Hyppää sisältöön

Kaakon kansanedustajien enemmistö kannattaa sähkön hintakattoa koko EU:n alueelle: "Emme omin toimin ehkä pysty pitämään hintoja kurissa"

Yle kysyi elokuussa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, kannattavatko he sähkön tukkumarkkinoille hintakattoa ensi talveksi. Vastanneista kymmenen kannatti hintakattoa, kaksi vastusti ajatusta.

Sähkön korkeiden hintojen leikkuriksi on ehdotettu sähkön tukkumarkkinoille asetttevaa hintakattoa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Enemmistö kaakkoissuomalaisista kansanedustajista kannattaa sähkön hintakattoa.

Sähkön hinta on noussut korkealle muun muassa Venäjän hyökkäyssodan takia. Korkeita hintoja pyritään nyt suitsimaan, ja yhtenä keinona on esitetty sähkön tukkumarkkinoille ensi talveksi asetettavaa hintakattoa.

Tämä tarkoittaisi, ettei sähkön hinta voi nousta tietyn rajan yli.

Kymmenen Ylen elokuiseen kyselyyn vastanneista Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajista kannatti ajatusta hintakatosta. Kyselyyn vastasi yhteensä 12 Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntien 17:stä kansanedustajasta.

Tarkemmat vastaukset näet alta.

"Se on EU-tasoinen päätös"

Moni vastanneista kansanedustajista korostaa, että hintakaton tulisi olla koko EU:n laajuinen.

– Emme voi sitä täällä Suomessa itse asettaa, se on EU-tasoinen päätös. Toivon ja uskon, että Suomen hallitus lähtee voimakkaasti viemään asiaa EU:ssa. Haaste on varmaan se, nouseeko sähkön hinta sitten lähelle sitä kattoa ja katohinnan määrittely on tietysti vaikeaa, pohtii Ari Torniainen (kesk.).

Asiantuntijat ovat kritisoineet ideaa Suomen omasta hintakatosta, sillä se voisi aiheuttaa maahamme sähköpulan. Sähkömarkkinat toimivat niin, että Euroopassa on eri hinta-alueita ja sähkö siirtyy pääsääntöisesti halvemmalta hinta-alueelta kalliimmalle.

Huolen sähköpulasta tuovat esiin myös vihreiden Hanna Holopainen ja keskustan Hanna Kosonen, jotkavastustivat ajatusta hintakatosta.

– Pahimmillaan hintakatto heikentäisi sähkön saatavuutta, ja sähköstä tulisi pulaa. Suomeen tuodaan sähköä Norjasta ja Ruotsista. Hintakatto voisi lamauttaa sähkön tuonnin, kun jo nyt Norjassa keskustellaan sähkön viennin rajoittamisesta, Kosonen sanoo.

Jos hintakatto määritetään, sen pitäisi myös Kososen mielestä olla EU:n laajuinen. Näin vaikutus sähkömarkkinoiden toimivuuteen olisi mahdollisimman pieni.

Hintakatto on jo olemassa

EU:ssa on jo olemassa eräänlainen hintakatto, joka on 4 000 euroa megawattitunnilta. Se ei kuitenkaan käytännössä estä hinnan nousua, sillä katto kohoaa automaattisesti, jos yhdessäkin maassa hinnat nousevat muutamaksi tunniksi 60:een prosenttiin hintakatosta.

Lisäksi tukkusähkön hinnan aleneminen ei asiantuntijoiden mukaan siirry automaattisesti kuluttajan sähkölaskuun. Jukka Kopran (kok.) mielestä on tärkeää, että sähkömarkkina saadaan toimimaan.

– Nythän se on aivan sekaisin. Yksi keino olisi, että kaikki säätövoima saataisiin käyttöön. Kaikki voimalat mitä meillä on, oli polttoaine mikä tahansa, pitäisi saada käyttöön, jotta ne syöttäisivät lisää voimaa verkkoon. Se lisäisi tarjontaa ja hinta laskisi, Kopra toteaa.

Katto ei ole ainoa ratkaisu

Kansanedustajat tuovat vastauksissaan esiin, että pääasia on nyt turvata suomalaisten kotitalouksien sähkön saanti jatkossakin.

– Suomessa on perusteltua valmistella ja ottaa käyttöön sähkön tukkumarkkinoiden hintakatto, sillä olemme osa eurooppalaista sähkömarkkinaa. Emme omin toimin ehkä pysty pitämään hintoja kurissa, Suna Kymäläinen (sd.) sanoo.

Jani Mäkelän (ps.) mielestä hintakaton ongelma piillee juuri siinä, että raha täytyy silti saada jostain.

– Ei sähköä voi velvoittaa tuottamaan ja myymään tappiolla. Kaikkein oleellisinta olisikin puuttua syihin, miksi sähkön hinta nousee niin korkealle. Varavoimaa pitää ottaa käyttöön mahdollisimman paljon, turvetuotantoa pitää palauttaa käyttöön, pidemmällä tähtäimellä ydinvoimaa tarvitaan lisää, hän listaa.

Ville Kaunisto (kok.) korostaa, ettei hintakatto ole yksioikoinen ratkaisu.

– Kyllähän hintakatto laskisi hintaa ja rauhoittaisi tätä sähkömarkkinaa, joka on täysin sekaisin. Mutta kolikolla on kääntöpuoli, eli miten se vaikuttaisi erilaisiin investointeihin. ** **

Myös Sirpa Paateron (sd.) mukaan hintakatto ei ole ainoa ratkaisu.

– Hintakatto on yksi keino, mutta ei yksin riittävä ja toimisi paremmin, jos se olisi kattavasti EU-alueella. Mukana on hyvä olla toimia, joilla hintaa voidaan suitsia ja toisaalta kohdennettuja tukia kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville.

Näitä tukimuotoja hallitus käsitteli viime viikolla budjettiriihessään. Hallitus esitti, että sähkön arvonlisäveroa alennettaisiin talven ajaksi kymmeneen prosenttiin. Lisäksi hallitus esittää kotitalousvähennyksen kaltaista sähkövähennystä ja pienituloisille määräaikaista sähkötukea.

Lue lisää: Jos talvi on kylmä ja Olkiluodon ongelmat jatkuvat, Suomen ener­gia­krii­sis­tä tulee paha – näin eroavat toisistaan paras ja pahin vaihtoehto

Suosittelemme sinulle