Hyppää sisältöön

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kariutuminen vei työt yli 500 ihmiseltä – Pyhäjoen seudulle haetaan valtion ja EU:n erityistukea

Suurin osa irtisanotuista ydinvoimahankkeen työntekijöistä oli Fennovoiman palkkalistoilla. Yhtiö ilmoitti kesäkuussa irtisanovansa noin 350 henkilöä, joista noin 70–80 teki jo töitä Pyhäjoella.

betoniasema Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla
Hanhikiven laitosaluetta ehdittiin rakentaa jo yli puolen miljardin euron arvosta ennen kuin työt keskeytettiin tänä keväänä. Samalla loppuivat työt yli 500 ihmiseltä. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Risto Ukkonen

Fennovoiman ydinvoimahankkeen päättymisen työllisyysvaikutuksia on selvitetty kesän ajan. Tällä hetkellä saldo näyttää, että työt loppuivat yli 500 ihmiseltä. Heistä noin 350 oli Fennovoiman palkkalistoilla. Jatkossa alle 10 henkilöä työllistävä energiayhtiö on ilmoittanut tekevänsä henkilöstövähennykset viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaalla työt loppuivat Fennovoimassa ja muissa yrityksissä yli kahdeltasadalta henkilöltä, joista suurin osa on kuitenkin jo työllistynyt kesän aikana uudelleen.

Hanhikivi-hankkeen kariutumisen työllisyys- ja muita alueellisia vaikutuksia on selvitetty laajasti Pohjois-Pohjanmaalla maakunnallisessa työryhmässä. Tavoitteena on saada miljoonaluokan tukipäätös jo valtion ensi vuoden budjettiin, kertoo työryhmää vetävä, Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen johtaja Petri Keränen.

– Rahaa voisi suunnata etenkin alueellisiin infrahankkeisiin. Vielä merkittävämpää voisi olla, että valtio aikaistaisi joitain jo suunnitteilla olevia investointeja alueelle, jolloin sillä voisi olla vielä suurempikin rahallinen vaikutus.

Keräsen mukaan tukihakemus jätetään valtiolle lähiviikkoina.

Myös Pyhäjoen kunta valmistelee monivuotista tukihanketta ydinvoimalatyömaan sulkemisen takia työttömiksi jääneille.

Kunnan mukaan Pyhäjoella asuu niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin, jotka haluavat jäädä ja löytää uusia töitä. Laitosalueen rakennustöissä oli keväällä noin 500 työntekijää. Lisäksi hanke ehti luoda runsaasti pysyviä työpaikkoja Pyhäjoen seudun yrityksiin.

Tartu toimeen Pyhäjoella! -hankkeeseen haetaan noin 200 000 euron EU-rahoitusta. Tavoitteena on ratkaista käytännön ongelmia ja auttaa kohderyhmien työllistymistä, koulutusta ja yrittäjyyttä.

Lue lisää:

Fennovoima purki sopimuksen Rosatomin kanssa – hallituksen puheenjohtaja: Selvä peli, korvausvaatimuksille ei perusteita

Fennovoima vaatii lähes kahden miljardin euron korvauksia Rosatomilta

Venäläinen Rosatom hakee miljardikorvauksia Fennovoimalta

Suosittelemme sinulle