Hyppää sisältöön

Kiista sopimuksesta aiheutti Peter Kotilaisen ja ex-seuran välille repivän riidan, joka oli menossa oikeuteen – uusi seura joutui kaivamaan kuvetta

Salibandytähti Peter Kotilaisen siirto SPV:n riveihin aiheutti riidan Jyväskylän Happeen ja pelaajan välille. Nyt osapuolet ovat päässeet pitkän väännön jälkeen sopuun, ja F-liigan väriläiskä on vapaa pelaamaan seinäjokelaisten riveissä.

Happeen ja Peter Kotilaisen pitkä liitto päättyi riitaan pelaajasopimuksesta. Alkavalla kaudella tähtihyökkääjä iskee maaleja SPV:n paidassa. Kuva: Esa Jokinen / Salibandy.fi

Seinäjoen Peliveljet vastasi salibandyn siirtokesän suurimmasta uutisesta, kun seura tiedotti kesäkuun lopussa F-liigan tähtihyökkääjän Peter Kotilaisen 1+1-vuotisesta sopimuksesta lakeuksille. Kaksi MM-kultaa vuosina 2016 ja 2018 suuressa roolissa voittanut F-liigan tähtihyökkääjä edusti Jyväskylän Happeeta tehokkaasti vuodet 2014–2022.

Puolitoista vuotta sitten helmikuussa 2021 julkaistun kaksivuotisen jatkosopimuksen mukaan hän olisi Happeen mies myös alkavalla kaudella.

Happeella ja syyskuussa 28 vuotta täyttävällä Kotilaisella on ollut pitkin kesää voimakas erimielisyys siitä, onko pelaajalla sopimus ensi kaudesta. Nyt tapauksessa on päästy sopuun, kun SPV vapautti tilanteen maksamalla Jyväskylän suuntaan Yle Urheilun tietojen mukaan muutaman tuhannen euron summan.

– Happee tuli tilanteessa myös vastaan, ja olisi väärin sanoa, että kyse oli vain meistä. Ei tapaus olisi silti ilman rahaa ratkennut, ja totta kai rahastahan tässä puhuttiin koko ajan, SPV:n seurapomo Tommy Koponen kertoo.

Riita juontaa juurensa viime talven ja kevään tapahtumiin.

Joulukuun MM-kotikisoissa hopeaa Suomen paidassa saanut Kotilainen oli mukana Happeen kokoonpanossa viimeisen kerran 4. tammikuuta Nokian KrP:tä vastaan, mutta sen jälkeen hän ei pelannut hirvinutussa enää peliäkään.

Kotilainen on takonut 213 runkosarjaottelussa muhkeat 482 (251+231) tehopistettä. Jäähyminuuttejakin on kertynyt 244, eikä punaisilta korteilta ole vältytty. Kuva: Esa Jokinen / Salibandy.fi

Terveys petti MM-kisojen jälkeen

Aiempina vuosina avoimesti muun muassa peliriippuvuudestaan, veloistaan ja henkisen puolen ongelmistaan puhunut Kotilainen on kertonut sairastumisestaan MM-kisojen jälkeen. Hän oli tehnyt paljon töitä koronavuosien aikana toteuttaakseen unelmansa kotikisoissa pelaamisesta, mutta turnauksen jälkeen kroppa antoi periksi.

Kotilaisen mukaan hänellä oli pitkäkestoista flunssaa, masennusta sekä työuupumusta. Ahdistuskohtaukset vaivasivat, eikä hän halunnut nähdä salibandymailaa.

– Se oli vaikeaa aikaa vielä varsinkin, kun siinä oli niin monta kulmaa. Oli henkistä puolta sekä fyysistä sairautta, jota selviteltiin useamman lääkärin ja kaiken maailman testien avulla. Siinä kun oli vielä psykologeja ja muuta, nämä kuukaudet kisojen jälkeen ovat olleet melkoista aikaa, Kotilainen avaa.

