Hyppää sisältöön

Satojen vuorojen peruuntumiseen johtaneeseen bussisotkuun paljastuu uusia syitä: taustalla huonoa johtamista ja hätäinen järjestelmämuutos

Tampereen seudulla poikkeuksellisen bussisotkun keskellä olevan linja-autoyhtiön entinen omistaja jätti noudattamatta kuljettajien työehtosopimukseen tullutta muutosta. Uusi omistaja taas valmistautui huonosti toiminnan jatkamiseen.

Nyssen bussi Tampereen Keskustorilla.
Tampereen seudun bussiliikenteen sujuvuudessa on ollut elokuussa suuria puutteita Pirkanmaan tilausliikenteen kuljettajavajeen takia. Kuva: Helmi Holopainen / Yle
Antti Palomaa

Tampereen seudun bussisotkun taustalta on paljastunut uusia tietoja.

Ongelmien keskiössä oleva linja-autoyhtiö Pirkanmaan tilausliikenne jätti entisen omistajansa aikana noudattamatta kuljettajien työehtosopimuksessa tapahtunutta muutosta.

Pirkanmaan tilausliikenteen nykyinen toimitusjohtaja Lauri Helke on selittänyt yrityksen poikkeuksellista kuljettajapulaa nimenomaan työehtosopimuksen muutoksella.

Toisaalta useat linja-autoalaa tuntevat lähteet kyseenalaistavat Ylelle Helken selityksen. Joidenkin arvioiden mukaan merkittävin syy Pirkanmaan tilausliikenteen kuljettajapulaan on se, että kuljettajia on lähtenyt kriisiin ajautuneesta yrityksestä muualle töihin.

Kuljettajien parissa on tyytymättömyyttä yhtiön johtamiseen ja esimiestoimintaan. Lisäksi uuden työvuorojärjestelmän käyttöönotossa on ollut ongelmia.

Toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo, että pois lähteneiden ja viime aikoina palkattujen määrässä ei ole merkittävää eroa.

Mustaan kauluspaitaan ja tummiin housuihin pukeutunut mies seisoo sinivalkoisen Nysse-bussin edessä kädet taskussa. Aamuaurinko paistaa, taivas on sininen ja taustalla näkyy lisää busseja.
Pirkanmaan tilausliikenteen toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo, että koko linja-autoalaa vaivaava työvoimapula on vaikeuttanut kuljettajavajeen paikkaamista. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Koululaiset odottivat bussia turhaan

Elokuussa Tampereen seudulla on peruttu kuljettajapulan vuoksi päivittäin useita vuoroja useilta Pirkanmaan tilausliikenteen hoitamilta bussilinjoilta. Ongelmat tulivat ilmi, kun joukkoliikenteen talvikausi alkoi 8. elokuuta.

Esimerkiksi 10. elokuuta Tampereen seudun joukkoliikenne tiedotti mahdollisista vuorojen perumisista 19 bussilinjalla. Tarkkaa tietoa lopulta peruttujen vuorojen määrästä ei ole, mutta määrä on todennäköisesti sadoissa.

Yle haastatteli aiemmin tässä kuussa kangasalalaisia koululaisia, joiden koulumatkoja linja-autovuorojen peruuntumiset olivat vaikeuttaneet. Ongelmien vuoksi Kangasalan kaupunki tilasi itse elokuun loppuun asti tärkeiden koululaislinjojen liikennöinnin toiselta linja-autoyhtiöltä.

Bussi odottaa pysäkillä
Muun muassa Pikkolan koulun oppilaat kulkevat linjalla 46, joka on monena päivänä ollut pahasti myöhässä tai jäänyt kulkematta. Nyt samoja vuoroja kulkee Kangasalan oma tilausbussi.

Lahtelainen Koiviston auto osti ylöjärveläisen Pirkanmaan tilausliikenteen toukokuussa. Koiviston auton puolestaan omistaa pääomasijoitusyhtiö Capman Infra.

