Hyppää sisältöön

Mopoharrastaja avautui somessa, kun miittiin ei löytynyt tukea – nyt suunnitteilla on tapahtuma, jota poliisi ei keskeytä

Mopomiitit ovat suosittuja tapahtumia, mutta nousevat usein otsikoihin ikävässä sävyssä. Useilla paikkakunnilla on nyt alettu etsiä ratkaisuja, jotka täyttäisivät lain vaatimukset ja toteuttaisivat nuorten toiveet.

Rovaniemeläinen mopoharrastaja Jere Polvela kaipaa ymmärrystä nuorten mopokokoontumisille
Rovaniemeläinen mopoharrastaja Jere Polvela kaipaa ymmärrystä nuorten mopokokoontumisille
Olli-Pekka Louniala,
Vesa-Pekka Hiltunen

Viime kesänä Rovaniemellä järjestetty 200-päinen miitti poiki poliisitehtäviä ympäri kaupunkia. Lapin poliisin huoli kasvoi kesäkuussa, kun kaksi motocross-pyöräilijää ajoi kilpaa ja pakeni poliisia 170 kilometrin tuntivauhtia Nelostiellä.

Tampereella tarvittiin mellakkapoliisia rauhoittamaan miittiä. Lohjalla poliisin päälle jopa syljettiin.

Ei ihme, että mopomiiteillä on vähän huono kaiku, ja niiden järjestäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Sen on kokenut esimerkiksi rovaniemeläinen intohimoinen mopoharrastaja Jere Polvela, 18. Hän halusi järjestää Rovaniemellä miitin, jossa nuoret voisivat luvallisesti esitellä ajotaitojaan.

Kaupungilta tai poliisilta ei ole juuri herunut ymmärrystä tai tukea tapahtumille. Kuntalaisaloitekaan ei auttanut.

– Sitä ihmettelen, että miksei sitä voi tänne tuoda, mutta sitten etelään pystyy. Sitä on myös monen meidän vanhemmat ihmetelleet, hän sanoo.

Lopulta miittisuunnitelmat lähtivät eteenpäin, kun Polvela kirjoitti asiasta Facebookiin postauksen, joka keräsi yli tuhat reaktiota ja herätti paljon keskustelua.

Kuvankaappaus Facebookviestistä.
Kuvankaappaus Jere Polvelan kirjoittamasta viestistä Facebookin Rovaniemen Puskaradio -ryhmään heinäkuussa 2022. Kuva: Kuvankaappaus. Olli-Pekka Louniala / Yle

Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden johtaja Nella Sepänheimo otti yhteyttä Polvelaan ja tarjosi apua mopomiitin järjestämiseen liittyvissä laki- ja paperiasioissa.

Nyt syyskuun alkuun mennessä suunnitelmat ovat edenneet vauhdilla. Nuorisopalveluiden koordinaattori Henrietta Tapio kertoo tavanneensa yhdessä nuorien ja poliisin edustajan kanssa, ja että keskustelu luvallisesta miitistä on nyt käynnissä. Myös muutama alueen yritys on alustavasti luvannut alueensa kokoontumista varten.

Tapion mukaan mopomiittiä ei yritetä järjestää enää tälle vuodelle, vaan neuvottelut keskittyvät ensi vuoteen.

Mopomiittien järjestäjiä koulutetaan

Mopomiittien järjestämiseen on pyritty löytämään ratkaisuja myös muualla Suomessa. Painetta on, sillä ne ovat suosittuja tapahtumia myös ei-mopoilevien nuorten keskuudessa. Paikalle tullaan mopojen ja kevytmoottoripyörien lisäksi myös autolla tai muilla ajokeilla.

Esimerkiksi Turun seudulla luvattomat mopomiitit ovat lähes loppuneet, kun nuoret ovat alkaneet järjestää miittejä luvan kanssa. Poliisi on järjestänyt Liedossa jopa koulutustilaisuuksia mopomiittien edustajille.

