkä niin herkästi lähde ajamaan rajan suuntaan.

Tänä vuonna koiria ei ole vielä päätynyt rajan toiselle puolelle.

Viime vuonna karhuja kaatui Kaakkois-Suomessa 27 yksilöä ja jahti käynnistyi vauhdilla. Metsästysaika jatkuu lokakuun loppuun asti.

Suosittelemme sinulle