Hyppää sisältöön

Helsingin Sanomat hyllytti selvitysten ajaksi toimittajan, jonka epäillään vuotaneen tietoja puolustusvoimille

Viestikoekeskusjutusta syytteen saanut Laura Halminen on yhä Helsingin Sanomien palveluksessa, mutta hänen työvelvoitteensa on päätetty vuoden loppuun saakka.

Toimittaja Laura Halminen avustajansa Kai Kotirannan kanssa vuonna 2018. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Helsingin Sanomat on väliaikaisesti päättänyt toimittaja Laura Halmisen työvelvoitteen. Päätös on voimassa vuoden loppuun saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että Halminen ei työskentele loppuvuonna Helsingin Sanomissa, mutta häntä ei ole irtisanottu.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vahvistaa tiedon Ylelle. Hänen mukaansa Halmisen työvelvoite on päätetty siksi aikaa, kunnes lehti saa selvitettyä Halmisen toiminnasta esitettyjen väitteiden todenperäisyyden.

Halminen ei halua kommentoida asiaa Ylelle.

Halminen on toinen niin sanotun viestikoekeskusjutun kirjoittajista. Jutun julkaisusta on nostettu syyte turvallisuussalaisuuden paljastamisesta kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan.

Käräjäoikeus julkisti torstaina valmisteluistunnon yhteydessä asiakirjoja, jotka paljastivat uutta tietoa Halmisen roolista juttuprosessissa. Asiakirjoista ilmeni, että Halminen oli todistajana kuullun upseerin mukaan ennen jutun julkaisua kertonut kyseiselle upseerille, että jutun toisella kirjoittajalla Tuomo Pietiläisellä on hallussaan salassa pidettäviä asiakirjoja.

Halmisen toiminnasta ei Helsingin Sanomien mukaan tiedetty toimituksessa ennen kuin asia paljastui julkisista asiakirjoista. Myös Kaius Niemi sai tietää asiasta vasta hiljattain.

– Syksyn aikana tutkimme esitettyjä väitteitä luottamuksellisen tiedon välittämisestä toimituksen ulkopuolelle, Niemi sanoo.

– Selvitystyö on olennaista tehdä niin hyvin, että lukijoiden luottamus Helsingin Sanomien riippumattomuuteen säilyy.

Toimittaja ei käyttänyt oikeuttaan kieltäytyä työtehtävästä

Julkiseksi tulleesta lisätutkintapöytäkirjasta ilmenee Niemen mukaan yhteydenpitoa, joka on selkeästi ristiriidassa journalistin ohjeiden ja journalismin eettisten periaatteiden kanssa.

– Sen lisäksi on esitetty väitteitä, että tieto Helsingin Sanomien juttuprosessista olisi ollut puolustushallinnossa huomattavasti aiempaa tiedettyä laajemmin. Näihin väitteisiin ei ole minkäänlaista varmistusta, ja niiden todenperäisyyttä on vaikea tässä vaiheessa tietää, Niemi sanoo.

Edellisen hallituksen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin.) erityisavustajana työskennellyt Petteri Leino kertoi Uuden Suomen blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina oman näkökulmansa siihen, mitä puolustushallinnossa tiedettiin Helsingin Sanomien juttuprosessista ennen viestikoekeskusjutun julkaisua joulukuussa 2017.

Kaius Niemi kertoo, että uudet väitteet ovat yllättäviä, ja niihin on suhtauduttava vakavasti, koska kyseessä on Helsingin Sanomien riippumattomuus. Niemen mukaan Halminen ei missään vaiheessa tuonut huoliaan juttuprosessin oikeutuksesta toimituksen johdon tietoon.

– Puolustusvoimat ei ole ollut millään tavalla yhteydessä toimituksen johtoon, Niemi sanoo.

Johdolla Niemi tarkoittaa päätoimittajia ja toimituspäälliköitä.

– Meidän on selvitettävä, mikä on johtanut siihen, että tietoja on viety johdon tietämättä ulkopuolisille tahoille.

Journalistin ohjeiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) toimittajalla on mahdollisuus kieltäytyä tehtävistä, jotka ovat ristiriidassa lain, henkilökohtaisen vakaumuksen tai ammattietiikan kanssa.

– Näin ei ole tässä tapauksessa missään vaiheessa tapahtunut, Niemi sanoo.

Lehti seisoo toimittajiensa takana

Niemi huomauttaa myös, että vaikka viranomaisilla on ollut tieto juttuprojektista jo lähes puoli vuotta ennen jutun julkaisua, viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä Helsingin Sanomien johtoon.

Kahta Helsingin Sanomien toimittajaa ja Sanoma Media Finland Oy:tä käräjäoikeudessa avustava asianajaja Kai Kotiranta sanoo, että hänen päämiehensä kiistävät syytteet.

Niemi ei kommentoi sitä, ovatko viranomaiset olleet yhteydessä päätoimittaja- ja toimituspäällikkötasoa alempaan journalistiseen henkilöstöön.

– Korostan sitä, että lähtökohtaisesti seisomme tiukasti toimittajiemme takana tässä oikeusprosessissa, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa uudet tiedot eivät muuta tätä linjaa.

Lue lisää:

Syyttäjä: Helsingin Sanomien toimittajat tiesivät mahdollisesta rikosvastuusta ennen kuin julkaisivat tietoa sotilastiedustelun asiakirjoista

Suosittelemme sinulle