Pirkanmaan tilausliikenne on viime vuosina kasvanut suhteellisen nopeasti Tampereen seudun joukkoliikenteen suurimmaksi yksityiseksi toimijaksi. Yhtiöllä on noin 200 työntekijää.

Pirkanmaan tilausliikenteellä on ainakin joidenkin kuljettajien keskuudessa huono maine. Tämä johtuu muun muassa aiemmista palkkaepäselvyyksistä.

Lisäksi yhtiön luottamusmiehet ovat joutuneet taistelemaan asemastaan oikeudessa. Myös kuljettajien työolosuhteissa, kuten taukotiloissa on ollut puutteita.

Kuljettajat turhautuivat esimiestoiminnan puutteisiin

Ylen tietojen mukaan merkittävä syy sotkuun on se, että Pirkanmaan tilausliikenteen uusi omistaja valmistautui huonosti tuloon Tampereen seudulle.

Pirkanmaan tilausliikenteen kuljettajien pääluottamusmies Sami Karjalainen sanoo, että kuljettajien parissa oli jo yrityksen entisen omistajan aikana tyytymättömyyttä ylimmän johdon toimintaan. Karjalaisen mukaan omistajanvaihdoksen jälkeen tyytymättömyys sekä johtamiseen että esimiestoimintaan on ollut edelleen huomattavaa.

– Syitä tähän ovat muun muassa yrityskaupan yhteydessä työnjohdossa tapahtuneet vaihdokset ja uuden työvuorojärjestelmän puutteellinen käyttöönotto, Karjalainen sanoo.

Pääluottamusmiehen mukaan tyytymättömyyttä kuljettajissa aiheutti myös se, että kiireisin lomakausi osui samaan ajankohtaan, kun Pirkanmaan tilausliikenteen toimintaa alettiin mukauttaa muun konsernin kanssa yhteneväksi.

Karjalainen kertoo, että yrityksen johto on nyt tehnyt muutoksia, jotta työnjohto toimisi aiempaa paremmin.

Kuljettajilla epäkäytännöllisiä siirtymisiä kesken päivän

Ylen tietojen mukaan yksi syy kuljettajien turhautumiseen on uuden työvuoro-ohjelman hätäinen käyttöönotto. Koiviston auton muualla Suomessa käyttämä työvuoro-ohjelma ei taipunut kunnolla Tampereen seudun liikenteeseen sopivaksi.

– Ohjelma olisi pitänyt räätälöidä paremmin meidän ajojärjestelyihimme ennen sen käyttöönottoa, Karjalainen sanoo.

Ohjelma on tehnyt kuljettajille esimerkiksi sellaisia työvuoroja, joiden aikana he joutuvat matkustamaan useita kymmeniä kilometrejä linja-auton kyydissä vain päästäkseen töihin omalle bussilinjalleen.

Toimitusjohtaja Lauri Helke torjuu ajatuksen siitä, että työvuoro-ohjelmalla olisi ratkaiseva vaikutus kuljettajapulaan. Helke pitää pääsyynä kuljettajien työehtosopimuksessa tapahtunutta muutosta.

Helke sanoo, että aiemman omistajan aikana Pirkanmaan tilausliikenne ei noudattanut työehtosopimusta. Helken mukaan tämän vuoden alkupuolella Pirkanmaan tilausliikenteen kuljettajat tekivät pitempiä päiviä kuin työehtosopimus sallii.

Yle tavoitti Pirkanmaan tilausliikenteen entisen omistajan Pertti Johanssonin. Hän ei kommentoi asiaa julkisuudessa.

Ylen tietojen mukaan Helken väite pitää siltä osin paikkansa, että kun työehtosopimusmuutos tuli voimaan vuodenvaihteessa, Pirkanmaan tilausliikenne jatkoi työvuorojen tekoa vanhaan malliin. Monet Pirkanmaan tilausliikenteen kuljettajat ovat halunneet tehdä pitkiä päiviä, jotta ovat saaneet enemmän vapaapäiviä.

