Hyppää sisältöön
Gordon Herbert tuulettaa EM-pronssia.

Espanja Euroopan mestariksi, suomalaiskanadalainen Gordon Herbert johdatti Saksan EM-pronssille: "Yksi erityisimmistä hetkistä elämässäni"

Yle seuraa koripallon EM-kisoja tässä artikkelissa.

Tekijät

EM-koripallon tärkeimmät

  • Espanja voitti Euroopan mestaruuden. Finaalissa Espanja päihitti Ranskan 88–76. Juancho Hernangomez pussitti peräti kuusi kolmosta ja oli finaalin paras pistemies 27 pisteellään.
  • Pronssiottelussa suomalaiskanadalaisen Gordon Herbertin valmentama Saksa kaatoi Puolan 82–69.
  • Lauri Markkanen ei mahtunut EM-kisojen tähdistöviisikkoon, vaikka oli yhteenlasketuissa pisteissä ykkönen ja ottelukohtaisella keskiarvollakin toinen. Tähdistöviisikkoon valittiin korikuningas, Kreikan Giannis Antetokounmpo, Espanjan takamies Lorenzo Brown ja iso pelaaja Willy Hernangomez, Ranskan sentteri Rudy Gobert sekä Saksan takamies Dennis Schröder.
  • Kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin mestarijoukkueen Willy Hernangomez.
  • Susijengin kisat päättyivät puolivälierissä tappioon Espanjalle. Susijengi laittoi Espanjan kaikista joukkueista tiukimmalle, sillä Suomi johti puolivälierää jo 15 pisteellä.

Tässä on EM-kisojen pudotuspelikaavio

Gordon Herbertille EM-mitali yksi elämän upeimmista hetkistä

Suomalaiskanadalainen Gordon Herbert kertoi olevansa lähes sanaton, kun hän pääsi valmentamaan Saksan EM-pronssille.

– En ole varma, mitä sanoa. Olen todella ylpeä tästä ryhmästä. Sitoutuminen ja uhraukset, mitä he tekivät, Herbert päivitteli lehdistötilaisuudessa.

Mitali oli Saksalle ensimmäinen miesten arvokisoissa 17 vuoteen.

– On aika sopivaa, että Dennis Schröderin pelinumero on 17. On ollut uskomaton kunnia valmentaa näitä jätkiä ensimmäisestä päivästä lähtien. Vedimme kovaa, mutta myös nautimme, Herbert hehkutti ja viittasi tähtitakamieheensä.

Herbert aloitti Saksan päävalmentajana vajaa vuosi sitten. Silloin tavoitteeksi asetettiin EM-kotikisoista mitali. Nyt tavoite täyttyi.

– Olen todella ylpeä heistä. Oli kunnia valmentaa heitä. Tämä oli yksi erityisimmistä hetkistä elämässäni. Lapsen syntymät ovat ykköshetki, mutta tämä oli erityistä. Oli hienoa lopettaa mitaliin, mutta ryhmä oli upein. Kuinka he kilpailivat ja edustivat maataan..., Herbert sanaili.

Roope Visuri

Lauri Markkasta ei valittu tähdistöviisikkoon

Lauri Markkanen oli EM-kisojen paras pistemies, kun lasketaan tehdyt pisteet yhteen. Markkanen teki EM-kisoissa 195 pistettä. Toiseksi kovin noteeraus nähtiin Slovenian Luka Doncicilta, joka teki 182 pistettä.

Perinteisesti korikuninkuus jaetaan kuitenkin ottelukohtaisella keskiarvolla, kuten nytkin. Korikuninkuuden nappasi Kreikan Giannis Antetokounmpo, joka teki 29,3 pistettä ottelua kohden. Tässäkin vertailussa Lauri Markkanen on korkealla eli Antetokounmpon takana toisena. Hän teki 27,9 pistettä ottelua kohden.

Markkanen ei silti mahtunut EM-kisojen tähdistöviisikkoon.

Tähdistöviisikkoon valittiin Giannis Antetokounmpo, Espanjan takamies Lorenzo Brown ja iso pelaaja Willy Hernangomez, Ranskan sentteri Rudy Gobert sekä Saksan takamies Dennis Schröder.

Kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin mestarijoukkueen Willy Hernangomez.

Roope Visuri

Lopputulos: Espanja 88 – Ranska 76

Näin! Espanja voittaa. Juancho Hernangomez tykittää peräti 27 pistettä. Jenkkitakamies Lorenzo Brown 14 pistettä ja 11 koriin johtanutta syöttöä. Brown tekee historiaa, sillä hän tekee ensimmäisenä pelaajana EM-finaalissa tupla-tuplan pisteillä ja syötöillä.

Toinen Hernangomez eli Willy takoo 14 pistettä.

Espanjan huima korisvuosi jatkuu! Tänä vuonna Espanja on ollut EM-finaalissa kaikissa nuoremmissa ikäluokissa tytöissä ja pojissa. Nyt kruununa miehissä EM-kultaa, historian neljäs sellainen.

Roope Visuri

Nyt namutellaan! Tätä eroa ei enää Ranska kiri

Lopullinen niitti! Espanja namuttelee Ranskaa vastaan.

Espanjan Lorenzo Brown kieputtelee läpi Ranskan puolustuksen ja tarjoilee namupassin Alberto Diazille. Ero on 15 pistettä, kun viimeinen minuutti on lähdössä käyntiin.

Roope Visuri

Tuomarivirhe! Espanjan luotsi käy kuumana

Nyt kuumenevat tunteet. Espanja ei saa uutta hyökkäysaikaa, vaikka pallo osuu rautaan.

Espanjan päävalmentaja Sergio Scariolo käy lämpimänä ja saa valittamisesta teknisen virheen.

Tuomari käy kertomassa, että hän ei voi tarkistaa tilannetta enää videolta ja pyrkii rauhoittelemaan Scarioloa.

Espanja johtaa silti yhä kymmenellä pisteellä. Neljättä jaksoa jäljellä seitsemän minuuttia.

Roope Visuri

30 min: Espanja–Ranska 66–57

Espanja ottaa pelin takaisin haltuunsa ja repii eroa taas useamman korin pituiseksi. Jännittettävää yhä silti riitää!

Roope Visuri

24 min: Ranska nousee! Enää kolme pistettä eroa

Guerschon Yabusele pussittaa nopean hyökkäyksen päätteeksi.

Koripallo on hieno laji. Ranska nousee hetkessä kolmen pisteen päähän. Guerschon Yabuselen kori pakottaa Espanjan aikalisälle.

Yabuselellä nyt 11 pistettä Evan Fournierin tavoin.

Roope Visuri

20 min: Espanja–Ranska 47–37

Juancho Hernangomezilta huima toinen neljännes! Katso kaikki kuusi onnistunutta kolmosta!

Espanja lähtee kymmenen pisteen etumatkalla ottelun toiselle puolikkaalle.

Espanja johti ottelua jo 21 pisteellä, mutta Ranska teki vielä ottelusta pelin etenkin Evan Fournierin yksilösuorituksilla.

Espanjalla liekehti etenkin Juancho Hernangomez, joka tykitti toisella neljänneksellä peräti kuusi kolmen pisteen heittoa.

Suosittelemme