Hyppää sisältöön

Trumpin varastohuoneen laatikot tutkinnan ytimessä – oikeusministeriö: Top secret -asiakirja lojui matolla

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on kertonut saaneensa todisteita siitä, että salattujen asiakirjojen tutkintaa on yritetty todennäköisesti estää entisen presidentin Donald Trumpin kartanossa.

FBI etsi salaisia asiakirjoja Trumpin kartanosta Floridassa
FBI etsi salaisia asiakirjoja Trumpin kartanosta Floridassa
Maarit Piri-Lahti

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on löytänyt lisää todisteita siitä, että Valkoisesta talosta vietiin salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja piilottamistarkoituksessa.

Uudet tiistai-iltana esitetyt todisteet osoittavat, että asiakirjoja oli piilotettu ja poistettu Donald Trumpin Floridan kiinteistön varastohuoneesta, jotta liittovaltion poliisi FBI ei pääsisi tutkimaan asiaa.

Oikeusministeriön mukaan Trumpin asianajaja kielsi FBI:n agentteja katsomasta varastohuoneen laatikoihin kesäkuun etsinnässä.

Nyt kerätyissä todisteissa on merkkejä siitä, että salaiset asiakirjat todennäköisesti piilotettiin ja poistettiin varastohuoneesta. Toimimalla näin yritettiin todennäköisesti estää tutkimuksia, kerrotaan oikeudelle toimitetussa 54-sivuisessa asiakirjassa.

Oikeusministeriön mukaan Trumpin asianajajat kertoivat heille kesäkuussa, että kaikki Valkoisesta talosta tulleet asiakirjat oli tallennettu vain yhteen paikkaan, Mar-a-Lagon varastohuoneeseen ja että kaikki laatikot olisi tutkittu. FBI:n elokuun etsinnöissä oli kuitenkin löytynyt kolme turvaluokiteltua asiakirjaa pöydältä.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön tiistai-iltana oikeudelle toimittamat asiakirjat sisältivät myös valokuvan. Siinä näkyy asiakirja, jonka sivuista osa on varustettu merkinnällä Top secret eli huippusalaista.

Kuvassa asiakirja lojuu matolla Mar-a-Lagossa vieressään Time Magazinen -lehden kansi.

Liittovaltion poliisin FBI:n tekemä kotietsintä perustui osin epäilyihin arkaluontoisten puolustusasiakirjojen laittomasta säilyttämisestä. Kyseisten asiakirjojen mahdollinen laiton säilyttäminen rikkoo Yhdysvaltain vakoiluun liittyvää lainsäädäntöä.

Tuomari punnitsee yhä Trumpin pyyntöä

Oikeusministeriön asiakirjat käsitellään torstaina oikeuden istunnossa West Palm Beachissä. Sitä ennen Yhdysvaltain piirituomari Aileen Cannon punnitsee Donald Trumpin omaa pyyntöä nimittää tutkimuksiin mukaan riippumaton asianajaja.

Cannon sanoi viime lauantaina, että hänen aikomuksenaan oli esittää tällainen henkilö, mutta hän antoi myös oikeusministeriölle mahdollisuuden vastata.

Trump on halunnut, että takavarikoitujen materiaalien käsittely keskeytetään siksi aikaa, että riippumaton asianajaja voi käydä asiakirjat läpi.

Special master -tittelillä kulkeva ulkopuolinen asianajaja nimetään useimmiten rikoskäsittelyihin, joissa epäillään, että osa todisteista voi olla suojattuja niin, että niitä ei voisi käyttää oikeudessa.

Asiakirjat takavarikoitiin Floridan asunnosta Mar-a-Lagosta 8. elokuuta ja monet niistä on luokiteltu salaisiksi.

Mar-a-Lago
Trumpin floridalaiseen Mar-a-Lago-kartanoon on tehty useampia kotietsintöjä. Kuva: AOP

Trumpin alkuperäisessä pyynnössä tuomioistuimelle hänen asianajajansa väitti, että entinen presidentti halusi vain suojella osapuolia, joita luottamukselliset asiakirjat koskevat. Mutta lakiasiantuntijat kyseenalaistivat tämän väitteen.

FBI:n takavarikoimien asiakirjojen joukossa oli muun muassa Trumpin uskollisen liittolaisen Roger Stonen armahduspäätös.

Stone sai helmikuussa 2020 kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Lue lisää: Washington Post: FBI etsi Trumpin kartanosta ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja

Trumpin kotietsintä perustui epäilyihin puolustusasiakirjojen laittomasta säilytyksestä – taustalla mahdollinen vakoilulain rikkominen

Suosittelemme sinulle