Hyppää sisältöön

Näin sähkön kallistuminen näkyy asuntokaupassa: lämmitysmuoto voi vaikuttaa jopa asuntolainan myöntämiseen

Ostoa suunnittelevalle hyvä uutinen on, että vuosia jatkunut asuntojen hinnan nousu on taittunut. Heinäkuu oli asuntokaupassa hiljainen.

Varaava takka on tällä hetkellä myyntivaltti asuntokaupassa. Kuvituskuva. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

80 prosenttia asuntokaupoista tehdään tarpeeseen. Mennään naimisiin, perustetaan perhe, erotaan tai muutetaan kokonaan paikkakuntaa. 20 prosenttia asuntokaupasta on hypeä, joka leikkaantuu pois, kun markkinoille tulee häiriö.

Viime aikojen vilkas energiakeskustelu ja sähkön hinnan railakas nousu on laittanut myynnissä olevat asunnot hieman eriarvoiseen asemaan. Suorasähkölämmitteisen talon tai asunnon myynti on tällä hetkellä hieman haasteellisempaa. Täysin toivoton ei tilanne kuitenkaan ole.

Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa, että myyjä voi tällä hetkellä joutua tulemaan joitakin tuhansia euroja hinnassa alaspäin. Ei kuitenkaan kymppitonneja.

– Ostaja lämmittää näillä muutamilla tonneilla asuntoaan melko kauan, toteaa Jussi Mannerberg.

Osuuspankin vakuuksista ja digitaalisesta asuntokaupasta vastaava johtaja Anna Niinimäki pitää tällä hetkellä tilannetta haastavana, kun lämmitysmenojen arvioiminen on hankalaa kaikille, oli suunnitelmissa asunnon osto tai ei.

– Asumismenoihin liittyy epävarmuutta paitsi energian hinnan myös esimerkiksi korkojen kehityksen suhteen, Niinimäki sanoo.

Sp-koti yrittäjä Anne-Maria Hirviniemi on huomannut energiakeskustelun vaikuttaneen ostokäyttäytymiseen. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Asunnonvälittäjillä on paikallisesti monenlaisia kokemuksia. Sp-Koti Tampere Rosmarinin kiinteistövälittäjä ja yrittäjä Anne-Maria Hirviniemen näkemys on, että sähkölämmitteisten talojen kysyntä on hidastunut.

– Voi jopa käydä niin, että sähkölämmitteinen talo jää tässä kohtaan kokonaan myymättä.

Asunnon lämmitysmuodolla voi olla vaikutusta lainan myöntämiseen

Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg arvostelee pankkien asuntolainan myöntämisen perusteita tällä hetkellä. Pankkien vakuusarvoissa on tullut yllätyksiä, vaikka ostettava kohde sijaitsisi kasvukeskuksen lähialueella.

– Tiedän tapauksia, joissa jo myönnetty lainalupaus on peruttu, kun kauppoja olisi pitänyt alkaa tekemään, Mannerberg sanoo.

Vaikka asuntolainojen korot eivät vieläkään ole kovin korkealla, on tilanne muuttunut kuitenkin niin paljon, että koron nousulta halutaan yhä useammin suojautua. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Osuuspankin vakuuksista ja digitaalisesta asuntokaupasta vastaava johtaja Anna Niinimäki toteaa, että asiakkaan maksukyky arvioidaan aina suhteessa haettavaan lainaan ja lämmityskustannukset huomioidaan kuukausimenoina.

– Jos asunnon lämmitysmenot lohkaisevat lainanhakijoiden yhteenlasketuista tulosta kohtuuttoman suuren osan, voi tämä joissain tapauksissa vaikuttaa lainan myöntämiseen.

Myös pankissa on huomattu, että kiinnostus energiatehokkaisiin asuntoihin on aiempaa suurempaa. Lainan saantiehtoja ei kuitenkaan olla Niinimäen mukaan kiristetty, vaan asiakkaan tilanne arvioidaan kokonaisuutena.

Vanhojen talojen myynnissä eniten ongelmia

Energia-asioiden lisäksi asunnon ostajia kiinnostaa asunnon ikä. Jos talo tai asunto on rakennettu 1950 ja 1970 lukujen välisenä aikana, voi myyntiaika venyä. Toki kohteen kunto, tehdyt remontit sekä luonnollisesti hinta vaikuttavat. Puolestaan 2000-luvulla rakennettujen omakotitalojen kysyntä ylittää tarjonnan.

Koko Suomessa on myynnissä tällä hetkellä yli 50 000 kohdetta. Niitä on edelleen noin parikymmentä prosenttia vähemmän kuin muutama vuosi sitten.

Osuuspankista todetaan, että asunnon ikä ja kunto näkyvät tavallisesti asunnon myyntihinnassa ja sitä kautta välillisesti tarvittavan lainan määrässä.

– Ikä ja erityisesti kunto vaikuttavat myös asunnon remonttitarpeeseen, joten asunnon ostamista harkitessaan kannattaa näihin asioihin kiinnittää huomiota, sanoo Osuuspankin Anna Niinimäki.

Jussi Mannerberg ei pidä Suomen asuntomarkkinoita jakautuneita, on vain erilaisia alueita. Myös maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa alueiden sisäiset asuntomarkkinat toimivat.

– Hinnat ovat toki täysin erilaisia kuin kasvukeskuksissa. Jos paikkakunnalta on lähtemässä kokonaan, voi tilanne olla haastavampi.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een asti!

Lue myös:

Tässä ovat Helsingin kalleimmat asunnot – kurkistimme yli kahden miljoonan euron kotiin, sillä sellaisia ostavat yhä nuoremmat lapsiperheet

Suosittelemme sinulle