Hyppää sisältöön

Laura Saarisen tyttären käteen työnnettiin mahdollisesti piikki, kun tämä oli ravintolassa Helsingissä juhlimassa 18-vuotissyntymäpäiväänsä

Mystiset piikitykset ravintoloissa ovat olleet Keski-Euroopassa ilmiö tänä ja viime vuonna.

Laura Saarinen julkaisi tyttärensä Adan kokemuksesta päivityksen Facebookissa. Kuva: Laura Saarinen

Laura Saarisen tytär Ada oli juuri saapunut viettämään 18-vuotissyntymäpäiväänsä kolmen ystävänsä kanssa ravintolaan Helsingissä, kun hän tunsi kädessään kipua ja tunnustellessaan kättä huomasi siinä patin.

Ystävät veivät Adan sairaalaan, koska hätäkeskuksessa arveltiin, että todennäköisesti Adaa on pistänyt ampiainen, Saarinen kertoo.

Laura Saarinen oli tyttärensä kanssa sairaalassa, ja kertoo tämän olleen sekava ja väsynyt.

– Raajat tuntuivat painavilta, jouduin kannattelemaan Adan päätä. Jalat eivät kantaneet ja käsi oli toimintakyvytön ja puutunut.

Adasta otettiin verikokeita ja aamulla, kun lääkäri katsoi kättä, siinä näkyi mustelma ja pistojälki, Laura Saarinen kertoo.

Keski-Euroopassa mystiset piikitykset ovat olleet erityisesti tämän ja viime vuoden ilmiö.

Pistoksista uutisoitiin viime vuoden lopulla Britanniassa, missä puolen vuoden aikana raportoitiin yli 1 300 pistosta (siirryt toiseen palveluun) eri puolilla maata. Kesäkuussa uutisoitiin, että Ranskassa yli 300:aa ihmistä on pistetty yökerhoissa ja konserteissa.

Pistosten syytä ei ole saatu selville, eikä tiedossa ole, onko neuloilla pistetty huumeita tai mitään muutakaan. Uutistoimisto AP:n mukaan pistetyt henkilöt (siirryt toiseen palveluun) kertovat löytäneensä esimerkiksi piston jäljen ja tunteneet heikotusta.

Tapauksia on raportoitu myös Belgiassa, Hollannissa ja Espanjassa (siirryt toiseen palveluun). Pistoksille ei kuitenkaan ole löytynyt syytä tai tekijää.

Laura Saarinen kertoo tyttärensä Adan voinnista ja syyllistämiskulttuurista

Saarinen kertoo, että hänen tyttärensä tapauksesta tehtiin sähköinen rikosilmoitus.

Helsingin poliisi vahvistaa, että asiasta on tehty rikosilmoitus. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Reijo Enqvist kertoo, että tapaus on esikäsittelyssä. Laboratoriotutkimukset mahdollisesti kertovat, mikä aine oli kyseessä, Enqvist sanoo.

Enqvist sanoo, ettei Helsingissä ole tullut vastaavia tapauksia aiemmin vastaan.

Enqvist kertoo, että poliisi seuraa tilannetta vastaavien tilanteiden varalta. Mikäli joku joutuu vastaavaan tilanteeseen, tulee heti soittaa hätänumeroon 112, hakeutua viipymättä lääkäriin ja tehdä rikosilmoitus myöhemmin, Enqvist kommentoi.

– Sen perusteella, että Helsingissä meidän tiedossa on virallisesti yksi tällaiseen tekomuotoon liittyvä ilmoitus, en lähtisi kauhean suuria johtopäätöksiä tekemään.

Tampereen, Turun ja Helsingin alueiden sairaanhoitopiireistä kerrotaan, ettei ylilääkäreiden tietoon ole tullut piikitystapauksia. Myös Lounais- ja Sisä-Suomen poliisilaitoksilta kommentoidaan, ettei tapauksia ole tiedossa.

Laura Saarinen kertoo tyttärensä ensimmäisen reaktion olleen paniikki. Kokemus oli henkisesti Adalle rankka, Laura Saarinen sanoo. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Uhri voi kokea syyllisyyttä

Seuraavana päivänä Ada oli vielä heikkovointinen ja raajat olivat äidin mukaan vielä jähmeät. Laura Saarinen kertoo, että kokemus on ollut Adalle rankka myös henkisesti.

Laura Saarinen toivoo, että verikokeista selviäisi jotakin, koska piikitys huomattiin yhden jälkeen, ja verikokeet otettiin ennen kolmea yöllä.

Saarinen teki tyttärensä kokemuksesta julkisen Facebook-päivityksen, ja kertoo saaneensa paljon viestejä ihmisiltä, jotka ovat kokeneet samaa, mutta eivät ole uskaltaneet tehdä rikosilmoitusta tai hakeutua lääkäriin. Moni on hakenut vertaistukea, Saarinen kertoo.

– Monella pelkona on, ettei uskota tai syyllistetään. Uhri voi kokea häpeää ja syyllisyyttä, jolloin kynnys hakea apua voi olla korkea.

Muokattu klo 23.55: Otsikkoon lisätty sana "mahdollisesti".

Aiheesta kertoi tänään myös MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Oletko nähnyt tai kokenut suomalaisissa ravintoloissa piikitykseen viittaavia tapahtumia? Kerro meille kokemuksistasi tämän uutisvinkkilomakkeen (siirryt toiseen palveluun) kautta. Voit myös olla suoraan yhteydessä toimittaja Meeri Niinistöön (meeri.niinisto@yle.fi tai instagramissa @mniinistoe)

Suosittelemme sinulle