Kotilainen valittiin vuoden 2016 MM-kisoissa turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kahta vuotta myöhemmin Prahassa hän viimeisteli finaalissa jälleen kaksi maalia Ruotsin verkkoon. Kuva: CTK/All Over Press

Erimielisyydet Happeen ja Kotilaisen välillä yltyivät, kun seura ilmoitti pelaajalle kirjallisesti 21. helmikuuta katkaisevansa palkanmaksun. Happeen mukaan pelaajan sopimuksessa on ollut pykälä, jossa palkanmaksuvelvoite täyttyy vain, jos pelaaja on läsnä vähintään puolessa joukkueen tapahtumista.

Happee kaipasi Kotilaisen sairauslomatodistuksia, joita seura ei kertomansa mukaan ollut saanut. Kotilainen sanoo hakeutuneensa työterveyden kautta hoitoon, mutta törmänneensä alkuvaiheessa muun muassa korona-ajan rajoituksiin.

Happee kertoo ohjanneensa pelaajan työkykyselvitykseen, johon liittyvän fysioterapiakäynnin Kotilainen joutui kertomansa mukaan perumaan ja siirtämään. Happeen mukaan perumisesta aiheutui kustannuksia, ja seura katkaisi pelaajan hoitopolun sekä samassa yhteydessä palkanmaksun.

Kotilainen on seuran kanssa täysin eri linjoilla siinä, kumpi hoitoihin hakeutumisessa on alun perin ollut aktiivinen osapuoli. Lopulta Kotilaisen hoitoajat palautettiin, ja hän oli sairauslomalla 10. maaliskuuta – 1. toukokuuta.

Kotilaiselle ei annettu poissaoloista huolimatta varoitusta, eikä pelaajan sopimusta purettu.

– Meillä on tietynlainen kunnioitus pelaajia ja heidän tilanteitaan kohtaan. Sopimuksen katkaiseminen ei ole aina ensimmäisenä vaihtoehtona, vaan pyrimme löytämään muita keinoja pelaajan auttamiseksi ja asioiden selvittämiseksi, Happeen puheenjohtaja Vesa Pölkki sanoo.

Pölkki toteaa, ettei tilanne ole ollut Happeen vinkkelistäkään helppo.

– Totta kai tämä on ollut hankalaa. Emme mekään ole olleet ihan kaikesta tietoisia, mikä hänen vointinsa ja tilanteensa on ollut, vaikka keväällä on samankin pöydän ääressä istuttu. Maaliskuun puolella hän pääsi hoitoihin ja pääsi laittamaan itseään sekä asioitaan kuntoon.

Kilpailuvaliokunta oli Happeen puolella

Kotilaisen leirin mukaan Happeen olisi tullut maksaa hänelle puuttuvia palkkoja, mutta Happee on ollut eri linjoilla. Kiistaa on ollut myös siitä, onko pelaaja vapaa siirtymään toiseen seuraan ilman siirtokorvausta.

Kotilainen on tulkinnut puuttuvien palkkojen perusteella, että sopimus on päättynyt ja hän on vapaa siirtymään. Seuran tulkinnan mukaan sopimusta ei missään vaiheessa ole purettu.

Kun sivullisena osapuolena tilanteeseen ajautunut SPV julkaisi sopimuksen kesällä, Koposen mukaan seurassa oltiin tietoisia monitahoisesta ja erilaisia käänteitä sisältäneestä tapauksesta.

SPV:n kolmeen SM-kultaan 2012, 2013 ja 2015 valmentanut Tommy Koponen (oik.) vaihtoi paikkoja Jori Isomäen (vas.) kanssa, ja Isomäki on alkavalla kaudella vetovastuussa. Kuva: Esa Takalo / Salibandy.fi

Pattitilanne eteni kesällä Salibandyliittoon ja muun muassa pelaajasiirtoihin liittyviä asioita selvittelevän kilpailuvaliokunnan käsittelyyn. Se tulkitsi tilanteen Happeen eduksi.

