Hyppää sisältöön

Hallitus esittää suojelupoliisille salaisia agentteja – KRP:lle ja paikallispoliisille tulossa lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Supo voisi palkata salassa työntekijöitä siviilitiedusteluun. Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi voisivat palkata työntekijöitä salaisesti esimerkiksi valeostoihin ja peitetoimintaan.

Ylikomisario Pauli Mäkelän virkamerkkikotelo.
Sisäministeriö arvioi, että suojelupoliisissa olisi vuosittain täytettävänä 30–40 virkaa, joissa salaista palkkausta voisi harkita. Keskusrikospoliisissa ja paikallispoliisissa kyse olisi muutamien virkojen täyttämisestä vuodessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marjatta Rautio

Hallitus esittää salaisen palkkauksen sallimista suojelupoliisille ja lisäksi saman mahdollisuuden laajentamista keskusrikospoliisissa ja paikallispoliisissa.

Ei-julkinen menettely koskisi ainoastaan niitä suojelupoliisin virkoja, joissa olisi erityinen tarve suojata tehtävää ja sen hoitajan henkilöllisyyttä alusta lukien.

Supo saisi näin lakimuutoksen myötä salaiset agentit, jotka tekevät siviilitiedustelua Suomessa ja ulkomailla. Myös tiedusteluun liittyviin tuki- tai analyysitehtäviin voitaisiin palkata työntekijöitä salaisesti.

Nykyisin virat on laitettava julkiseen hakuun.

Avoimet haut mahdollistavat vakoilun

Supo on epäillyt, että sen avoinna olleisiin työpaikkoihin on haettu vain siksi, että hakija pääsisi urkkimaan tehtäviin valittujen henkilöiden nimiä ja muita tietoja.

Virkaa hakeneilla on muita laajempi oikeus saada tietää valitun nimi sekä esimerkiksi koulutus ja aiempia työpaikkoja.

Tiettyjä tehtäviä suorittavien virkamiesten rekrytointi ja virkatehtävien suorittaminen vaikeutuvat merkittävästi tai estyvät kokonaan, mikäli henkilöä koskeva tieto on julkinen.

Hallituksen esityksen mukaan muun muassa rikollisuuden kansainvälistyminen ja ammattimaistuminen ovat aiheuttaneet välttämättömän tarpeen suojata määriteltyihin tehtäviin rekrytoitavaa henkilöstöä, menetelmiä ja tietoja.

Äärimmäisissä tapauksissa kysymys on poliisien hengen suojelemisesta.

Konstaapeleja on voinut palkata ilman avointa hakua

Laki poliisin hallinnosta sallii nykyisin vain joidenkin miehistötason virkojen, kuten vanhemman konstaapelin, vanhemman rikoskonstaapelin ja nuoremman konstaapelin paikan täyttämisen tarvittaessa ilman julkista hakua.

Käytännössä he eivät ole osallistuneet poliisin peite- tai valeostotoimintaan.

Hallituksen esityksen mukaan keskusrikospoliisin ja paikallispoliisin virka tai virkasuhde, jossa tehtäviin kuuluu tietolähdetoiminta-, valeosto-, peitetoiminta- tai todistajansuojelutehtäviä, voitaisiin täyttää ilman julkista hakuprosessia, jos tehtävän luonne sitä välttämättä edellyttää.

Keskusrikospoliisissa ja paikallispoliisissa salaisia rekrytointeja voisi ministeriön arvion mukaan olla muutamia vuodessa, supossa 30-40.

Lue lisää:

Sisäministeriö esittää suojelupoliisille salaisia agentteja ja muulle poliisille lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Suojelupoliisilla on vahva epäily, että sitä on vakoiltu – työntekijöiden palkkauksesta löytyi aukko

Suosittelemme sinulle