Hyppää sisältöön

Talouden epävarmuus heijastuu nyt yrityksien lainanottointoon Lounais-Suomessa – Finnveran rahoitusmäärät laskussa

Valtion erityisrahoittaja Finnvera on rahoittanut alkuvuonna yrityksiä Varsinais-Suomessa 51 miljoonalla eurolla ja Satakunnassa 19 miljoonalla eurolla. Laskua on kummassakin maakunnassa.

Muun muassa Business Finlandin kyltti on kuvattu Helsingin Porkkalankadulla joulukuussa 2020,
Finnvera on valtion erityisrahoittaja. Pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yrityslainojen määrä on lähtenyt laskuun koronavuosien jälkeen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Valtion erityisrahoittaja Finnvera on rahoittanut alkuvuonna yrityksiä Varsinais-Suomessa 51 miljoonalla eurolla, laskua viime vuoteen on noin 26 prosenttia. Noin puolet rahoituksesta ohjattiin teollisuuteen.

Satakunnassa pudotus on suurempi, siellä Finnvera rahoitti alkuvuonna 19 miljoonalla eurolla ja pudotusta viime vuoteen tuli 60 prosenttia.

– Tässä vertailu ei ole aivan validi, koska viime vuoden lopulla Satakunnassa oli mukana yksi suuri yksittäinen rahoitus, joka nosti viime vuoden luvut kokonaisuudessaan 47 miljoonaan. Laskua on silti tämän vuoden puolella, kertoo aluekatsauksesta Finnveran aluejohtaja Seija Pelkonen.

Luvut ovat kuitenkin samansuuntaisia kuin ennen koronaa, joten Finnvera kuvailee kysynnän normalisoituneen koronan aiheuttamien rahoituspiikkien jälkeen.

Finnveran mukaan talouden epävarmuus näkyy kuitenkin nyt etenkin investointien ja omistajanvaihdosten rahoituskysynnän laskuna. Omistajanvaihdoksiin liittyvät rahoitukset ovat vähentyneet esimerkiksi Varsinais-Suomessa 44 prosentilla viime vuodesta.

Pelkosen mukaan yritysten rahoituskohteet ovat myös muuttuneet talouden epävarmuuksien ja Ukrainan sodan takia.

Nyt käyttöpääoman rahoitusta haetaan varastojen kasvattamiseen. Yrityksillä on ollut koronan ja sotatilanteen vuoksi vaikeuksia saada raaka-aineita ja komponentteja.

– Tämä on aiheuttanut alkuvuodelle sellaisen ilmiön, että kun jostain on tavaraa saatu, niin sitä tilataan paljon varastoon, koska ei tiedetä milloin seuraavan kerran raaka-ainetta tai komponentteja saa. Tämä on täysin uusi ilmiö, enkä ole aikaisemmin huomannut tällaista, kuvailee Finnveran Länsi-Suomen aluepäällikkö Seija Pelkonen.

Suosittelemme