Hyppää sisältöön

Suomalaiset ovat nyt jopa liian pessimistisiä talouden suhteen – "Kyse on ylireagoinnista", sanoo asiantuntija

Kuluttajien arviot oman talouden nykytilasta ja odotukset vuoden päähän paranivat elokuussa hieman. Sen sijaan odotus Suomen taloudesta heikkeni edelleen. Arvioiden mukaan kuluttajat ovat nyt todellisuuteen nähden jopa liian pessimistisiä.

Kuluttajien luottamus on romahtanut vuoden 2022 aikana Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Elokuussa kuluttajien luottamus pysyi heikkona, koska odotukset Suomen taloudesta putosivat ankeimmilleen vuonna 1995 alkaneessa mittaushistoriassa. Kuva: Aalto Puutio / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Minna Pantzar

Kuluttajien luottamus parani elokuussa hieman heinäkuusta, jolloin se saavutti mittaushistorian alhaisimman lukeman.

Taso on silti yhä niin matala, että riemuun ei ole syytä.

– Kyllä se edelleen oli erittäin huono, sanoo ennustepäällikkö Sakari Lähdemäki Laboresta eli entisestä Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Syy heikkoon tasoon löytyy Suomen talouden näkymää koskevista arvioista. Kuluttajien arvio Suomen talouden tulevaisuudesta heikkeni lähestulkoon vuonna 1995 alkaneen mittaushistorian ankeimpiin lukemiin.

Synkeät näkymät voivat johtua viime aikojen taantuma ja lama ennusteista. Valtion velan ja korkomenojen kasvukaan tuskin on monelta jäänyt kuulematta.

– Suomen taloudella on oikeasti mennyt ihan hyvin. Työllisyyskin on parantunut. Tulevaisuuden suhteen kuluttajat mahdollisesti ovat ihan oikeilla jäljillä, mutta ei tässä nyt ihan niin suuresta romahduksesta ole kyse kuin mitä kansalaiset odottavat, Lähdemäki sanoo.

Kuluttajat eivät nyt aiko ostaa kestotavaroita. Kuluttajista enää 11 prosenttia piti elokuussa ajankohtaa otollisena hintaville hankinnoille. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Oma talous useimmilla kunnossa

Kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Työttömyyden tai lomautuksen uhkakaan ei juuri vaivannut.

Tässä piilee Lähdemäen mukaan iso ristiriita.

– Jos Suomen taloudella menisi oikeasti tosi huonosti, niin sen kyllä pitäisi näkyä myös kuluttajien omassa taloudessa. Toki kuluttajien on helpompi hahmottaa oman taloutensa tilannetta, mutta jos tätä tulosta pitää tulkita, niin mielestäni kyse on edelleen ylireagoinnista vallitsevaan tilanteeseen. En näe näin suureen synkkyyteen mitään syytä.

Epävarmuudet johtuvat niin yrityksillä kuin kuluttajillakin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

– Euroalueella on samanlainen kehitys eli kuluttajat ovat säikähtäneet todella paljon tätä ikävää tilannetta. Lisäksi monissa kotitalouksissa mietityttää nyt energian hinta ja miten käy ensi talvena, sanoo johtaja Sami Pakarinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Kuluttajien varovaisuus romahdutti vähittäiskaupan luottamusluvut elokuussa, sanoo johtaja Sami Pakarinen Elinkeinoelämän keskusliitosta. Kuva: Joni Tammela / Yle

Kaupoissa asiakaskato

Kuluttajista on joka tapauksessa tullut viime kuukausina tarkempia.

Elokuussa aikaa pidettiin huonoimpana kuin koskaan hintavien kestotavaroiden ostamiselle. Yli 40 prosenttia kuluttajista aikoi vähentää rahankäyttöä hankintoihin seuraavan vuoden aikana. Esimerkiksi auton ostoaikeet olivat keskimääräistä vähäisempiä.

Taustalla vaikuttaa inflaatio, joka on palkkojen noususta huolimatta kaventanut rajusti ostovoimaa.

– Reaalipalkat laskee ja inflaatio on tosi kovaa. Väistämättä se vaikuttaa kulutukseen ja mahdollisuuksiin säästää. Kyllä tässä näkyy, että siirretään isoja hankintoja ja kerrytetään puskuria ensi talven varalle, sanoo Lähdemäki.

Vähittäiskauppa onkin jo pudotuksessa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton luottamuskysely.

– Suurin muutos tapahtui vähittäiskaupan puolella. Se tuli aika roimasti alas elokuussa. Sitä selittää juuri kuluttajien epävarmuus ja epäröinti rahakäytössä, sanoo Pakarinen.

Ostimme samat ruokaostokset kuin vuosi sitten – Tämän opimme

Yksityisellä kulutuksella on iso merkitys talouskasvulle

Käynnissä on jopa petollinen kierre, jota ostoaikeiden vähyys voi vahvistaa.

– Kyllä tässä sellainen vaara on, että varovaisuus alkaa näkyä yksityisen kulutuksen hidastumisena, sanoo Lähdemäki.

– Tilanne heikkenee nyt kuukausi kuukaudelta. Ollaan siis perinteisessä laskusuhdanteessa. Nyt pitää olla hereillä ja katsoa mihin ollaan menossa, sanoo Pakarinen.

Hankintojen siirtäminen vain varmuuden vuoksi ei välttämättä edes kannata.

– Jos on tarvetta tehdä hankintoja, niin näillä inflaatioluvuilla niistä joutuu maksamaan ensi vuonna paljon enemmän kuin nyt. Mielestäni tässä ei ole sellaista taantumaa tai lamaa näköpiirissä, että tässä pitäisi oikein joukolla alkaa säästämään, sanoo Lähdemäki.

Ennustepäällikkö Sakari Lähdemäki Laboresta katsoo, että kuluttajien, joilla varaa on, ei kannata nyt ryhtyä säästämään tarpeellisista hankinnoista varmuuden vuoksi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Voit keskustella aiheesta 30.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

OP-arvio: Suomen talous kasvaa vielä tämän vuoden, ensi vuonna ei

Monelle tulee lähes 1000 euron "huomaamaton" lisäkulu tänä vuonna – Tilastokeskuskin ihmeissään: Ostovoima kapenee huolestuttavaa vauhtia

"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä

Suosittelemme sinulle