Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan rautakarhun pelastamiseen ei pyydetä apua ulkomailta – kansalaispalautteen vuoksi viivästynyt lopetusmääräys luvassa pian

Karhuemo on liikkunut pienpetorauta käpälässään Joensuun Enossa yli vuoden. Itä-Suomen poliisin mukaan eläin lopetetaan, mutta päätöstä on edeltänyt tavallista pidempi pohdinta.

Karhu Sarvingin kylässä, Pohjois-Karjalassa.
Pienpetorautaan itsensä loukannut karhu on liikkunut Pohjois-Karjalan metsissä yli vuoden. Viimeksi otso tallentui riistakameran kuvaan heinäkuun lopulla. Kuva: Marko Kervinen
Petri Karvinen

Pohjois-Karjalassa loukkaantuneena liikkuva karhuemo saa virallisen lopetusmääräyksen tällä viikolla.

Pienpetorautaan loukkaantunut karhu havaittiin riistakamerassa Enon Sarvingissa heinäkuun lopulla. Sama eläin nähtiin loukkaantuneena Enossa yli vuosi sitten.

Alun perin Itä-Suomen poliisin oli tarkoitus antaa karhusta lopetusmääräys toissa viikolla. Rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan päätöstä on osin viivästyttänyt runsas kansalaispalaute.

Karhun hengen säästämiseksi on muun muassa laadittu adressi (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan avun pyytämistä ulkomailta.

– Keskustelimme asiasta Luonnonvarakeskuksen, Suomen riistakeskuksen ja poliisihallituksen kanssa. Tukenamme oli Ruokaviraston tuoreet tiedot kaikista Suomessa rautoihin loukkaantuneista karhuista viime vuosilta, Pohjolainen kertoo.

Pohjolaisen mukaan kansallisten asiantuntijoiden näkemys on, ettei eläintä voida auttaa ilman kohtuutonta kipua ja kärsimystä. Niinpä karhun lopettamiseen pyydetään suurriistavirka-apua myöhemmin tällä viikolla.

Viime vuonna karhuemoa yritettiin pyydystää useiden viikkojen ajan sen auttamista varten, koska sitä seurasi neljä pientä pentua. Nyt sillä ei ole mukanaan pentuja, minkä vuoksi tilanne on toinen.

Pohjolainen kertoo poliisin tiedottavan asiasta seuraavan kerran, kun karhu on kaadettu.

– Toimimme voimassa olevan lainsäädännön ja poliisin asetusten mukaisesti, Pohjolainen toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 30.8. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Ministeriö esittää pienpetorautojen käyttöön tiukennuksia – peräti kolme karhua loukkasi itsensä rautaan viime vuonna Itä-Suomessa

Rautakarhukohu muutti poliisin toimintaohjeita – Poliisitarkastaja: “Lopettaminen ei ole ainoa vaihtoehto”

Eläinsuojelupalkinto rautakarhujen puolestapuhujille

Suosittelemme sinulle