Hyppää sisältöön

Venäläisiltä takavarikoidaan nyt euroja itärajalla – vaihtoehtoina on palata tuhlaamaan rahat tai vaihtaa ne muuksi kuin EU-valuutaksi

EU:n asettamien pakotteiden vuoksi Venäjälle saa viedä vain pienen summan euroja ja muita EU-valuuttoja käteisenä, ja nekin henkilökohtaiseen käyttöön.

Mies, jonka selässä lukee tulli, seisoo selkä kohti kameraa. Hän katselee autoa, joka on pysähtynyt hänen eteensä.
Venäjälle ei saa viedä käteistä EU-valuuttaa. Kuva: Noora Palola / Yle
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulli takavarikoi itärajalla nyt euroja kotiinsa palaavilta venäläismatkailijoilta. Tullin mukaan takavarikkoja tapahtuu itärajan rajanylityspaikoilla päivittäin. Takavarikoiduista euromääristä tulli ei kerää tilastoa.

Tullin mukaan takavarikot perustuvat EU:n Venäjälle asettamiin pakotteisiin.

– EU:n virallisten valuuttojen vieminen Venäjälle on kielletty pakoteasetuksessa, tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen kertoo.

Kielto koskee myös muita EU-valuuttoja kuin euroa.

Pietarilaisessa Fontanka.ru-nettilehdessä kerrotaan tapauksesta, jossa venäläisen miehen eurot oli takavarikoitu Vaalimaalla sen jälkeen, kun hän oli palannut matkaltaan Serbiaan.

Mies kertoo jutussa, että rajalla hänelle annettiin mahdollisuus jättää eurot takavarikkoon tulliasemalle ja saada ne takaisin tullessaan seuraavaksi Suomeen.

Tulliylitarkastaja Jarkko Keskisen mukaan tällaista mahdollisuutta ei ole.

– Ei tulli tietysti rupea säilyttämään rahoja niin, että joku tulisi viikkojen päästä niitä hakemaan, Keskinen sanoo.

raja-aseman ovella oleva kyltti, jossa lukee "tulliselvitys" ja "passintarkastus" suomeksi ja muilla kielillä.
Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

"Pitääkö ne alushousuissa kuljettaa?"

Fontankan mukaan miehelle oli annettu Suomen tullissa mahdollisuus palata Suomeen tekemään rahoilla joko ostoksia tai vaihtamaan ne muuksi kuin EU-maiden valuutaksi. Rahat voisi viedä Venäjälle esimerkiksi Yhdysvaltain dollareina.

– Silloin vienti Venäjälle on ihan sallittua, Keskinen korostaa.

Fontanka-nettilehden otsikossa kysytään, pitääkö eurot nykyään kuljettaa alushousuissa, kun Suomen tullissa niitä takavarikoidaan.

Tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen ei tätä suosittele, koska silloin kysymys voi olla rikoksesta.

– Keskeistä on tahallisuus: onko yrittänyt salakuljettaa rahaa, piilottaa sitä, tai ei ole kysyttäessä ilmoittanut siitä, Keskinen sanoo..

Jos tässä vaiheessa haluaakin kääntyä takaisin tuhlaamaan rahansa tai vaihtamaan ne muuksi valuutaksi, se ei ole enää mahdollista.

Vienti omaan käyttöön sallittu

Venäläiset matkustajat ihmettelevät lehtijutussa EU-sääntöä, jonka mukaan EU-rahaa voi kuitenkin viedä Venäjälle henkilökohtaiseen käyttöön.

Suomen Tullin nettisivujen mukaan Venäjälle matkustava yksityishenkilö ja hänen kanssaan matkustavat perheenjäsenet voivat viedä valuuttaa seteleinä yöpymistä, ruokailua, liikkumista tai ostoksia varten.

Fontankan jutussa harmitellaan sitä, että henkilökohtaisen käyttöön katsottavan rahasumman määrittely jää käytännössä yksittäisen tullivirkailijan vastuulle.

Suosittelemme