Pielisen mopomiitin pääjärjestäjä, 20-vuotias Tuomas Mäkkeli pitää järjestettyjä mopomiittejä tärkeänä. Hän kertoo tapahtumansa saaneen alun nykyisen Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Markus Hirvonen aloitteesta. Alueen nuoret olivat kyselleet mahdollisuutta omalle moposuoralle, johon Hirvonen suostui.

Mäkkelin mukaan Pielisellä aikuisten asenne mopoiluun muuttui. Lopulta miitissä oli mukana Itä-Suomen poliisi, kunnan palvelut, Liikenneturva ja ensihoito. Tapahtuma-alueen oli tarjonnut paikallinen teollisuusyritys, jonka omistaja kaupitteli miittiläisille mopojensa varaosia. Pielisen mopomiitti on nyt järjestetty isolla kokoonpanolla kahdesti.

– Kun ihmiset näkevät, että näitä pystytään järjestämään kunnolla ja että kaikki asiat on otettu huomioon, asenteet muuttuvat. Kuulostaa vähän nurinkuriselta, mutta ainakin se on mahdollista, Mäkkeli kertoo ylpeänä.

Pielisen miitissä oli myös varattu mahdollisuus keulimiselle ja temppuilulle. Ensihoito ja kunnan työntekijät valvovat koko tapahtuman ajan, että miitti sujuu turvallisesti. Positiivisen kokemuksen myötä Mäkkeli toivoo luvallisten mopomiittien yleistyvän koko maassa.

– Mopoilla temppuilu ja yhdessä ajaminen voi olla nuorille todella tärkeä ajanviettotapa. Minun mielestäni nuoret ovat hyvin järjestetyissä ja valvotuissa tapahtumissa ainakin pois pahanteosta, Mäkkeli naurahtaa.

“Kilvettömillä crosseilla pelleily saisi kyllä loppua”

Valvotuista mopomiiteistä tietää ainakin YouTubeen mopoaiheisia videoita tekevä JuhisRacing. Hän ei paljasta nimeään tai kasvojaan videoillaan, vaan JuhisRacing on tubenimi.

Tamperelainen tubettaja on osallistunut useisiin mopomiitteihin kuuden vuoden mopoilu-urallaan ja myös tehnyt kokoontumisista videoita kanavalleen.

Juhis myöntää mopomiittien villiintyneen viime vuosina, mutta uskoo sopuisten kokoontumisten voivan rauhoittaa tilannetta.

– Esimerkiksi kilvettömillä crosseilla pelleily saisi kyllä loppua. Pieni ryhmä pilaa helposti hyvän jutun maineen. Aikuisten päättäjien pitäisi silti muistaa, että nuorten pitää saada harrastaa ja että heidän tehtävä on antaa siihen tukea, tubettaja sanoo.

"Minä en ole luovuttaja"

Polvelan mielestä Lapin viranomaiset ovat suhtautuneet mopomiitteihin turhan vastahakoisesti, eikä asiaa ole aina haluttu ottaa tosissaan. Lapin poliisin puolesta mopomiittejä kommentoi poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja komisario Mika Grönroos. Hän korostaa, ettei poliisi halua estää nuoria kokoontumasta ja tapaamasta toisiaan.

Polvela on tyytyväinen että keskusteluyhteys lopulta löytyi ja uskoo mopomiitin vielä järjestyvän.

– Minä en ole luovuttaja.

Ja mitä tulee niihin poliiseja 170 km/h paenneisiin rovaniemeläisiin moottoripyöräilijöihin, Polvelalla on heille viesti.

– Tiedän nuo kaverit muuten. He eivät ole meidän miittiin tervetulleita.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 7.9. kello 23 saakka.

Lue myös:

Poliisi haluaa mopomiiteistä virallisia tapahtumia, vetoaa hengenvaarallisiin tilanteisiin – Mopoilevien nuorten pj: Ei tule koskaan onnistumaan

Mopo- ja automiitit yleistyvät, ja nyt niistä huolestui Rovaniemen poliisi – "Joka kaupunkiin pitäisi saada moposuora", sanoo osallistuja

Suosittelemme sinulle