Hyppää sisältöön

Nurmet ovat nauttineet kosteudesta, mutta muuten sadonkorjuu on historiallisen vaikeaa

Osa viljasta ja perunasta saattaa jäädä peltoon, jos sää jatkuu yhtä märkänä. Pellot eivät enää tahdo kantaa raskaita koneita. Se voi estää myös syysviljojen kylvöt.

Pino heinäpaaleja, joiden kylkiin maalattu emojit.
Säilörehua on saatu talteen tänä vuonna hyvin. Kuva: Nella Nuora / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa viljoista saattaa jäädä puimatta ja perunoista nostamatta Etelä-Pohjanmaalla. Maa on todella märkää, eivätkä pellot kanna raskaita koneita kunnolla. Tämä vaikuttaa myös maan rakenteen heikkenemiseen pelloilla. Tänä vuonna korostuu salaojituksen ja valtaojitusten kunto entistä enemmän.

– Syksy 2022 jää historiaan hyvin haastavana vuotena sadonkorjuun suhteen, toteaa Pro Agria Etelä-Pohjanmaa tiedotteessaan.

Tähän saakka on puitu vasta noin 30-40 prosenttia. Parhaiten puinnit ovat edenneet Kyrönmaalla, mutta koko alueella puinteja on tehty mahdollisuuksien mukaan.

Peltojen märkyys voi estää myös syysviljojen kylvöt tänä syksynä. Nyt toivotaan poutasäätä, että vilja ja perunat saadaan pelloista pois ja uutta kasvamaan.

Kaikki ei kuitenkaan ole ollut pelkkää kurjuutta, sillä puidun viljan laatu on ollut Pro Agrian mukaan joko keskinkertainen tai hyvä.

Lisäksi nurmille sateinen ja lämmin sää on ollut edullinen ja saanut nurmet kasvamaan kohisten. Nyt päästään jo niittämään kolmatta satoa, josta odotetaan keskimääräistä parempaa.

Lue myös: Pelloilla alkaa käydä kuhina – nyt kaivataan poutaa, jotta vilja saadaan pois pellosta

Suosittelemme