Hyppää sisältöön

Kunnianloukkauksesta sakot saanut Jyväskylän valtuuston puheenjohtaja: "Päällimmäisenä on hämmästys ja pettymyskin"

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Jyväskylän valtuuston puheenjohtajan Jukka Hämäläisen (sd.) päiväsakkoihin ja kärsimyskorvauksiin. Hämäläinen harkitsee valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Jukka Hämäläinen katsoo kännykkäänsä vaalivalvojaisissa Kuntavaaleissa 2021.
Jukka Hämäläinen tarkastelee kännykkäänsä 2021 kuntavaalien vaalivalvojaisissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen (sd.). kertoo ilmoittaneensa tyytymättömyytensä Keski-Suomen käräjäoikeuden hänelle maanantaina antamaan kunnianloukkaustuomioon. Hämäläinen määrättiin maksamaan 20 päiväsakkoa ja 1500 euron kärsimyskorvaukset.

– Päällimmäisenä on hämmästys ja pettymyskin käräjäoikeuden tuomiosta, Hämäläinen sanoo.

Kunnianloukkausjuttu kietoutuu Jyväskylän Hoivapalveluyhdistys ry:n taloussotkujen ympärille. Asian ympärillä on käyty oikeutta, ja yhdistyksen käyttämä konsultti on tunnustanut lukuisia talousrikoksia. Muut alun perin epäillyt oikeus on todennut syyttömiksi.

Hämäläinen julkaisi kuvan esitutkintapöytäkirjan tutkintailmoitussivusta Facebook Messenger -viestipalvelun suljetussa ryhmässä. Kuvasta oli saattoi saada käsityksen, että Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen johdossa työskentelevää henkilöä epäillään rikoksesta.

Kunnianloukkausjutun asianomistaja ei kuitenkaan ollut kokonaisuudessa syytettynä, sillä syyttäjä teki hänen kohdallaan syyttämättäjättämispäätöksen.

– Toimin vähän varomattomasti. Sain poliisitutkinnan kansilehden haltuuni ja lähetin sen ryhmään varoituksena, että asia saattaa nousta julkisuuteen ja siitä saattaa tulla mainehaittaa puolueelleni.

Syyttämättäjättämispäätös oli jo tehty siinä vaiheessa, kun Hämäläinen lähetti tuomion tuoneen viestinsä.

Hämäläinen harkitsee valittamista hovioikeuteen, koska hän ei ole tarkoituksella tai tahallaan loukannut asianomistajaa ja kunnianloukkaus rikoksena edellyttää tahallisuutta.

– Se tässä päätöksessä eniten hiertää. Päätös valituksesta tehdään tässä lähitulevaisuudessa.

Tuomiolauselman mukaan oikeus piti kunnianloukkausta tahallisena, koska Hämäläisellä ei ollut syytä asianomistajaa koskevan väitteen julkaisemiseen, vaan hänen olisi päinvastoin pitänyt pitää todennäköisenä, että väite ei pidä paikkaansa.

– Kun sain tiedon syytteiden nostamisesta, en tarkentanut, että se ei koske tätä yhtä henkilöä – olin siinä käsityksessä, että kaikki olivat syytettyinä. Tarkoitukseni ei ollut ketään heistä loukata, vaan torjua SDP:lle tulevaa mahdollista mainehaittaa, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen kunnianloukkauksesta saama sakkotuomio saatettiin maanantaina Jyväskylän kaupunginvaltuuston tietoon, mutta asiaa ei muuten valtuustossa käsitelty, eikä sen vuoksi ryhdytty toimiin. Hämäläinen jatkaa toistaiseksi luottamustoimissaan normaalisti.

Jääkö kunnianloukkaustuomiosta tahra maineeseesi ja vaikuttaako se luottamustoimiisi?

– Tällainen tuomio ei voi olla vaikuttamatta, mutta täytyy nyt katsoa miten. Nykyisiin luottamustoimiini se ei vaikuta mitenkään, olen tulkinnut, että minulla on sekä oman valtuustoryhmän että koko valtuuston tuki. En ole muuta ainakaan kuullut.

Hämäläisen oma luottamus politiikan toimijoihin on kärsinyt.

– Laitoin totena pitämäni asian tiedoksi suljetulle piirille ja se vuodettiin tahoille, joille sen ei olisi pitänyt mennä. Epäluottamus kohdistuu rajalliseen joukkoon, mutta luottamuspula on pitkäaikainen, joidenkin osalta elinikäinen.

Lue myös:

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen sai sakot kunnianloukkauksesta

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen palaa luottamustehtäviinsä – "Ellei valtuusto toisin päätä"

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen pidättäytyy luottamustehtävistä kunnianloukkaussyytteen vuoksi

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa syytetään kunnianloukkauksesta – saa jatkaa tehtävässään

Suosittelemme