– Valiokunnan ratkaisun mukaan Kotilaisella on Happeen suuntaan sellaisia velvoitteita, ettei valiokunta olisi hyväksynyt siirtoa ilman seuran suostumusta. Sen jälkeen normaalin prosessin mukaisesti seuraava käsittelevä taho olisi ollut liittohallitus, jolle SPV ehti jo tehdä muutoksenhakupyynnön, liiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kertoo.

– Ennen kuin hallitus ehti käsitellä asiaa, osapuolet sopivat asian.

Koponen vahvistaa, että tilanteen lopullinen ratkaiseminen erilaisissa oikeusinstansseissa oli yksi mahdollisuus. Kotilainen on tärkeä pelaaja SPV:n viime vuosien aikana nuorentuneelle joukkueelle, ja häntä tarvitaan kaukalossa. Harjoitusotteluissa hän on jo edustanut punapaitoja.

– Jos olisimme kuunnelleet oikeusoppineita, siellä olisimme.

– Meille on arvo sinällään haluta elää sovussa kaikkien kanssa ja on arvo myös pystyä antamaan anteeksi tiettyjen asioiden yli. Saimme kumppaniverkostoltamme apua, ja sieltäkin viesti oli, että yritetään sopia, jottei prosessia tarvitse viedä ikävämpään suuntaan.

Kotilainen kertoo myös, että olisi ollut valmis Happeen kanssa neuvotteluja käyneen managerinsa Nisse Huttusen kanssa viemään asiaa tarvittaessa eteenpäin. Sopu oli kuitenkin parempi ratkaisu.

– Tapaus on sotkenut jonkin verran kesää ja valmistautumista kauteen. Lopulta itse ei ole tarvinnut käyttää niin paljoa aikaa tähän, kun homma on ollut managerin ja muiden käsissä. Hän on tehnyt asian parissa töitä jo puolen vuoden ajan.

Pölkki arvioi, että asian selvittäminen oikeuden avulla olisi vienyt kuukausia. Monille riitatilanteille tyypilliseen tapaan eri osapuolet kokevat vahvasti olevansa asiassa oikeassa.

– Meillä on vastineissa tarkka kirjallinen selvitys dokumentteineen kevään kulusta, Pölkki vakuuttaa.

Peliriippuvuudesta kärsinyt Kotilainen on vaatinut äänekkäästi muun muassa Veikkauksen peliautomaattien poistamista ruokakaupoista. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Ovi Happeeseen ei ole sulkeutunut

Kotilaisen mukaan näytti pitkään siltä, ettei hän pelaisi missään alkavalla kaudella, mutta tärkein asia, eli rakkaus ja kipinä pelaamista kohtaan on kuitenkin jälleen löytynyt. Arkeen on löytynyt rytmiä, kun hän työskentelee muutaman tunnin päivässä koulussa Seinäjoella.

Tapauksesta ei riitelystä huolimatta ole jäänyt kaunoja Jyväskylän suuntaan, eikä hän sulje pois pelaamista Happeessa vielä joskus. Nyt on helpotus, että kaikki osapuolet pääsevät tahoillaan eteenpäin.

– Tämä on ollut tosi surullista, ja varmasti tässä on ollut sellaista pitkän parisuhteen päätteeksi tulevaa riitelyä. En ole ikinä ollut helpoin pelaaja, ja ymmärrän heidänkin puoltaan asioista. Itsekin olen tehnyt asioita tyhmästi, eivätkä asiat ole yksipuolisia, Kotilainen myöntää.

– On kuitenkin myös se oma puoli, eivätkä asiat ole heidän puoleltaan menneet ihan nappiin. Edelleen kuitenkin välitän niistä ihmisistä, jotka siellä ovat ja toivon heille pelkkää hyvää.

Vesa Pölkki ei myöskään sulje ovea Kotilaiselta lopullisesti, vaikka tapaus on kuormittanut seuraa. Jatkossa Happee aikoo kiinnittää vielä erityistä huomiota pelaajasopimuksiin ja niiden pykäliin.

