Hyppää sisältöön

Poliisit riisuivat turvapaikanhakijoiden hijab-huivit väkisin, syyttäjä vaatii rangaistuksia

Syyttäjä vaatii poliiseille ja vartijoille tuomioita muun muassa pahoinpitelyistä. Syytetyt katsovat toimineensa lain mukaisesti.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomion asiassa syksyn aikana. Arkistokuva. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Lauri Rautavuori

Syyttäjä vaatii poliiseille ja vartijoille rangaistuksia pahoinpitelystä, yllytyksestä pahoinpitelyyn ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteessä on kyse tapauksesta, jossa turvapaikkaa hakeneet naiset kieltäytyivät riisumasta hijab-huivejaan rekisteröintivalokuvausta varten. Naiset vetosivat uskontoonsa. Poliisit ja vartijat riisuivat huivit voimakeinoin.

Syytettynä on seitsemän henkilöä: huivien riisumisen määrännyt komisario sekä Hämeen poliisilaitoksen poliiseja ja vartijoita. Syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia. Syytetyt kiistävät rikokset.

Asian käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa keskiviikkona myöhään iltaan kestäneessä istunnossa.

Syyttäjä: naiset saivat vammoja

Tapahtumat sijoittuvat Hämeenlinnaan poliisin tiloihin toukokuussa 2017.

Syytteen mukaan Hämeen poliisilaitoksen komisario käski alaisiaan poistamaan naisten huivit vaikka voimakeinoin. Häntä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kahdesta yllytyksestä pahoinpitelyyn.

Syyttäjän mukaan naiset rimpuilivat ja huusivat, ja syytetyt muun muassa painoivat heitä rinta edellä seinää vasten. Lopulta syytetyt riisuivat naisten huivit ja ottivat kuvat ilman niitä.

Voimakeinoista aiheutui naisille vammoja, kuten pääkipua, aristusta ja punoitusta eri puolille kehoa. Syyttäjän mielestä vammat eivät olleet vähäisiä.

Syyttäjän mukaan poliisien ja vartijoiden toiminta loukkasi tilanteessa turvapaikkaa hakeneiden naisten perus- ja ihmisoikeuksia.

Puolustus kiistää rikokset

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Puolustuksen mukaan komisarion alaisilleen antama käsky huivien riisumisesta noudatti Poliisihallituksen ohjeita.

– Poliisilla ei ole tapana kyseenalaistaa Poliisihallituksen antamiin ja toimittamiin ohjeisiin sisältyviä laintulkintoja, komisarion puolustus kirjoittaa kirjallisessa vastauksessaan.

Vastauksen mukaan komisario ohjeisti, että rekisteröintikuvat otetaan ilman huiveja ja kuvat ottaa naispoliisi. Puolustuksen mukaan on oleellista, ettei missään poliisin ohjeessa edellytetä, että uskonnollinen huivi tulee saada pitää päässä myös rekisteröintikuvia otettaessa.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiaan syksyn aikana.

Suosittelemme sinulle