Tampereen seudun joukkoliikenne vaatii, että linja-autoyhtiön pitää noudattaa työehtosopimuksia silloin, kun se hoitaa Nysse-linjoja. Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita sanoo, että hän ei ole tiennyt, että Pirkanmaan tilausliikenne ei ole noudattanut työehtosopimusta.

Autokierrot eivät mahtuneet 11,5 tuntiin

Vuodenvaihteessa tuli voimaan auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n työehtosopimusta koskeva muutos, joka laski paikallisliikenteessä linja-autonkuljettajien niin kutsuttua työhönsidonnaisuusaikaa 12 tunnista 11,5 tuntiin. Päivittäiseen työhönsidonnaisuusaikaan kuuluu ajo- ja muun työajan lisäksi odotusaika ja tauot.

Helken mukaan Pirkanmaan tilausliikenne ei ottanut muutosta huomioon entisen omistajan aikana. Vasta yrityskaupan jälkeen työnantaja alkoi tehdä työvuorot muuttuneen työehtosopimuksen mukaisesti. Helke sanoo, että muutos ei aiheuttanut ongelmia vielä kesällä, mutta kun talvikausi alkoi, kuljettajavaje räjähti käsiin.

Linja-auton ja ratikan kyltit
Bussia on voinut joutua odottamaan osalla linjoista jopa tunteja. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Helke kertoo, että nyt Pirkanmaan tilausliikenne laatii kuljettajien työvuorot kanadalaisen tietokoneohjelman avulla. Helke myöntää, että ohjelmalle voisi vielä nykyistä paremmin opettaa esimerkiksi kuljettajanvaihtopaikkoihin, pysäkkeihin ja varikkoihin liittyvät mahdollisuudet ja rajoitteet. Kuljettapulaa tämä ei Helken mukaan ratkaisisi.

– Tampereen seudun joukkoliikenteen aineistossa vain sattuu olemaan paljon sellaisia autokiertoja, jotka juuri mahtuvat 12 tuntiin, mutta eivät mahdu 11,5 tuntiin. Jokaisesta tällaisesta seuraa, että yhden kuljettajan sijaan tarvitaankin kaksi kuljettajaa, Helke sanoo.

Bussiyhtiöt maksavat jo rekrytointipalkkioita

Olipa kuljettajapulan keskeisin syy sitten mitkä tahansa, uusien kuljettajien palkkaaminen on ollut Pirkanmaan tilausliikenteelle hyvin vaikeaa.

Toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo, että syy rekrytointivaikeuksiin ei ole Pirkanmaan tilausliikenteen huono maine, vaan linja-autoalaa yleisesti vaivaava kuljettajapula.

Myös muilla linja-autoyhtiöillä on ollut viime aikoina vaikeuksia palkata tarpeeksi työntekijöitä.

Koronapandemian pahimpana aikana monet yhtiöt irtisanoivat kuljettajia, koska työn tarve väheni. Moni irtisanotuista kuljettajista on vaihtanut alaa eikä ole palannut kuljettajaksi, vaikka töitä olisi taas tarjolla.

Kuljettajapulan vuoksi linja-autoyhtiöt ovat alkaneet maksaa jopa rekrytointipalkkioita. Palkkion saattaa saada sekä uusi kuljettaja että jo talossa oleva kuljettaja, joka auttaa uuden työntekijän löytämisessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida keskiviikkoon kello 23:een.

Lue lisää:

Tampereen joukkoliikennepäällikkö yllättyi liikennöitsijän kuljettajapulasta – ajamattomista vuoroista tulee sanktiot

Linja-autot myöhästelivät niin pahasti, että kaupunki hankki kouluille oman bussin: "Ilman sitä 100 oppilasta olisi jäänyt tien poskeen"

Linja-autoliikenteen kuljettajapulaa yritetään ratkoa tuhannen euron bonusrahalla – Onnibus työllistäisi heti 50 kuljettajaa

Nysse-vuoroja jää ajamatta kuskipulan takia - poikkeustila jatkuu koko elokuun

Suosittelemme sinulle