– On tästä opittu aika paljonkin. Tulemme katsomaan tarkemmalla syynillä, että sopimukset ovat aina juridisesti päteviä. Tässäkin asiassa meillä oli ihan hyvin suunniteltu ja läpikäyty sopimus, mutta toki niitä pitää vielä viilailla.

– Aika näyttää, voiko Peter palata vielä joskus. Ainahan pieniä säröjä tulee, mutta aika parantaa haavat.

Kotilainen on 52 maaottelussa kerännyt 66 (32+34) pistettä. Nelinkertainen maailmanmestari Mika Kohonen (oik.) pelasi urallaan 11 kertaa MM-turnauksessa, ja yhdessä keskisuomalaiskaksikko juhli kahta kultaa, 2016 ja 2018. Kuva: Mauri Ratilainen / All Over Press

"Elämä on isompi arvo kuin se, missä joku pelaa"

Miesten MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti jo 11 kuukautta edellisten jälkeen, kun mitalit ovat marraskuun alussa jaossa Zürichissä ja Winterthurissa pelattavassa turnauksessa. Päävalmentaja Petteri Nykyn aikakauden viimeisiin MM-kisoihin valmistautuva Suomen ryhmä pelaa viikonloppuna viimeiset harjoitusmaaottelut EFT-turnauksessa Sveitsissä.

Kolmissa edellisissä MM-kisoissa Suomea edustanut Kotilainen ei ole ryhmässä mukana, mutta maajoukkue kiinnostaa aina.

– En ole sitä ajatellut mitenkään älyttömästi. Olen aina mukana Nykyn joukkueessa, jos kutsu käy. Meillä on 13 peliä jäljellä ennen MM-kisoja, ja yritän laittaa vielä lusikkani soppaan.

SPV:n päävalmentajan paikalta apuvalmentajaksi siirtyneen Koposen mukaan seurassa halutaan auttaa Kotilaista myös ihmisenä. Hän on iloinen, että huippupelurin ura jatkuu, ja nimenomaan Seinäjoella.

– Elämä on isompi arvo kuin se, missä joku pelaa. Olisi ollut koko salibandy-yhteisölle sääli, jos tarina olisi päättynyt siihen, että motivaatio koko lajia kohtaan katoaa. Peruslähtökohta sopimusta tehtäessä on ollut se, että myös siviilipuolta laitetaan kuntoon, ja hieno kesä meillä on takana.

– Toivon sydämestäni, että Peterillä on paljon pelivuosia vielä jäljellä. Hän on erittäin hieno lajipersoona, joka osaa pelata peliä vielä aika hyvin.

Peter Kotilainen ja SPV haastavat hallitsevan Suomen mestarin Classicin Eerikkilässä pelattavassa Super Cupissa 10. syyskuuta. F-liigakausi alkaa torstaina 15. syyskuuta. Marraskuussa pelattavat Sveitsin MM-kisat näet Ylen kanavilla.

Lue myös:

SPV:tä 16 vuotta käskyttänyt Tommy Koponen väistyy päävalmentajan paikalta

Ruotsin kaataja kertoo, miksi on MM-finaaleissa aina parhaimmillaan — Peter Kotilaisen ensimmäistä kisamatkaa edelsi ”testihuijaus”

Kaksinkertainen maailmanmestari hassasi uhkapeleihin kymmeniätuhansia euroja ja maksaa velkojaan vielä vuosia – kiekkolegenda auttoi Peter Kotilaisen takaisin kiinni elämään

Maajoukkueen tähtihyökkääjältä raju hyökkäys salibandyn tuomaritoimintaa kohtaan – tuomaripomo myöntää lajin huolestuttavat ongelmat: "Säännöt tulevat jälkijunassa"

Kommentti: Peter Kotilainen on viihdyttävä salibandytähti ja veijarimainen persoona, jollaisia suomalainen urheilu tarvitsee paljon lisää

Suosittelemme sinulle