Hyppää sisältöön

Kuukausilippu yhdeksällä eurolla? Saksa kokeili kesän ajan – Yle matkusti paikallisjunilla Berliinistä Hampuriin ja kysyi kokemuksista

Saksan valtapuolue haluaa jatkaa huippusuosittua tukilippua. Yhdeksän euron sijaan uudeksi kiinteäksi kuukausilipun hinnaksi puolue ehdottaa 49 euroa.

Saksalaiset ehtivät ihastua 9 euron hintaiseen koko maan kattavaan junien kuukausilippuun.
Suvi Turtiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Berliini/Schwerin/Hampuri Ovet suljetaan, juna on täynnä, konduktööri kuuluttaa. Mutta moni yrittää silti ängetä sisään.

– Varoitus, ovet suljetaan väkisin, kuuluu kaiuttimista varoitus uudestaan.

Kurin on oltava kova, jotta paikallisjuna pääsee jatkamaan Berliinin Charlottenburgista. Laiturille jää kymmeniä ihmisiä matkalaukkujen kanssa.

Viimeisten joukossa kyytiin ehtii neljän hengen kaveriporukka. Frieda Kracht on kavereineen matkalla Hampuriin ja sieltä edelleen kohti pohjoista Itzehoeen.

He aikovat nopeiden kaukojunien sijaan käyttää pelkkiä paikallisjunia.

Saksalainen paikallisjuna täynnä ihmisiä.
Frida Kracht (vas.) matkusti ystäviensä Sarah Kutzeran ja Chayenne van Geffen kanssa Berliinistä kohti Hampuria paikallisjunilla. Kuva: Anastasija Ivanova

Syynä siihen on Saksassa koko kesän voimassa ollut kampanja, jossa 9 euron kuukausilipulla on saanut matkustaa koko maassa – mutta vain paikallis- ja lähiliikenteen junilla.

Elokuun lopussa päättyvä lippuale koski Saksassa pysyvästi asuvien lisäksi matkailijoita.

Lue lisää: Arkea maailmalta: Sota Ukrainassa nostaa hintoja, mutta Saksassa paikallisliikenne on kesän ajan ennätyshalpaa – kuukausilippu yhdeksällä eurolla

Lippuja myyty 52 miljoonaa

Lippuale on ollut valtaisa myyntimenestys. Maanantaina liikenneyrittäjien edustaja kertoi, että lippuja on myyty yhteensä 52 miljoonaa.

Paikallisjunaan ehtinyt kaveriporukka jää seisomaan käytävälle. Kaikki istumapaikat ovat varattuja.

– Välillä junat ovat olleet katastrofaalisen täynnä. Välillä mahtuu vasta toisen tai kolmannen junan kyytiin, Frieda Kracht sanoo.

Kracht ylistää silti tukilipun tuomia mahdollisuuksia. Hän kertoo matkustaneensa tänä kesänä huomattavasti tavallista enemmän kotimaassaan yhdeksän euron lipun ansiosta.

– Olen käynyt Leipzigissa, Rügenillä ja Potsdamissa, Kracht luettelee.

Pitkien etäisyyksien taittaminen paikallisjunilla vaatii erityistä asennetta. Niissä ei ole ravintolavaunua, eikä matkalaukuille ei ole oikein hyllytilaa, sillä alun perin paikallisjunia ei ole suunniteltu suurten matkatavaramäärien kanssa matkustaville.

Vessat löytyvät, mutta Krachtin takana oleva vessa on suljettu.

Kauas matkustaminen tarkoittaa lukuisia vaihtoja, ja Saksan junat ovat usein myöhässä. Suuret matkustajamäärät ovat aiheuttaneet tungosta, joka on osaltaan aiheuttanut myöhästymisiä. Jatkoyhteys saattaa jäädä väliin.

Mies kävelee portaita juna-asemalla
Berliinistä Hampuriin matkalla ollut Christian Franke myöhästyi jatkoyhteydestä ja joutui odottamaan Schwerinin asemalla seuraavaa junaa Hampuriin. Kuva: Anastasija Ivanova

Christian Franken pitäisi olla jo toisessa junassa, mutta hän seisoo Schwerinissä asemalaiturilla. Ensimmäinen paikallisjunayhteys Berliinistä oli myöhässä, joten vaihtoyhteys Hampuriin oli ehtinyt jo lähteä.

– Ikävä kyllä ei voi luottaa siihen, että vaihtoajat pitävät. Saksan rautatiet on jo pidentänyt vaihtoaikoja, Franke sanoo.

Berliinistä pääsee Hampuriin noin kahdessa tunnissa IC- ja ICE-kaukojunilla, mutta Franke halusi kokeilla 9 euron lipulla matkustamista. Tänään se tarkoitti yli viiden tunnin matka-aikaa myöhästymisen vuoksi.

Lipputuki maksoi 2,5 miljardia euroa

Yhdeksän euron lippu on ollut osa Saksan hallituksen tukipakettia, jolla kansalaisten taloustilannetta on pyritty helpottamaan. Myös bensan ja dieselin veroa laskettiin kesäkuukausien ajaksi.

Silti vaikuttaa siltä, että osa yksityisautoilijoista on saatu käyttämään joukkoliikennettä ainakin kesän ajan.

Hampurin rautatieasemalla ruuhkaa.
Hampurin asemalla oli viikonloppuna ruuhkaa. Saksalaiset ovat käyttäneet kesän tukilippua viikonloppureissuihin. Kuva: Anastasija Ivanova

Saksan liikenneyrittäjien edunvalvojan (VDV) mukaan noin kymmenen prosenttia lipulla tehdyistä matkoista tehtiin reiteillä, joilla lipun ostajat olivat aiemmin käyttäneet autoa. VDV arvioi, että lipputuen avulla saatiin leikattua 1,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Monelle perheelle edullinen lippu on ollut kesäloman pelastaja. Alun perin Irakista Hampurin lähelle muuttanut Abdulhamid Zunako on lastensa ja vaimonsa Chawan Omerin kanssa matkalla kohti Tanskan rajaa.

Perheessä on kaksi- ja kahdeksanvuotiaat lapset. Hän ylistää tarjouslippua.

– Yhdensuuntainen junalippu voi tavallisesti maksaa yli sata euroa. Yhdeksän euron kuukausilippu on niin helppo ja hyvä!

Saksalainen paikallisjuna on täynnä.
Paikallisjunat olivat täynnä elokuun viimeisenä viikonloppuna. Martiniksi esittäytynyt mies kertoi olevansa matkalla festivaaleille. Kuva: Anastasija Ivanova

Energiakriisi nostaa kaasun ja sähkön hintaa, mikä tarkoittaa arviolta satojen eurojen lisälaskua perhettä kohti tulevana talvena.

Myös elintarvikkeiden hinnat ovat Saksassa nousussa inflaation ja energian hinnan nousun vuoksi. Saksan hallitus suunnitteleekin jo uutta tukipakettia.

Saksan valtapuolue, sosiaalidemokraattinen SPD, haluaisi jatkaa lipputukea jossain muodossa. Yhdeksän euron lippu kolmeksi kuukaudeksi maksoi liittovaltiolle 2,5 miljardia euroa. Siihen ei ole Saksan johdon mukaan enää varaa.

SPD:n ehdotuksen mukaan uusi tukilippu maksaisi 49 euroa kuussa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun junamatkustamisesta Yle Tunnuksella torstaihin 1.9. kello 23 saakka.

Lue myös: Olisiko 9 euron joukkoliikenteen kuukausilippu mahdollinen myös Suomessa? Kysyimme asiaa kolmesta suuresta kaupungista

Suosittelemme