Hyppää sisältöön

Uusi seksuaalirikoslaki tuo "yhden vankilan verran" uusia vankeja – "Tämä toteutetaan kovalla mallilla", sanoo rikosoikeuden asiantuntija

Vankilat varautuvat noin sataan uuteen vankiin, kun seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat. Suomessa on silti vankeja vähemmän kuin monessa muussa maassa.

Seksuaalirikosten uusimista pyritään estämään ohjelmilla, joihin tuomitut voivat osallistua vankiloissa. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Päivi Happonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uusi seksuaalirikoslaki koventaa merkittävästi Suomen rikoslakia, sanoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

– Sanotaanko näin, että tämä toteutetaan aika kovalla mallilla. On tärkeää seurata, mitä nyt tapahtuu.

Nuotion mukaan Suomessa ei ole nähty yhtä kovaa tiukennusta rikoslakiin ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen.

Uusi seksuaalirikoslaki koventaa rangaistusasteikkoja kautta linjan. Uutena nimikkeenä lakiin tulee lapsenraiskaus, jonka minimirangaistus on kaksi ja maksimirangaistus kymmenen vuotta.

– Tämä nimike on dramaattinen. Mutta lapsenraiskaus voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos 21-vuotias on 15-vuotiaan kanssa seurustelusuhteessa sukupuoliyhteydessä, Nuotio sanoo.

Ennen historiallista lakimuutosta Suomessa keskusteltiin vuosikausia siitä, että seksuaalirikosten rangaistukset ovat liian lieviä.

Vankilat varautuvat uusiin vankeihin

Koska rangaistukset kovenevat, yhä useampi seksuaalirikoksiin syyllistynyt joutuu vankilaan.

– Tämä tulee tuottamaan meille vuodessa lisää vankeja sellaisen keskisuuren vankilan verran, sanoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen sanoo, että Suomessa vankeutta tuomitaan silloin, kun muu rangaistus ei ole hyväksyttävissä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Vankiloissa varaudutaan nyt vankimäärän nousuun ja siihen, miten seksuaalirikollisia voitaisiin auttaa.

– Jos me haluamme vaikuttaa tällaisten rikosten tekemiseen, meidän pitää tehdä jotain järkevää täällä vankiloissa. Me tarvitsemme ohjelmia, joilla voidaan vaikuttaa seksuaalirikosten tekemiseen. Olemme lisänneet henkilökunnan koulutuksia näihin ohjelmiin, sanoo Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

Onko Suomessa liian lievät rangaistukset?

Rangaistuksista ja niiden kovuudesta keskustellaan aika ajoin.

Muutama viikko sitten pääministeri Sanna Marin totesi Flow-festivaalilla järjestetyssä paneelikeskustelussa olevansa valmis nostamaan (siirryt toiseen palveluun) rikoslain rangaistusasteikkoa.

Mutta onko Suomessa kovat vai lievät rangaistukset?

Rangaistusten asiallinen vertailu eri maiden kesken on melko mahdotonta, koska rikoslait poikkeavat eri maissa hyvinkin paljon toisistaan.

Rangaistusten ankaruudesta kertoo kuitenkin jotain se, kuinka paljon vankiloissa on ihmisiä.

Suomen vankiluvut ovat lähellä muita Pohjoismaita. Mutta esimerkiksi monessa Itä-Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa vankeja on paljon enemmän kuin Suomessa.

Vankiluvut käyvät ilmi World Prison Brief -selvityksestä.

Mitä mieltä rikosoikeuden professori on Suomen vankimäärästä?

Vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen katsoo, että suomalaisten kannattaisi olla tyytyväisiä siihen, ettei vankiloissa ole nykyistä enemmän porukkaa.

– Suomalaisten kannattaisi olla tyytyväisiä, että meillä on maltillinen vankiluku. Se tarkoittaa sitä, että me emme käytä siihen hirveitä summia rahaa.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa vankiloissa on paljon ihmisiä väkimäärään suhteutettuna. Mutta siellä yhteiskunta on paljon turvattomampi kuin Suomessa, Tammi-Moilanen muistuttaa.

Suomen keskimääräinen vankiluku on pysynyt pitkään alle 3000. Rikosoikeuden professori katsoo, että vankeja voisi olla nykyistä vähemmänkin.

– Meillä on mahdollisuus edelleenkin pyrkiä vähentämään vankeuden käyttöä ja kehittää yhdyskuntaseuraamuksia ja muita vaihtoehtoja vankeudelle. Viisaassa yhteiskunnassa etsitään keinoja välttää vankeuden käyttöä, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo.

Lisää aiheesta:

Hallitus esittää raiskaustuomioiden kiristämistä – suostumuksen puute huomioidaan, jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto

Hallitus esittää raiskaustuomioiden kiristämistä – suostumuksen puute huomioidaan, jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto

Suosittelemme sinulle