Hyppää sisältöön

Satakunnan palomiespulaan ei ole puututtu – aluehallintovirastolta 1,5 miljoonan euron uhkasakko pelastustoimelle

Satakunnan alueen pelastustoimen muodostavat Satakunnan alueen kunnat. Pelastustoimen johtokunta on Porin kaupunginhallituksen alainen yksikkö.

Satakunnan pelastuslaitoksen johtoauto.
Aluehallintoviraston mukaan Satakunnan alueen pelastustoimessa on ollut käytäntö, jossa kiireellisiin pelastustoimen tehtäviin hälytetään liian vähän henkilöstöä. Kuva: Katja Halinen / Yle
Jenni Joensuu

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Satakunnan alueen pelastustoimelle 1,5 miljoonan euron uhkasakon liian vähäisestä henkilöstöstä ja riittämättömistä korjaustoimenpiteistä.

Aluehallintoviraston mukaan Satakunnan alueen pelastustoimessa on ollut käytäntö, jossa kiireellisiin pelastustoimen tehtäviin hälytetään liian vähän henkilöstöä.

Pienin pelastustoimen kiireellisiin tehtäviin hälytettävä muodostelma on pelastusryhmä, joka koostuu vähintään johtajasta ja kolmesta henkilöstä. Satakunnan pelastustoimen alueella on useita paloasemia, joissa on palkattua henkilökuntaa alle 1+3 henkilöä.

Korjausmääräystä ei ole toteltu

Aluehallintovirasto antoi Satakunnan alueen pelastustoimelle 18.11.2021 korjausmääräyksen.

Määräystä tuli noudattaa 30.5.2022 mennessä ja alueen pelastustoimen tuli raportoida toteutetuista toimenpiteistä 30.5.2022 mennessä aluehallintovirastolle. Aluehallintoviraston mukaan Satakunnan alueen pelastustoimi ei kuitenkaan ryhtynyt korjausmääräyksen edellyttämiin toimenpiteisiin pelastustoimen palvelutasossa olevan huomattavan epäkohdan poistamiseksi eikä raportoinut asiasta aluehallintovirastolle pyydetyssä määräajassa.

Uhkasakon asettamista koskevan päätöksen mukaisesti Satakunnan alueen pelastustoimen tulee raportoida 31.12.2022 mennessä aluehallintovirastolle toteutetuista toimenpiteistä. Aluehallintovirasto tulee arvioimaan 1.1.–30.6.2023 välisenä aikana ovatko toimenpiteet olleet riittäviä pelastustoimen palvelutasossa olevan huomattavan epäkohdan poistamiseksi.

Satakunnan alueen pelastustoimen muodostavat Satakunnan alueen kunnat. Pelastustoimen johtokunta on Porin kaupunginhallituksen alainen yksikkö.

Porin kaupunki valitti avin antamasta korjausmääräyksestä Turun hallinto-oikeuteen. Elokuussa 2022 asiaa ei oltu vielä käsitelty. Käsittelyaika on noin vuoden.

"Tuli yllätyksenä"

Satakunnan pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Pertti Mäenpää kertoo, että avin uhkasakko on tullut yllätyksenä.

Hän aikoo ottaa asian esille seuraavassa johtokunnan kokouksessa syyskuussa.

– Täytyy kysyä suoraan pelastusjohtajalta, miksei ole ryhdytty niihin toimiin, joista on sovittu kesäkuun kokouksessa, Mäenpää sanoo.

Kesäkuun kokouksessa sovittiin Mäenpään mukaan muun muassa laajan rekrytointiprosessin aloittamisesta.

Mäenpää pitää asian hoitamattomuutta vitkutteluna.

– Käsittämätöntä. Tällähän vaarannetaan satakuntalaisten turvallisuus sekä myös pelastajien työturvallisuus.

Satakunnan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Pekka Tähtinen sanoo, että toimenpiteisiin on ryhdytty heti marraskuussa 2021, kun korjausmääräys aluehallintovirastolta saatiin. Hän kuvaa prosessia pitkäksi ja kiistää vitkuttelun.

– Heti viime vuoden lopussa aloitettiin kuntien kuulemiskierros. Virallinen päätös palvelutason muuttamisesta tehtiin kesäkuussa, jonka jälkeen varsinainen rekrytointiprosessikin on pystytty käynnistämään. Kesälomien aikana tätä ei ole ollut kannattavaa tehdä, Tähtinen selventää.

Tähtinen kertoo myös, että vasta viime perjantaina on saatu Porin hallintopäällikön päätös siitä, että pelastusjohtajan päätöksellä voidaan tehdä virkanimikkeiden muutos – palomiehen virkoja kun ei ole ollut. Nyt niitä voidaan ja aiotaan avata, ensimmäisenä Harjavaltaan.

– Suurteollisuuspuiston läheisyys tekee Harjavallasta ykkösprioriteetin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 29.8. klo 15:08.

Lue myös:

Satakunnan pelastuslaitoksella edelleen pulaa palomiehistä – uusia virkoja tulossa auki pian

Pori: Kuntien talous ei kestäisi pelastustoimen palvelutason nostoa

Satakunnassa valtava pula palomiehistä – Henkilöstöasiantuntija: "Pitäisi olla 3D-tulostin, joka tulostaa yhdestä palomiehestä kaksi"

Suosittelemme sinulle