Hyppää sisältöön

Netflix aloittaa yhteistyön saamelaisen elokuvainstituutin kanssa

Yhteistyöllä pyritään vahvistamaan saamelaisten elokuvantekijöiden ammattitaitoa ja antamaan uusille elokuvantekijöille mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin.

Kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin johtaja Anne Lajla Utsi iloitsee mahdollisuuksista, joita yhteistyö Netflixin kanssa tuonee. Kuva: Maren Benedicte Nystad Storslett / ISFI

Suoratoistopalvelu Netflix on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin kanssa (International Sámi Film Institute ISFI). Yhteistyöllä Netflix kertoo haluavansa nostaa esiin saamelaisten ääntä Pohjoismaissa.

Yhteistyö on osa Netflix Fund for Creative Equity -säätiön toimintaa, joka pyrkii tukemaan monipuolista representaatiota koulutus- ja osaamishankkeilla. Tavoitteena ei ole vain tuottaa elokuvia, vaan tukea ja kehittää saamelaisten elokuvantekijöiden ammattitaitoa.

Netflixistä kerrotaan, että he haluavat tukea yhteisöjä toiminta-alueellaan ja antaa uusille äänille mahdollisuuden tulla kuulluksi.

– Olemme todella innoissamme yhteistyöstä ISFI:n kanssa. Heillä on rikas tarinan kertomisen perinne, ja on ilo nähdä, miten voimme auttaa kehittämään näitä tarinoita vielä edelleen, Film Netflix Nordicsin johtaja Claire Willats kertoo mediatiedotteessa.

Film Netflix Nordicsin johtaja Claire Willats kertoo odottavansa yhteistyötä innolla. Kuva: Netflix / pressikuva

Kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin johtaja Anne Lajla Utsi iloitsee uudesta sopimuksesta. Se tarjoaa hänen mukaansa monenlaisia mahdollisuuksia saamelaiselokuvalle ja saamelaisille elokuvan tekijöille.

– Tämä on todella erityinen mahdollisuus meidän elokuvantekijöillemme, ja meillä on monenlaisia yhteistyömuotoja nyt aluillaan, ISFI:n johtaja Anne Lajla Utsi kertoo Ylen haastattelussa.

Kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin ISFI:n tavoitteena on tukea saamelaista elokuvatuotantoa ja vahvistaa elokuvan tekijöiden mahdollisuuksia edistää, tuottaa ja esittää saamelaisia elokuvia. ISFI toimii myös kansainvälisesti yhteistyössä muiden alkuperäiskansojen elokuvantekijöiden kanssa.

ISFI:n päätoimipaikka on Kautokeinossa, Norjan puolen saamelaisalueella Finnmarkissa.

Saamelaiselokuvien toivotaan päätyvän Netflixiin

Ensimmäinen työpaja Netflixin kanssa on jo syyskuussa Norjan puolen saamelaisalueella Kautokeinossa. Työpajan tavoitteena on tutustua budjetointiin ja tuotantoon, ja se on tarkoitettu nimenomaan saamelaisille elokuvantekijöille.

Sopimus Netflixin ja ISFI:n välillä on aluksi voimassa vuoden. Kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin johtaja Anne Lajla Utsi muistuttaa, että elokuvien tekeminen vie aikaa ja saamelaiselokuvia saanee odottaa vielä hetken Netflixin suoratoistopalveluun.

– Toivon, että saamme paljon hyviä saamelaiselokuvia eteenpäin Netflixille. Se on toiveemme ja sen eteen tulemme tekemään töitä. Tietysti tällainen hieno yhteistyösopimus avaa aivan uusia mahdollisuuksia, Utsi sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 1.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle