Hyppää sisältöön

Jäähallien kustannukset ovat rajussa nousussa sähkön hinnan takia – jopa hallien sulkemista pohditaan

Jääkiekkoliitto selvittää parhaillaan energiansäästökeinoja, jotka voisivat helpottaa hallien ylläpitoa. Haukiputaalla hallia ei pystytä vielä avaamaan, Vuokatissa pohdinnassa on uuden hallin sulkeminen.

Haukiputaalla ei pystytä avaamaan jäähallia suunnitellusti syyskuussa, koska sähkön hinta nostaisi kustannukset liian korkeiksi.
Haukiputaalla ei pystytä avaamaan jäähallia suunnitellusti syyskuussa, koska sähkön hinta nostaisi kustannukset liian korkeiksi.

Kiekkokausi alkaisi Haukiputaalla normaalisti syyskuussa – vaan ei tänä vuonna. Viime torstaina syntyi päätös pitää halli kiinni ainakin kuukauden, koska sähkön hinta on niin korkealla.

– Kyllä tämä tuli aika järkytyksenä. Tässä on kaksi raskasta kautta koronan takia takana. Ajateltiin, että päästään normaaliin. Tämä on surullinen tilanne, sanoo jääkiekkoseura Ahmat ry:n hallituksen jäsen Katja Kälkäjä.

Oulun Haukiputaalla on niin sanottu pressuhalli, joten jään ylläpito vaatii enemmän jäähdytystä ja sähköä. Jäähallin jäähdyttäminen vastaa kuukaudessa 25 omakotitalon lämmityskustannuksia.

– Jos ennen oli muutamia senttejä kilowattitunti, niin nyt se nousee kymmeniin sentteihin. Kyllä se on iso korotus, kertooKälkäjä.

Jääkiekkoseura Ahmoissa on 400 harrastajaa, joista 320 on alle 18-vuotiaita. Treenit keskittyvät nyt oheisharjoituksiin, mutta seura neuvottelee lähiseurojen kanssa myös mahdollisuudesta saada jääaikaa muista halleista.

Vuokatissa hinta jo nyt äärirajoilla

Jatkuvasti kallistuva sähkön hinta aiheuttaa huolta myös melko tuoreella Vuokatti-areenalla.

Alkuvuodesta 2021 valmistuneen Vuokatti-areenan sähkönkulutus on kuukaudessa 100 000 kilowattituntia. Tällä hetkellä sähkösopimuksen hinta on noin 12 senttiä kilowattitunnilta. Sopimus päättyy joulukuun lopussa.

– Eniten energiaa vie jäähallin puoli ja uimahalli. Jo se 12 senttiä on meille kova hinta. Eikä vuosi sitten ollut halvempaa sopimusta saatavilla. Olemme tottuneet, että sähkön hinta pyörii 4–9 sentin välillä. Nyt jo mennään äärirajoilla, sanoo operatiivinen johtaja Pekka Manninen.

Manninen myöntää katsovansa kauhun sekaisin tuntein tulevaa talvea. Sähkön hinta on suora uhka toiminnalle.

– Sähkö on ollut aina iso kuluerä ja siksi mietimme, mihin hintaan sitä ostetaan ja minkälaisia sopimuksia tehdään mutta nyt varsinkin, kun kriisi näyttää tulevan päälle.

Vuokatti-areenalla on nyt jää, mutta talven energiakustannukset ovat vielä arvoitus. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Pahimmillaan Vuokatti-areenan ovet laitetaan kiinni.

– Vaikeaa sitä on laittaa asiakkaiden maksettavaksi. Eihän kenelläkään riitä rahat sellaiseen harrastukseen.

Areenalla on ryhdytty jo toimenpiteisiin. Nyt keskustellaan eri toimijoiden kanssa.

– Pystymmekö liittymään Sotkamon kunnan sähkösopimuksiin, ja mitä muuta löytyy, joka meitä auttaisi, pohtii Manninen.

Jääkiekkoliitto vetoaa kuntiin

Jääkiekkoliiton hallituksen varapuheenjohtaja Jukka Toivakka toivoo, että kunnat eivät vyörytä hallien kohonneita sähkölaskuja nuorisourheilun päälle.

– Toivon, että kunnilla olisi malttia pitää vuokrat entisellä tasolla. Tämä tilannehan vaikuttaa kaikkiin halleissa harrastettaviin lajeihin. Toivottavasti tämä on lyhytaikainen häiriö, eikä jatku tästä ikuisuuteen vaan päästäisiin takaisin järkevin hintoihin.

Toivakka summaa, että jäähallit ovat hyvin erilaisissa tilanteissa: osa on kunnallisia ja osa yksityisessä omistuksessa. Myös sähkösopimukset ovat erilaisia, koska joillakin halleilla on voimassa pitkät ja edulliset sopimukset. On myös halleja, joilla markkinahintainen sähkö on noussut rajusti.

– Tämä tilanne on tullut syliin todella rajusti, emmekä tiedä, kuinka tämä vaikuttaa tulevaan kiekkokauteen.

Jääkiekkoliitossa on tehty tänä vuonna isoja ratkaisuja jäähallien olosuhteiden eteen. Liitto on palkannut olosuhdepäällikön, jonka ensimmäinen tehtävä on kartoittaa Suomen jääkiekkohallit.

– Missä kunnossa ne ovat ja millaista energiatehokkuutta siellä on? Jääkiekkoliitolla ei ole omia halleja, mutta me voimme antaa neuvoja. Alkuun etsitään energiansäästökeinoja, jotta jäähallien sähkön kulutusta voitaisiin rajoittaa.

Esimerkkejä säästökeinoista ovat valaistuksen vähentäminen ja pukuhuoneiden lämpötilojen laskeminen. Jos kohonneet sähkönhinnat siirretään suoraan hallivuokriin, ne lisäävät hallin käyttäjien kustannuksia. Sitä ei toivo kukaan, sillä se vaikuttaisi harrastajamääriin ja seurojen talouteen.

Miten lasten ja nuorten jääharrastukset saataisiin turvattua? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 1. syyskuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle