Hyppää sisältöön

Poliisin havainto Lahdessa: nuoret rikoksentekijät ovat aiempaa piittaamattomampia – mallia true crime -sarjoista

Hämeen poliisi on tutkinut tehostetusti rikoksia, joista epäillään nuoria miehiä. Poliisin mukaan epäillyt näyttävät saaneen vaikutteita tosielämän rikoksia käsittelevistä ohjelmista.

Poliisin logo poliisiauton kyljessä.
Poliisi on ottanut Lahdessa parin viime viikon aikana kiinni viisi alle 20-vuotiasta rikosepäiltyä. Työn alla on tutkintakokonaisuus, jossa on epäiltynä parikymmentä nuorta miestä. Kuvituskuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle
Sini Ojanperä

Hämeen poliisi on huomannut parikymppisten rikoksentekijöiden asenteen muuttuneen aiempaa välinpitämättömämmäksi.

Poliisilaitos on puuttunut lähiaikoina tehostetusti nuorten tekemiin rikoksiin Lahdessa. Parin viime viikon aikana poliisi on ottanut kiinni viisi 17–18-vuotiasta lahtelaisnuorta epäiltynä ryöstöistä ja huumausainerikoksista.

Kaikkiaan tutkintakokonaisuudessa on epäiltynä parikymmentä nuorta miestä, jotka ovat syntyneet vuosina 2002–2006. Esitutkinta on aloitettu 40:stä rikoksesta, joissa poliisi uskoo heidän olevan osallisina. Tutkittavana on lukuisia huumerikoksia, ryöstöjä, kiristyksiä, uhkailuja ja pahoinpitelyjä.

Poliisin mukaan rikoksissa on samankaltaisuutta ja tekijät liittyvät toisiinsa. Lisäksi esitutkinnoissa on tullut ilmi yhteinen nimittäjä, nuorten myötämielinen suhtautuminen rikoksiin. Rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan tutkinnassa on syntynyt sellainen kuva, että nuoret ovat imeneet vaikutteita tosielämän rikoksia käsittelevistä ohjelmista.

Suosittelemme sinulle