Hyppää sisältöön

YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan

Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota, raportissa sanotaan. Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua.

 YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet puhuu lehdistötilaisuudessa YK:n Euroopan päämajassa Genevessä.
Arkistokuva. YK:n ihmisoikeusvaltuutettuna keskiviikkona lopettanut Michelle Bachelet kuvattuna lehdistötilaisuudessa YK:n Euroopan päämajassa Sveitsin Genevessä 13. kesäkuuta. Kuva: Valentin Flaraud / EPA
STT

Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan, kerrotaan YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) tuoreessa raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Odotettu raportti julkaistiin vain muutama minuutti ennen puoltayötä Geneven aikaa eli hetki ennen YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bacheletin kauden päättymistä. OHCHR toimii Genevestä käsin.

Kiinaa on syytetty useiden vuosien ajan yli miljoonan uiguurin ja muiden muslimivähemmistöjen edustajien sulkemisesta vankileireille Kiinan länsiosissa sijaitsevalla Xinjiangin alueella. Kiina kutsuu kyseisiä pidätyskeskuksia koulutuskeskuksiksi.

Raportin mukaan väitteet pidätyskeskuksissa tapahtuvista toistuvista kidutuksista, pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä sekä yksittäisistä seksuaaliväkivaltatapauksista ovat uskottavia.

Raportissa vaaditaan kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota alueen ihmisoikeusongelmiin.

– Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kiireellistä huomiota (Kiinan) hallitukselta, YK:n kansainvälisiltä järjestöiltä, ihmisoikeusjärjestelmältä sekä myös laajemmin kansainväliseltä yhteisöltä, raportissa sanotaan.

49-sivuisessa raportissa ei mainittu kertaakaan sanaa "kansanmurha", jollaiseksi Kiinan uiguurien kohtelua on kutsuttu useissa länsimaissa.

Lue lisää uiguurien kohtelusta näistä jutuista:

Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen "tiikerituoliin"

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Bachelet: En ole katsonut uiguurien tilannetta läpi sormien

Bachelet vieraili Kiinan Xinjiangissa toukokuussa. Tuolloin vierailu sai kritiikkiä siitä, että Kiina käyttäisi vierailua valkopesuun ja Bacheletia ei päästettäisi näkemään uiguurialueiden todellista tilannetta.

Bachelet vakuutti, että vuoropuhelu Kiinan kanssa ei tarkoittanut tilanteen hyväksymistä tai sormien läpi katsomista.

– Siitä ei ollut apua, että jotkut maat politisoivat näitä vakavia ihmisoikeuskysymyksiä, Bachelet sanoi.

Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua.

Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun kertoi ennen raportin julkaisua Kiinan vastustavan raporttia erittäin vahvasti.

– Niin kutsuttu Xinjiangin asia on täysin poliittisesti motivoitunut väärennetty valhe, jonka tarkoituksena on heikentää Kiinan vakautta ja jarruttaa Kiinan kehitystä, hän sanoi.

Bacheletin mukaan yksi raportin julkaisun viivästymisen syistä oli se, että se annettiin nähtäväksi Kiinan hallinnolle mahdollisia huomioita varten.

Zhangin mukaan Kiina ei ole nähnyt raporttia.

Lue myös nämä Ylen kirjeenvaihtajien jutut Xinjiangista:

Kiina rakentaa Xinjiangista maailman valvotuinta teemapuistoa – Vainotusta uiguurialueesta on muokattu matkakohde kiinalaiseen makuun

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

Suosittelemme sinulle